Ministerie van Defensie


---


---

Hr.Ms. Van Amstel schiet New Orleans te hulp

6-9-2005 9:59:00

Hr.Ms. Van Amstel zal vanaf woensdag 7 september deelnemen aan de humanitaire hulpverlening in New Orleans. De Amerikaanse autoriteiten hebben het Nederlandse aanbod om het M-fregat in te zetten, geaccepteerd.

De Van Amstel vertrok afgelopen weekeinde vanuit de Nederlandse Antillen naar het rampgebied rond New Orleans. Als het fregat daar arriveert, wordt het opgenomen in een Amerikaans vlootverband onder bevel van het amfibisch aanvalsschip USS Iwo Jima. Dan ook krijgt de Nederlandse commandant precies te horen wat hij en zijn manschappen gaan doen.

De Van Amstel heeft een voorraad schoon drinkwater aan boord ter grootte van 10.000 liter. Zonodig kan het schip elke dag vanuit zeewater duizend liter drinkwater zuiveren. Verder zijn er medisch personeel, medische voorraden en voedselpakketten aan boord. Mariniers kunnen met kleine rubberboten de ondergelopen straten van New Orleans in, als de Amerikanen daar om vragen. Ook zijn er twee Lynx boordhelikopters beschikbaar.

Functionarissen van de Amerikaanse kustwacht zullen als liaison werken op de Van Amstel. De inzet van het fregat is een gezamenlijke actie van Defensie en Buitenlandse Zaken. Het M-fregat gaat in beginsel voor twee weken aan het werk, maar de missie kan verlengd worden. Foto: Vanuit de lucht biedt New Orleans een troosteloze aanblik (Gary Nichol, U.S. Navy)