Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

6 september 2005

Vakblad G: De vrijheid-blijheid-grijns van Hoogervorst onder vuur

De gevolgen van het nieuwe zorgstelsel voor de publieke gezondheidszorg

âAls minister Hoogervorst zegt dat hij de no-claim van de zorgverzekering wil inzetten om mensen kostenbewuster te maken, miskent hij 90 procent van de motivatie waarom mensen naar dokters gaan.â Dit zegt Godelieve van Heeteren, Tweede-Kamerlid voor de PvdA, in G over de gevolgen van de nieuwe zorgverzekeringswet voor de publieke gezondheidszorg. Zij heeft het helemaal gehad met âde vrijheid-blijheid-grijnsâ van Hoogervorst. Zij voorspelt dat voor verzekeraars de publieke gezondheidszorg steeds meer een bijzaak wordt. âDe preventieve rol gaan de verzekeraars echt niet oppakken.â Haar kritiek wordt gepareerd door Zorgverzekeraars Nederland. Directeur Zorg Chiel Bos: âVerzekeraars gaan nu juist allemaal inzetten op preventie.â Hij vraagt zich tegelijkertijd wél af: âAstmapatiënten met een zuurstofapparaat in de ene hand, en een sigaret in de andere, moet je die positief prikkelen of moeten we er sancties op gaan zetten?â

G besteedt in dit nummer ook aandacht aan digitale gezondheidsbevordering. Gezond eten, stoppen met roken, deskundige hulp bij depressies. Het kan thuis achter de computer. Maar hoe werkt het in de praktijk? G neemt een kijkje achter de wereld van de virtuele gemeenschap en digitale health buddyâs en leefstijlscans. âLeef gezond, begin achter de computer.â En geeft acht tips voor effectieve digitale gezondheidsbevordering.

Ook richt G het vizier op het zorgkantoor. Kan dat een rol spelen in de lokale zorg voor de gezondheid? Nee, eigenlijk niet, is de eerste reactie van het zorgkantoor, âwant we voeren alleen AWBZ-zorg uitâ. Ja, toch een beetje wel, zo blijkt vervolgens in het artikel waarin de maatschappelijke rol van het zorgkantoor in de publieke gezondheidszorg centraal staat. Het zorgkantoor probeert de zorg via zijn inkooprol te kneden. Wil een zorgaanbieder niet de richting op die het zorgkantoor wenselijk acht, âeven goede vrienden, maar dan gaan we naar een anderâ. âMaarâ, zegt de zorginkoper enigszins teleurgesteld, âhet blijft het bijsturen van een mammoettankerâ.

Het vierde nummer van G ligt begin september op de mat bij abonnees. Voor meer informatie over dit nummer, nieuws, discussies en de nieuwste andere G-uitgaven, zie www.g-online.nl.

Vakblad over gezondheid en maatschappij
G is voor alle professionals en beleidsmakers in en rond de openbare gezondheidszorg en voor iedereen die geïnteresseerd is in de zorg voor de volksgezondheid. G verschijnt 6 keer per jaar. G is een uitgave van de samenwerkende organisaties GGD Nederland, het NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie), de Nederlandse Public Health Federatie (NPHF) en de Nederlandse Vereniging voor Preventie en Gezondheidsbevordering (NVPG).


---

--