OPROEP

Oproep aan de gemeenteraad van Groningen tijdens vluchtalarm

Groningen, 5 september 2005

Geachte Raad,

Hierbij richten wij, de '50 van Groningen', vluchtelingen in het project Terugkeer, ons tot u naar aanleiding van uitspraken die burgemeester Wallage mede namens het College van B & W gedaan heeft in een bijeenkomst met ons op woensdag 20 juli jl.

Tijdens deze bijeenkomst stelde hij dat wij vrijwillig mee moesten werken aan het Terugkeerproject van minister Verdonk. Tot onze verbijstering stelde hij dat dat betekent dat wanneer wij in dat traject op straat zouden belanden de Gemeente Groningen niets meer met ons te maken heeft. Wij kunnen dan niet terug naar onze woningen in Groningen of een beroep doen op voorzieningen van deze gemeente. Burgemeester Wallage gaf aan dat wij ons dan maar moesten wenden tot de gemeente Vlagtwedde, waar zoals bekend een vertrekcentrum gevestigd is. De burgemeester heeft in bovengenoemd gesprek ook aangegeven dat de gemeente Groningen slechts in enkele gevallen zal kijken naar de mogelijkheid van het toepassen van het `buitenschuld'-criterium of het criterium van `schrijnendheid'.

Wij zijn zeer geschrokken van deze uitlatingen van de burgemeester. Bekend mag worden verondersteld dat minister Verdonk de toezeggingen over het verlenen van een vergunning op basis van het `buitenschuld'-criterium of het criterium van `schrijnendheid' amper nakomt. Hetgeen betekent dat zo'n 80% van de vluchtelingen die net als wij hier 6 tot 16 jaar gewoond hebben op straat belanden of eerst in de gevangenis komen en daarna alsnog op straat belanden. De gemeenteraad van Vlagtwedde vindt deze ontwikkelingen verontrustend genoeg om het beleid van de minister in deze te bekritiseren en op te roepen tot een generaal pardon. Ook de VNG is in botsing gekomen met de minister over de uitvoering van het asielbeleid. De VNG stelt terecht dat de minister zich niet houdt aan de afspraak dat er geen asielzoekers, uitgeprocedeerd of nog in procedure, uit de opvang zouden worden gezet. Het blijkt dat dat steeds vaker wél gebeurt.

Uw raad heeft bij meerdere gelegenheden moties aangenomen die dienden ter bescherming van ons. De stellingnames van het College van B & W van Groningen gaan hier lijnrecht tegen in.

Wij willen uw raad wijzen op het volgende: in een brief van 18 juli 2005 aan de heer Broertjes, burgemeester van de gemeente Vlagtwedde, stelde M. Vis, projectdirecteur project Terugkeer, en Directeur van de Stafdirectie Coördinatie Vreemdelingenketen van het Ministerie van Justitie:

`Tijdens het terugkeertraject wordt doorlopend getoetst op schrijnende omstandigheden of buitenschuld. Alle ketenpartijen, inclusief de gemeenten, kunnen informatie aandragen op basis waarvan het dossier in elke fase van het terugkeertraject kan worden voorgelegd voor een toets op schrijnende omstandigheden of de toepasbaarheid van het buitenschuldcriterium.'

Wellicht ten overvloede wijzen we er op dat dit geldt voor alle gemeenten, niet alleen de gemeente Vlagtwedde. En daarmee ook voor de gemeente Groningen (Voor de tekst van de brief van Mevrouw Vis aan burgemeester Broertjes verwijzen wij naar de website van de Gemeente Vlagtwedde: www.vlagtwedde.nl)

Ook in het officiële draaiboek voor de gesprekken zijn deze rechten neergelegd.

Uit bovenstaande blijkt dat uw raad niet alleen kan uitspreken dat er recht voor ons moet geschieden met een zo groot mogelijke bescherming van onze belangen, maar dat uw raad ook goede mogelijkheden heeft om voor deze rechten op te komen.

We hopen en verwachten dat gezien uw opstelling in de voorgaande jaren uw raad deze mogelijkheid voor onze bescherming met beide handen zal aangrijpen. Concreet hopen en verwachten wij dat uw raad uitspreekt dat alleen al door het feit dat wij hier 6 tot 16 jaar wonen en een leven hebben opgebouwd er sprake is van schrijnendheid wanneer wij van hier weggevoerd zouden worden. Wij vragen u tevens een oproep te doen aan de Tweede Kamer en de Ministerraad voor een generaal pardon.

Wij roepen u bij deze op vast te houden aan uw uitspraken dat wij beschermd dienen te worden en ervoor te zorgen dat wij ten allen tijde terug kunnen keren in onze woningen in deze gemeente en gebruik kunnen blijven maken van de voorzieningen hier.

Ook hopen en verwachten wij dat uw raad ervoor zal zorgen dat de dienst SoZaWe tolken zal regelen bij de gesprekken en dat u uitspreekt dat wij in ons eigen belang een vertrouwenspersoon en/of een deskundige/begeleider mee kunnen nemen naar de gesprekken.

Wij roepen uw gemeenteraad op om haar eerder genomen stellingname dat er in Groningen geen vluchteling die voor 1 juli 1998 in Groningen woonde op straat wordt gezet, waarmaakt door niet mee te werken aan het door burgemeester Wallage tegenover ons verwoorde beleid.

Met vriendelijke groeten,

namens ´DE 50 VAN GRONINGEN´,

Hannan Hassan Drag,

Massoud Ebrahim Pour,

Ahmed Bahktear Tefoer,

Contactadres:

Humanitas,

Akerkhof ZZ 22,

98711 JB Groningen

de50vangroningen@hotmail.com