Ingezonden persbericht


Aankondiging Publicatie Frisse Zeewind 2:
Visie van de natuur en milieuorganisaties op de
ontwikkeling van windturbineparken offshore

Utrecht, 6 september - Versneld realiseren van windenergie op de Noordzee is noodzakelijk om klimaatverandering - die negatieve gevolgen voor de samenleving en ecologie zal hebben - tegen te gaan. Dit stellen 10 natuur- en milieuorganisaties in een gezamenlijke visie die vandaag aan de vaste kamercomissies van Economische zaken en VROM wordt aangeboden.

Belangrijke voorwaarde voor het op korte termijn realiseren van windenergie op de Noordzee, is zorgvuldig beleid waarin ecologische aspecten ­ zoals de gevolgen voor vogel- en zeeleven ­ geïntegreerd worden met economische haalbaarheid. De realisatie van offshore windenergie gaat momenteel te langzaam, door onduidelijk overheidsbeleid waaronder het stoppen van financiering (MEP-subsidie). Een gevaar is ook dat in het huidige beleid onvoldoende rekening wordt gehouden met de ecologische impact van windmolens op zee. Dit kan tot verdere -onnodige- vertraging leiden door bezwaarprocedures bij bijvoorbeeld de Raad van State.

De natuur- en milieuorganisaties geven daarom met deze visie een voorzet voor een discussie over voorkeursgebieden voor windmolenparken op de Noordzee. In de visie worden de criteria financiele haalbaarheid van windmolenparken, veiligheid voor scheepsvaart, en de gevoeligheid van vogels, zeezoogdieren, bodemdieren en vissen voor windmolens tijdens bouw en gebruik geïntegreerd. Het product is een kanskaart en geeft een beeld van welke gebieden de beste opties voor offshore wind geven, wat betreft natuur of veiligheid en waar risico's te groot zijn.

De kanskaart maakt het mogelijk om aan de hand van een stapsgewijs ontwikkelingsplan 1000 Mw windenergie te realiseren in 2010. Het ontwikkelingsplan sluit evaluatiemomenten in waarin de gevolgen voor de natuur wordt gemeten. De kennis die zo wordt opgedaan kan bijdragen aan het vergroten van de veiligheid voor de natuur in de daaropvolgende fasen.

De organisaties roepen het Kabinet op om met daadkrachtig en afgewogen beleid vaart te maken met het plaatsen van windmolens en de ontwikkeling van duurzame energie.

---- Einde Bericht ----

Aanbieding van de brochure, door Vera Dalm, Directeur Campagnes en woordvoering van Mileiudefensie en Floris Groenendijk, directeur Stichting De Noordzee, staat gepland op vandaag, 6 september. De aanbieding vindt plaats van 13.15-13.30 uur in de Hal van Plein 2 in het Tweede Kamer gebouw.

Frisse zeewind 2 wordt ondersteund door de volgende organisaties: De Waddenvereniging - Greenpeace - Kustvereniging EUCC - Milieudefensie Natuurmonumenten - Stichting De Noordzee - Stichting Duinbehoud Stichting Natuur en Milieu - Stichting Reinwater - Vogelbescherming

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Floris Groenendijk, directeur Stichting De Noordzee, of kijken op www.noordzee.nl/frissezeewind/ . De brochure is daar ook te downloaden. Floris Groenendijk is bereikbaar op tel 030-2340016 of 06-11010632