Gemeente Gouda


ruimtelijke ontwikkelingen op drie knooppunten (5/9/2005)

Gouda ziet kansen door de Zuidplas

In de ruimtelijke structuurvisie Gouda 2005-2030 benoemt de gemeente Gouda drie knooppunten waarbinnen de toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen voornamelijk moeten plaatsvinden: Binnenstad en Spoorzone, Goudse Poort en Gouweknoop. Gouda investeert fors in de stad. Om aan te haken op de ontwikkelingen in de Zuidplas is een aantal ingrepen in en om het centrum van de binnenstad noodzakelijk. Er moet ruimte komen voor grootschalige voorzieningen en de infrastructuur moet worden verbeterd; een nieuwe westelijke stadsentree en een station op de knoop waar drie sporen bij elkaar komen is nodig. Een belangrijke plek in de visie is ingeruimd voor de bekende projecten Westergouwe, Spoorzone, Goudse Poort en Wijkontwikkeling.

De positie van Gouda gaat de komende jaren sterk veranderen. In de Zuidplaspolder zullen zon 15 tot 30.000 woningen gebouwd worden. Gouda is zelf ook bezig om via de vier strategische projecten Westergouwe, Spoorzone, Goudse Poort en Wijkontwikkeling fors te investeren in de bestaande stad. Met het opstellen van een Ruimtelijke Structuurvisie wil de gemeente Gouda ontwikkelingen in Gouda zelf en in de omgeving ruimtelijk vertalen om zo een eigen koers uit te zetten. Om een nieuwe positie te bereiken moet er veel veranderen. De visie houdt niet op bij de gemeentegrens en betreft soms ook het grondgebied van andere gemeenten. De eerste stappen voor overleg met de buurgemeenten om te praten over gezamenlijke oplossingen en plannen zijn gezet.

traditioneel stadshart

Het eerste knooppunt wordt gevormd door de binnenstad en de Spoorzone. De binnenstad is en blijft het traditionele stadshart voor winkels, culturele instellingen en uitgaansvoorzieningen. De visie gaat uit van meer gebouwde parkeervoorzieningen en het verbeteren van de bereikbaarheid van de binnenstad met openbaar vervoer door het doortrekken van de RijnGouweLijn naar de oostzijde van de binnenstad. In de Spoorzone ontstaan vier clusters van voorzieningen. Rond station Gouda is ruimte voor grootschalige voorzieningen zoals een mega-bioscoop. Ten noorden hiervan tekent Gouda een zorgcluster. Ter hoogte van de Dreef kan het bestaande cluster van onderwijsvoorzieningen verder worden uitgebreid. En voor het Hamstergat zijn al plannen voor uitgaansvoorzieningen in combinatie met kantoorontwikkeling.

kantorenlocatie

De Goudse Poort is het tweede stedelijke knooppunt. In de noordelijke rand, langs de snelweg, liggen goede mogelijkheden voor de ontwikkeling van een hoogwaardige kantorenlocatie. In het centrum van Goudse Poort ontstaat na revitalisering ruimte voor bundeling van perifere en grootschalige detailhandel en voor voorzieningen zoals kinderopvang en broodjeszaken.

kansen voor gouweknoop

De Gouweknoop is een omvangrijk gebied aan de oostrand van de Zuidplaspolder. Met name door de aanwezige infrastructuur liggen er in dit gebied kansen voor de ontwikkeling van een aantal clusters van wonen, werken en voorzieningen van bovenregionale of bijzondere betekenis. De Gouweknoop is daarom als derde knooppunt benoemd. Ingezet wordt op de ontwikkeling van een nieuw station ter hoogte van de Ringvaart, waar de sporen naar Rotterdam, Den Haag en Alphen aan de Rijn samenkomen. De Gouweknoop ligt niet op Gouds grondgebied. De ontwikkeling van dit gebied is dan ook een opgave die in nauwe samenwerking met de buurgemeenten moet worden opgepakt.

westelijke stadsentree

Als vanaf 2010 de Zuidplaspolder wordt ontwikkeld, komt de Gouweknoop centraal te liggen tussen Gouda en de Zuidplaspolder. In de Zuidplaspolder komt geen nieuw voorzieningencentrum. De toekomstige bewoners zijn aangewezen op de steden Gouda, Zoetermeer en Rotterdam. Om te zorgen dat de voorzieningen in Gouda ook voor hen te bereiken is, is een nieuwe ontsluitingsweg aan de westzijde van de stad noodzakelijk. Ook de Oostpolder kan dan een serieuze rol gaan spelen als centraal gelegen, grootschalig groengebied. Gedacht wordt aan de ontwikkeling van een waterrijk landschapspark, mogelijk in combinatie met een beperkt aantal sportvoorzieningen, landelijke woonmilieus en een fiets- en voetgangersroute naar de binnenstad.

inspraak
Bij het opstellen van de ruimtelijke structuurvisie heeft intensieve consultatie bij belangengroepen en deskundigen plaatsgevonden. Het college van burgemeester en wethouders is ook benieuwd naar de reactie en mening van individuele inwoners van Gouda en geeft de visie vrij voor inspraak. Vanaf donderdag 15 september 2005 zal gedurende vier weken (tot en met woensdag 12 oktober 2005) de ruimtelijke structuurvisie ter inzage liggen. Gedurende deze termijn kan een ieder zijn opmerkingen over de visie schriftelijk naar voren brengen. De ruimtelijke structuurvisie ligt ter inzage bij de dienst Publiekszaken in Stadswinkel Buytenerf, Klein Amerika 20 te Gouda.

download hier de structuurvisie
Ruimtelijke structuurvisie 2005-2030 deel I (3mb -pdf) Ruimtelijke structuurvisie 2005-2030 deel II (3 mb-pdf)