Ingezonden persbericht
Honderden Amsterdammers geen geld
Rechtbank verstopt door rigoreus beleid Sociale Dienst
De Sociale Dienst is wel erg ijverig de laatste maanden met het stopzetten en niet toekennen van uitkeringen. Vele gedupeerden gaan in beroep en vragen, om op korte termijn toch wat inkomen te hebben, een voorlopige voorziening aan bij de Rechtbank Amsterdam. Deze krijgt er zoveel te verwerken dat de wachttijd inmiddels is opgelopen tot 9 weken. Dat kan echt niet, vindt Jupijn Haffmans, raadslid voor Amsterdam Anders/ De Groenen. Morgen stelt hij deze noodsituatie aan de orde in de gemeenteraad.
De gemeente Amsterdam noemt het een succes, de nieuwe Dienst Werk en Inkomen waar de Sociale Dienst deel van uitmaakt. Wat de dienst overhoudt aan uitkeringen die gestopt worden en aanvragen die niet worden gehonoreerd, mag ze in haar zak steken. Haffmans: 'En dat blijkt een hoop geld. Een hoop mensen ook die geen gebruik (meer) kunnen maken van het laatste vangnet. Daar ziten ook veel kwetsbare mensen tussen die echt geen andere bron van inkomsten hebben.' Veel gedupeerden menen dan ook dat ze wel recht hebben op bijstand en tekenen beroep aan. Dat aantal is zo toegenomen, evenals de aanvragen van een voorlopige voorziening om zich in de tussentijd te kunnen redden (nu gemiddeld 10 aanvragen per dag), dat de Rechtbank volkomen verstopt is geraakt. De voorlopige voorziening is bedoeld als spoedprocedure, maar de behandeling duurt inmiddels langer dan de 'normale' bezwaarschriftprocedure. Deze mensen kunnen door omstandigheden niet in hun eigen onderhoud voorzien en steken zich vaak nog verder in de schulden, met risico's als uithuiszetting en onverzekerd zijn.
Jupijn Haffmans: 'Ik vind dat een onaanvaardbare situatie. Of de Rechtbank lost het op zeer korte termijn op, of de Sociale Dienst houdt voorlopig op met het stoppen en niet toekennen van uitkeringen. Als gemeenteraad kunnen we niet toestaan dat mensen die echt aan de onderkant zitten, in feite rechteloos zijn.'
---
Ingezonden persbericht