Gemeente Alphen aan den Rijn

bevorderen

Persbericht 63: Scala aan activiteiten om integratie te bevorderen

6 september 2005

Betere communicatie met burgers en instellingen, monitoren van de resultaten van het beleid, aandacht voor onderwijsachterstanden en opvoedingsondersteuning, specifieke aandacht voor werkloze jongeren, geen spreidingsbeleid en continuering van het lik-op-stukbeleid van de politie. Dat zijn enkele activiteiten uit het Plan van Aanpak lokale integratie Minderheden dat het college van b en w vandaag heeft vastgesteld.

Het plan van aanpak is het eindresultaat van een initiatief uit 2002. Toen werd door een raadswerkgroep onder voorzitterschap van de heer Molleman een start gemaakt met het onderzoeken van integratie in Alphen aan den Rijn. Aanleiding hiervoor was het feit dat grote groepen nieuwkomers zich in het land hebben gevestigd en diverse nationale (moord Fortuijn en later op Van Gogh) en internationale gebeurtenissen (aanslag op Twin Towers New York en later in metro Madrid) onderhuidse spanningen blootlegden. De gemeente Alphen aan den Rijn telt op dit moment ongeveer 120 nationaliteiten. Er is dus sprake van een veelvoud aan culturen die binnen de gemeentegrenzen een plekje moeten vinden.

Onderzoek
De werkgroep heeft zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek gedaan naar de woon- en leefsituatie van minderheden in Alphen aan den Rijn. Hieruit bleek o.a. dat diverse groeperingen in Alphen aan den Rijn onderling weinig contact hebben, dan wel weinig kennis hebben van de participatiemogelijkheden. In het plan van aanpak staan bestaande en nieuwe initiatieven om het samenleven van alle burgers, autochtoon en allochtoon, te bevorderen en zo de sociale samenhang binnen de gemeente te vergroten en sociaal isolement te voorkomen.

Bij het opstellen van dit Plan van aanpak zijn diverse maatschappelijke instellingen betrokken die een rol vervullen bij de integratie in Alphen aan den Rijn. Daarnaast is zowel gekeken naar activiteiten die nu reeds in Alphen worden verricht en de integratie bevorderen, als naar relevante uitgangspunten van beleid in Alphen aan den Rijn. In het plan staat verder een cijfermatige weergave van de integratie in Alphen aan den Rijn en in Nederland, met name wat betreft de participatie van allochtonen aan de samenleving. Tot slot is rekening gehouden met het landelijke integratiebeleid in het algemeen en zover mogelijk de voorgenomen beleidswijzigingen van het kabinet.

Financiering
Een groot deel van de actiepunten in het Plan van aanpak wordt bekostigd uit bestaande budgetten. Daarnaast stelt het college in de begroting 2006 voor een extra bedrag van 60.000 euro uit te trekken voor het integratiebeleid. Wanneer de gemeenteraad hiermee instemt zal het college concrete voorstellen uitwerken voor initiatieven op de volgende drie terreinen:

- Verbetering positie meisjes en vrouwen in isolement;
- Aanvullende activiteiten op het gebied van (opvoedings)ondersteuning;

- Bieden van een alternatief aan (allochtone) hangjongeren

PORTEFEUILLEHOUDER: H. VAN WERSCH
Voor informatie: Afdeling Communicatie, Karin Bekker tel. 0172-465263

Bijlage

Overzicht van (nieuwe) activiteiten in het Plan van Aanpak

Communicatie en informatie

* (Deel van) gemeentelijke website wordt toegankelijker gemaakt (Engelse versie, doelgroepenpagina

* Toetsing van de gemeentelijke website aan een divers samengestelde/multiculturele testgroep

* Lokale organisaties en initiatieven ondersteunen bij het organiseren van Informatiecarrousels

Positie van de Vrouw

* Besluitvorming over omvormen van Zahra tot "moeder-kind-centrum". Er wordt door Zahra een beleidsplan opgesteld.
* In Edelstenen- en Planetenbuurt buurtvrouwenprojecten ontwikkelen en
uitvoeren in samenwerking met Stichting Welzijn. De projecten dienen bij te dragen aan het verminderen van het sociaal isolement van (allochtone) vrouwen

Werk en inkomen

* Ontwikkelingen van een stageproject binnen de gemeentelijke organisatie voor 10 allochtone jongeren

* WWB-klanten trajecten aanbieden die de kans op werk zo groot mogelijk maken. Bij de toeleiding naar trajecten worden 20% meer allochtonen per jaar aangemeld zodat er in 2010 geen oververtegenwoordiging meer is.

Wonen en Welzijn

* Opzetten van activiteiten die bijdragen aan het verbeteren van sociale cohesie in wijken, zoals buurtbemiddeling en een buurtvrouwenproject.

* Het ontwikkelen van een jongerenvoorziening voor de jeugd 12-18 jaar in de Planeten/Edelstenenbuurt.