Het Nederlandse Rode Kruis

Den Haag, 6 september 2005

Specialisten in opsporing en contactherstel hard nodig in rampgebied

Tweede hulpverlener Nederlandse Rode Kruis naar VS

Het Nederlandse Rode Kruis stuurt morgen een tweede hulpverlener naar het rampgebied in de Verenigde Staten. Deze gedelegeerde is gespecialiseerd in tracing - opsporing en contactherstel. De hulpverlener helpt het Amerikaanse Rode Kruis bij het opsporen en registreren van mensen die vermist zijn en brengt mensen in het rampgebied weer bij elkaar. Het Rode Kruis stelt satelliettelefoons en mobiele telefoons ter beschikking aan mensen in de opvangcentra om contact te leggen met familieleden en vrienden buiten het rampgebied.

Duizenden mensen zijn vermist of zijn op zoek naar een familielid. Mensen zijn elkaar uit het oog verloren omdat ze in de chaos van de ramp zijn ondergebracht in diverse opvangcentra. Door de omvang van de ramp en beperkte communicatiemogelijkheden kunnen mensen elkaar moeilijk terugvinden. Het is een kerntaak van het Rode Kruis om mensen na natuurrampen en tijdens oorlogen te herenigen.

www.familylinks.icrc.org

Ook heeft het Internationale Rode Kruis samen met het Amerikaanse Rode Kruis een website geopend om mensen te herenigen. Ruim 65.000 mensen hebben zich al geregistreerd via www.familylinks.icrc.org. Via de website kunnen mensen in het rampgebied kenbaar maken waar ze te bereiken zijn voor mensen buiten het rampgebied. Ook verontruste mensen in Nederland kunnen zich registreren wanneer ze familieleden of andere dierbaren zoeken. Mensen die geen internet hebben, kunnen zich telefonisch registeren via: 001 877loved1s (001 877 5683317).

Het Amerikaanse Rode Kruis

Het Amerikaanse Rode Kruis werkt in het rampgebied met 5000 werknemers en vrijwilligers. Ruim 200 speciaal ingerichte voertuigen met hulpverleners geven voedsel en water aan de getroffenen. Het Amerikaanse Rode Kruis heeft 470 opvangcentra voor thuislozen opgezet, waar meer dan 135.000 mensen verblijven. Ook worden dagelijks 500.000 mensen van een warme maaltijd voorzien met behulp van gaarkeukens die in het veld zijn gebouwd. Inmiddels zijn er zo´n 2,6 miljoen maaltijden uitgedeeld en 3,4 miljoen snacks.

Het Amerikaanse Rode Kruis heeft een beroep gedaan op haar zusterorganisaties in de wereld. Er bestaat in het rampgebied grote behoefte aan mensen die ervaring hebben in logistiek en opsporing bij rampenhulpverlening. De omstandigheden om hulp te verlenen zijn dusdanig gecompliceerd dat specialistische kennis vereist is. Het Nederlandse Rode Kruis heeft deze week al een hulpverlener logistiek naar het rampgebied gestuurd en bekijkt momenteel of er nog meer mensen beschikbaar zijn.

Het Amerikaanse Rode kruis heeft aangegeven tot nu toe voldoende geld ter beschikking te hebben. De organisatie heeft met een fondsenwervende actie al 400 miljoen dollar ingezameld.