Nieuw-Vlaamse Alliantie


Ziet SP.A met Vande Lanotte eindelijk het licht? (06/09/05)

Het lijkt er op dat de SP.A eindelijk heeft begrepen dat het voeren van een Belgisch werkgelegenheidsbeleid een maat voor niets is. Vlaanderen en Wallonië zijn twee aparte regio"s met een eigen sociaal-economische realiteit die smeekt om een eigen aanpak.

Dat Vande Lanotte nu pleit voor een overheveling van het werkgelegenheidsbeleid naar de gewesten, is goed nieuws. Hopelijk durft hij nu ook de rest van het Vlaams regeerakkoord lezen én uitvoeren. Werkgelegenheid is immers maar één hefboom. Vlaanderen heeft evenzeer nood aan fiscale en financiële autonomie om welzijn en welvaart in Vlaanderen te kunnen verankeren. Ook dat staat in het Vlaams regeerakkoord.

Evenmin als Vande Lanotte heeft de N-VA problemen met het bestaan van solidariteit tussen de deelstaten van dit land. Gezien het huidig verschil in welvaart tussen Vlaanderen en Wallonië is een solidariteitstransfer verantwoord en nodig. De N-VA stuurt niet aan op georganiseerd Vlaams groepsegoïsme. Het Vlaams regeerakkoord, dat de N-VA mee onderhandelde en ondertekende, pleit terecht voor Vlaamse solidariteit met Wallonië. Echte solidariteit veronderstelt evenwel transparantie, objectiviteit en doelmatigheid. De huidige transfers vanuit Vlaanderen voldoen aan geen enkel van deze criteria en moeten worden omgebogen tot een objectieve en doorzichtige solidariteit met Wallonië. De N-VA rekent op Vande Lanotte en de SP.A om ook dit punt uit het Vlaams regeerakkoord te realiseren.

Auteur:
voorzitter N-VA
Bart De Wever

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be