Gemeente Moerdijk


MOERDIJK DOET MEE AAN PILOTPROJECT OMGEVINGSVERGUNNING

De gemeente Moerdijk is al een paar jaar bezig om de vergunningverlening voor haar inwoners en bedrijven eenvoudiger te maken. Landelijk begint dezelfde trend te ontstaan. Logisch dat Moerdijk op verzoek van het ministerie van VROM deelneemt aan het landelijke proefproject over omgevingsvergunningen.

Een omgevingsvergunning is een vergunning voor een particulier of een bedrijf waar alle benodigde onderdelen inzitten. Voor een bedrijf zou dat bijvoorbeeld kunnen zijn een gecombineerde bouw-, milieu-, lozings-, gebruikers- en reclamevergunning. Voor een particulier die een huis bouwt of verbouwt zou een gecombineerde sloop-, bouw-, kap- en inritvergunning mogelijk moeten worden. De voordelen zijn legio. Het bedrijf of de particulier hoeft maar één vergunning aan te vragen en hoeft ook maar één procedure te doorlopen. Groot voordeel is ook, omdat er maar één vergunning verleend wordt, dat er maar één bezwaarprocedure is. De gemeente fungeert als loket voor alle omgevingsvergunningen. Bedrijven hoeven dus niet meer her en der te shoppen voor het aanvragen van verschillende vergunningen. De gebundelde vergunning wordt afgegeven door gemeente, provincie of rijk.

Omdat de gemeente, mede door de vorming van de afdeling vergunningen en handhaving, al een eind op weg was in de bundeling van vergunningen, is het ministerie van VROM blij met de medewerking van Moerdijk. Zowel gemeente als ministerie zien het als een kans om ervaringen te delen en uit te wisselen. Naast het ministerie van VROM is er nog een aantal andere ministeries betrokken bij de omgevingsvergunning. De pilot waar Moerdijk aan meewerkt, gaat in het bijzonder over de samenwerking met de provincie en de wijze waarop gecombineerd vergunningen verleend kunnen worden. Daarnaast buigt Moerdijk zich over het ontwikkelen van een aanvraagformulier voor omgevingsvergunningen.

Zijn de proefprojecten succesvol, dan zal de omgevingsvergunning landelijk worden ingevoerd. Mocht dat niet het geval zijn, dan is Moerdijk toch van plan door te gaan, binnen de mogelijkheden van de wet, met het stroomlijnen van vergunningen. De verwachting is dat gebundelde vergunningen een behoorlijke kostenbesparing kunnen opleveren. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat op termijn de legeskosten omlaag kunnen.

De gemeente Moerdijk is niet de enige gemeente die een pilot draait. Een van de andere gemeenten is de gemeente Heusden. Daar vindt op woensdag 7 september vanaf 10.00 uur de ondertekening van de overeenkomsten plaats in het gouvernementshuis. Namens het ministerie van VROM is projectleider Harry Boschloo aanwezig. Namens de gemeente Moerdijk zet wethouder Cors Punt zijn handtekening