Time : 2:43:56 PM
Date : Tuesday, September 06, 2005
Sender Name: Ovam

Resultaten bodemonderzoek door de OVAM in de Nijverheidsstraat te Gent bekend Een stad als Gent is voortdurend in ontwikkeling, waardoor gronden soms veranderen van bestemming. Zo ook de site "Malmar" te Gent, waar de verlaten industriële terreinen zullen omgedoopt worden tot een nieuw stadspark.

Deze terreinen werden in het verleden opgehoogd met verontreinigend materiaal zoals puin en steenkoolresten. Vooraleer het nieuwe park wordt aangelegd, zal dus eerst de bodemkwaliteit gegarandeerd moeten worden.

Aanpalend aan deze oude industriële site, in de Nijverheidsstraat, bevinden zich woningen . Omwille van het vermoeden dat er ook op deze percelen werd opgehoogd besliste de OVAM om, in samenwerking met de stad Gent, voor deze woonzone een globaal bodemonderzoek uit te voeren.

De bodemsaneringsdeskundige Tauw NV heeft dit bodemonderzoek nu afgerond.

Het bodemonderzoek heeft het vermoeden van de ophooglaag bevestigd. Ze bestaat uit puin en heeft een dikte van ongeveer 1,5 meter.

Uit veelvuldige stalen van de grond en het grondwater in de tuintjes is gebleken dat voor 3 van de 31 percelen een sanering van de grond aangewezen is. De verontreiniging bestaat uit zware metalen of polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's). Het grondwater is niet aangetast. De aangetroffen concentraties zijn niet dermate verhoogd dat ook voorzorgsmaatregelen zich opdringen. De sanering zal bestaan uit het afgraven van de bovenste laag grond, die zal vervangen door niet verontreinigde grond. Deze werkzaamheden zullen parallel verlopen met de werkzaamheden van de stad Gent voor de aanleg van het achterliggende park en worden gepland voor het voorjaar 2006. Net zoals voor het bodemonderzoek dienen de bewoners hiervoor niets zelf te doen of te betalen.

Ook op de meeste andere percelen vertoont de ophooglaag verhoogde concentraties aan de genoemde componenten. Voor deze percelen vormen de verhoogde waarden echter geen enkel nadelig effect en dient er dus niet te worden gesaneerd. Ze worden wel opgenomen in het register van verontreinigde gronden.

Alle eigenaars en bewoners van de betrokken percelen krijgen eerstdaags een bodemattest toegestuurd waarin de conclusies van het bodemonderzoek vermeld staan. Zij kunnen voor eventuele vragen terecht bij de OVAM op het nummer 015.284.518 of kunnen mailen naar woonzones@ovam.be. De resultaten van het bodemonderzoek zijn ook terug te vinden op www.gent.woonzones.be.

Het woonzoneproject "Malmar" is het eerste van de vier projecten die de OVAM in samenwerking met de stad Gent uitvoert. Een gelijkaardig bodemonderzoek loopt momenteel voor de woningen aan de Koningsdonkstraat. Hier wordt onderzocht of de Rietgracht in de tuinen van deze woningen deels gedempt werd met verontreinigd materiaal.

De woonzoneprojecten "Rabot" en "Brugse Poort" sluiten het rijtje. In deze wijken lopen verschillende projecten in het kader van de herwaardering van de 19e eeuwse gordel. De start van de bodemonderzoeken op deze sites wordt gepland voor begin 2006.

06/09/2005