Ingezonden persbericht


Persbericht

Standdaarbuiten 5-9-2005

NAV:EU-landbouwbeleid oorzaak van uitbreiding sojateelt ten koste van oerbossen in Argentinië

Het TV-programma Keuringsdienst van Waarde laat dinsdag 6 september (Nederland 3, 21.25 uur) een reportage over de uitbreiding van de sojateelt in Argentinie zien. Greenpeace voert daartegen actie. De uitbreiding gaat ten koste gaat van oerbossen. De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vindt het jammer dat de programmamakers niet aangeven dat de teelt van eiwit-rijke gewassen in de EU zo'n tien jaar geleden bewust om zeep is geholpen. Het EU-landbouwbeleid is daardoor mede oorzaak van het kappen van oerbossen in Argentinië

De NAV ziet in de reportage een illustratie van de gevolgen van de liberalisering van de landbouwpolitiek: het toegenomen gesleep van landbouwproducten over de wereld en de grotere greep van multinationals op de voedselvoorziening. In de in 1993 afgesloten GATT-onderhandelingen over liberalisering van de wereldhandel heeft de EU tegenover de VS en met name de Amerikaanse multinationals zoals Monsanto en Cargill de concessie gedaan, de invoer van onder meer eiwithoudende producten, vrij te laten. Die afspraak dwong de EU tot aanpassing van haar landbouwbeleid. De Europese steun aan de teelt van veldbonen en erwten werd afgebroken waardoor de teelt van deze en andere eiwit-rijke gewassen inmiddels vrijwel geheel uit Europa is verdwenen. Uit Nederland op deze wijze 40.000 hectare van deze gewassen. De ontwikkeling is door de Amerikaanse multinationals voorzien. Zij investeerden in de uitbreiding van de sojateelt in onder meer Argentinië. De liberalisering van de wereldhandel en daarna het aangepaste EU-landbouwbeleid zijn dus mede-motor achter de uitbreiding van de sojateelt in Zuid-Amerika.

De destabiliserende effecten van liberalisering van de handel in landbouwproducten worden volgens de NAV zo wereldwijd steeds zichtbaarder. Daarmee wint het inzicht terrein, dat er voor landbouw een ander type internationale afspraken nodig is. De kern daarvan is het begrip voedselsoevereiniteit: het recht om de eigen landbouw tegen goedkope importen te beschermen en dumping van overschotten te vermijden. Boeren-, milieu- en ontwikkelingsorganisaties proberen de nu lopende WTO-onderhandelingen in die richting te beïnvloeden. Zo zal de Nederlandse Akkerbouw Vakbond deelnemen aan een bijeenkomst van de Europese Sojacoalitie op 19 en 20 september in Brussel. Niet gouvernementele organisaties, zoals Greenpeace, Milieudefensie, ontwikkelingsorganisaties en boerenorganisaties zullen daar proberen gezamenlijke beleidsaanbevelingen op te stellen.