Gemeente Breda

College en gemeenteraad houden raadpleging over invoering Wmo

Meer dan 30 organisaties - aanbieders en afnemers van zorg - hebben zich aangemeld voor de raadplegende bijeenkomsten over de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo

Het college en de gemeenteraad van Breda willen hen graag betrekken bij een zorgvuldige invoering van de Wmo. De bijeenkomsten vinden plaats op 6, 13 en 20 september. De pers is van harte uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn.

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt naar verwachting op
1 juli 2006 ingevoerd. De wet komt in de plaats van de Welzijnswet, de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) en onderdelen uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). In de Wmo zijn gemeenten aan zet: zij worden verantwoordelijk voor het maken van het lokale beleid. De gemeente krijgt er ook nieuwe taken bij; zo wordt zij verantwoordelijk voor onder andere de huishoudelijke verzorging.

Raadplegende bijeenkomsten

In juli van dit jaar is de startnotitie Wmo' vrijgegeven voor inspraak. Deze startnotitie geeft de uitgangspunten voor de invoering van de Wmo in Breda. Tot 20 september kunnen organisaties schriftelijk op de startnotitie reageren. Maar behalve aan de schriftelijke reacties hechten het college en de raad ook veel waarde aan gesprekken over de nieuwe wet, met aanbieders en vragers van zorg. De gemeente wil de Wmo in overleg met deze belanghebbende partijen en bewoners van Breda invoeren. Daarom worden nu deze bijeenkomsten georganiseerd.

Programma en vervolg

De drie bijeenkomsten vinden plaats van 16.00 tot 19.00 uur in de Brasserie van het Mycom-stadion (NAC). Op het programma van de eerste bijeenkomst op 6 september staan onder meer een interview met wethouder Heerkens van Sociale Zaken, Arbeidsmarktbeleid en Welzijn, en is er een discussie over de uitgangspunten van de startnotitie. Tijdens de eerste bijeenkomst worden bovendien de gespreksthema's bepaald voor de tweede en derde bijeenkomst. Dit gebeurt onder leiding van Prof. Dr. Lucas Meijs, bijzonder hoogleraar Vrijwilligerswerk, civil society en ondernemingen aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam

Alle reacties worden samen met de schriftelijke inspraakreacties verwerkt in een notitie, die de gemeenteraad op 15 december 2005 behandelt.

Breda, 2 september 2005