Gemeente Rotterdam

30 augustus 2005

Gemeente Rotterdam stelt extra vakleerkrachten aan in de strijd tegen overgewicht

Na succesvolle pilot starten 15 basisscholen met Elke dag bewegen

De gemeente Rotterdam (Sport en Recreatie, GGD en Dienst Stedelijk Onderwijs) gaat samen met de schoolbesturen de strijd aan tegen overgewicht onder de Rotterdamse jeugd. Op 5 september starten 15 scholen met het project Elke dag bewegen. Sport en Recreatie zorgt ervoor dat er op deze scholen een professionele manier van bewegingsonderwijs door vakleerkrachten wordt gegeven. In 2009 moeten 90 scholen zich aangesloten hebben en dus ook voorzien zijn van een vakleerkracht bewegingsonderwijs. Deze gymleraren nieuwe stijl verzorgen zowel onder schooltijd als naschooltijd bewegingslessen en hebben een centrale rol in het project Elke dag bewegen als bewegingsmanager. Deze opzet is uniek voor Nederland. Het NOC*NSF zal het project Elke dag bewegen betrekken bij de alliantie "School en Sport samen sterker" tussen NOC*NSF en het ministerie van OCW. Middels deze alliantie proberen zij de aanstelling van duale leerkrachten en een hechte samenwerking tussen scholen en onderwijs te bevorderen.

Op maandag 5 september start het project Elke dag bewegen op 15 basisscholen verspreid over vijf deelgemeenten. Hiervoor geeft Erica Terpstra als voorzitter van NOC* NSF samen met de wethouders Nico Janssens (Sport en Middelen), Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) en Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) en portefeuillehouder Hennie ten Hoven (Zorg en Gezondheid) van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk op sportieve wijze het startsein onder leiding van Leontien van Moorsel. De kick off vindt plaats op basisschool Oscar Romero.

Elke dag bewegen

Elke dag bewegen is een van de projecten uit het actieprogramma Voeding en beweging, dat is benoemd tot een van de speerpunten van het jeugdbeleid van Rotterdam en berust op tien pijlers. De pijlers zorgen voor een integrale aanpak waar gezonde voeding en beweging centraal staan. De aanstelling van vakleerkrachten bewegingsonderwijs is een van de tien pijlers van het project Elke dag bewegen. De gymleraren nieuwe stijl zijn minimaal in het bezit van het diploma ALO of CIOS. Een tweede pijler bestaat uit het verzorgen van dagelijkse bewegingslessen tijdens en na school. Verder krijgen de leerlingen van groep een tot en met acht les in voeding en beweging via het lespakket "Lekker Fit". Ouders worden ook nauw betrokken. Zij worden uitgenodigd voor oudervoorlichtingsavonden van de GGD en krijgen extra tips en advies via de jeugdgezondheidszorg. Het programma van Elke dag bewegen begint en eindigt met een fittest en een BMI meting. Met deze testen wordt de algemene conditie gemeten en de ontwikkeling van het kind gedurende het project in kaart gebracht. Ook zijn de onderwerpen overgewicht en voeding en beweging standaard opgenomen in het onderzoek van de GGD via de Rotterdamse Jeugdmonitor.

De andere pijlers die de gemeente inzet, bestaan uit de inzet van een gratis sportpas, waarmee de leerlingen kunnen deelnemen aan sportactiviteiten, het terugbrengen van sportverenigingen in de wijk, structureel overleg met de basisschool en de jeugdarts en maken de leerlingen kennis met verschillende sporten door middel van speciale kennismakingslessen.

Resultaten Pilot
De pilot, die begin dit jaar is gestart op twee basisscholen in Delfshaven en Charlois, laat positieve resultaten zien. De leerlingen hebben dankzij de pilot vooral kennis opgedaan over voeding en beweging. Na het project zeggen meer leerlingen gezonde producten te eten dan voor het project en is vooral het aantal snacks dat ze eten gedaald. Hun ouders bevestigen dit beeld en zeggen bovendien dat de kinderen in het algemeen meer zijn gaan bewegen.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam