Stichting Aids Fonds

Geldtekort voor aids, tuberculose en malaria kost miljoenen levens

Het Aids Fonds en STOP AIDS NOW! maken zich zorgen over het gebrek aan geld voor de strijd tegen aids, tuberculose en malaria. Op 5 en 6 september komen 31 landen onder leiding van Kofi Annan, Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, in Londen bijeen om hun financiële steun aan het Global Fund to Fight Aids, Tuberculosis and Malaria bekend te maken. Jaarlijks eisen deze drie ziektes meer dan zes miljoen slachtoffers. De komende twee jaar is er een gat van 7, 1 miljard dollar. Als dit geld niet binnenkomt dan zullen vele miljoenen mensen onnodig sterven. Nederland moet het goede voorbeeld geven door royaal meer te geven dan het bedrag van 45 miljoen euro dat voor dit jaar is toegekend. Landen die niets of weinig bijdragen aan het Fonds moeten krachtig worden opgeroepen hun steentje bij te dragen.

Tijdens de laatste G8 bijeenkomst in Schotland was steun aan ontwikkelingslanden een van de belangrijkste agendapunten. De wereldleiders spraken af dat in 2010 iedereen toegang tot behandeling met aidsremmers moet hebben. De bijeenkomst in Londen maandag 5 en dinsdag 6 september zal aantonen of het de internationale gemeenschap ernst is. Om zijn werk goed te doen heeft het Global Fund de komende twee jaar ruim 7,1 miljard dollar nodig (2,9 miljard in 2006 en 4,2 miljard in 2007). Ook is er voor dit jaar nog een gat van 360 miljoen dollar. Zonder dit geld kan het Fonds geen nieuwe subsidies meer geven en zullen vele miljoenen mensen onnodig sterven.

Het Global Fund heeft in 128 landen aids-, tuberculose- en malariaprogrammas lopen.
Het Fonds heeft in zijn korte bestaan van drie jaar aangetoond dat het in staat is geld sneller te brengen waar het moet zijn dan de meeste andere internationale financiers. Bovendien is de manier waarop het geld wordt gebruikt innovatief. Bijvoorbeeld door samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties te bevorderen. En door steun te stoppen als landen corrupt zijn. Bovendien hebben direct getroffenen via belangenorganisaties inspraak in de bestedingen van het Fonds. Met steun van het Global Fund worden nu 220.000 mensen met aidsremmers behandeld, 600.000 patienten met tuberculosemedicijnen behandeld en hebben ruim 3 miljoen families geïmpregneerde klamboes ontvangen om malaria te voorkomen.

'Voor het slagen van de bijeenkomst in Londen is het van cruciaal belang dat landen niet vervallen in onderlinge politieke spelletjes maar het lef hebben om hun bijdrage te vergroten, onafhankelijk van wat andere landen doen', aldus Peter van Rooijen, bestuurslid van het Global Fund en directeur van het Aids Fonds en STOP AIDS NOW!. Dit jaar heeft Nederland 45 miljoen euro bijgedragen aan het Global Fund. 'Nu het Fonds voor grote tekorten staat zal Nederland ook zijn bijdrage royaal moeten verhogen. Een verdubbeling zou het allermooist zijn. Verder moeten landen als Nederland de vele achterblijvers krachtig oproepen om hun steentje bij te dragen', aldus Van Rooijen.