TNO

Datum 4 september 2005
Nummer 2005-34

PERSBERICHT

Nationale Gezondheidstest zet buurten in beweging: Welke buurt wordt 'DE FITSTE BUURT van Nederland'?

De Nationale Gezondheidstest (NGT) is een jaarlijks terugkerende campagne met als doel de toenemende bewegingsarmoede onder de Nederlandse bevolking te bestrijden en een gezonde leefstijl te bevorderen. Uit het onderzoek van de NGT 2004 blijkt dat mensen met name samen in beweging willen komen en blijven. Om deze groep hierin te steunen is dit jaar de deelcampagne 'DE FITSTE BUURT van Nederland' ontwikkeld.

Het doel van de 'DE FITSTE BUURT van Nederland' is om Nederlanders samen met hun buurt in beweging te krijgen om vervolgens in drie maanden tijd de gemiddelde en gezamenlijke fitheid van de buurt te verbeteren.

Startpunt van 'DE FITSTE BUURT van Nederland' is de Nationale Gezondheidstest. Deze test bestaat naast een uitgebreide leefstijlvragenlijst uit de meting van conditie (middels fietstest), lengte, gewicht, buikomvang en spierkracht. Deelnemers van 'DE FITSTE BUURT van Nederland' zullen de komende drie maanden onder professionele begeleiding hun fitheid gaan verbeteren. Het centrum waar ze zijn getest verzorgt deze begeleiding. Na drie maanden zal een hertest plaatsvinden. Aan de actie is een landelijk wedstrijdelement verbonden; de buurt die na drie maanden de grootste 'fitheidswinst' heeft geboekt, wordt uitgeroepen tot 'DE FITSTE BUURT van Nederland'.

Aanmelden als buurt(vereniging)
Buurten en buurtverenigingen kunnen zich aanmelden voor deelname via www.fitstebuurt.nl. De testen vinden plaats in het landelijke netwerk van Fit!Ned dat bestaat uit 150 sport en -beweegcentra. Hier vindt ook de selectie van buurten plaats. Deelname aan de test is gratis.

Voor meer informatie: www.fitstebuurt.nl