Netwerk

VANAVOND IN NETWERK

Wat zijn de grootste problemen in Nederland en hoe willen we deze veranderen? Die vragen staan centraal in het nieuwe winterseizoen van Netwerk. De eerste uitzending toont de resultaten van een enquete, die volgens directeur beleidsonderzoek van Intomart, Tom van Dijk, een schokkend beeld opleveren.
Hieronder de resultaten.

Het grootste probleem van Nederland
Twee problemen worden door de deelnemers van de enquete het vaakst genoemd: de respectloosheid van mensen (23 %) en het geld dat je moet uitgeven om gewoon te kunnen blijven leven (ook 23 %). De kwaliteit van het regeringsbeleid (13 %), het terrorisme (13 %) en de criminaliteit (12 %) staan op de derde, vierde en vijfde plaats.

De problemen in de zorg baart negen procent van de respondenten de meeste zorgen. Slechts zes procent ziet de problemen met mensen van buitenlandse afkomst als het ergste probleem van Nederland.

Respectloosheid
De respectloosheid is dus volgens velen het grootste probleem in Nederland. De respondenten kregen verschillende stellingen voorgelegd over dit onderwerp. Zij konden kiezen of zij het eens, oneens of niet eens/niet oneens waren met de stelling.

Uit het onderzoek bleek dat 81 procent van de ondervraagden vindt dat we in Nederland te vaak op een respectloze manier met elkaar omgaan (4 % oneens, 15 % niet eens/niet oneens). Het zou volgens 78 procent beter gaan met Nederland als we meer respect zouden hebben voor elkaar (4 % oneens, 17 % niet eens/niet oneens).

Met de stelling 'Veel jongeren, maar ook ouderen in Nederland lijken niet meer te weten waar de grens tussen fatsoen en onfatsoen ligt' was 75 procent het eens (7 % oneens, 18 % niet eens/niet oneens). Zestig procent noemde de agressieve, respectloze manier waarop wij met elkaar omgaan bedreigend (11 % oneens, 28 % niet eens/niet oneens, 11 % weet niet).

Geldkwesties
Het geld dat je moet uitgeven om gewoon te blijven leven baart net zo veel repondenten zorgen als de respectloosheid. Dit hangt samen met het beeld van de regering. Intomart legde weer verschillende stellingen voor.

Zo'n 82 procent denkt dat de regering er geen weet van heeft hoe de bezuinigingen voor veel huishoudens uitpakken (9 % oneens, 9 % niet eens/niet oneens, 1 % weet niet). Sterker nog: 52 procent meent dat de regering een bedreiging is voor de toekomst van gewone mensen (19 % oneens, 27 % niet eens/niet oneens, 2 % weet niet). Slechts 14 procent vindt de mate waarin het kabinet bezuinigt terecht (63 % oneens, 23 % niet eens/niet oneens, 1 % weet niet).

Nederland zal alleen maar verder bergafwaarts gaan, voorspelt 47 procent (20 % oneens, 31 % niet eens/niet oneens, 3 % weet niet). Zestig procent van de ondervraagden ziet geen mensen in regeringskringen die de grote problemen in Nederland kan oplossen (12 % oneens, 26 % niet eens/niet oneens, 2 % weet niet).

Met de stelling 'Het is op veel gebieden een puinhoop in Nederland' is zestig procent het eens (17 % oneens, 22 % niet eens/niet oneens, 1 % weet niet). Zo'n 36 procent van de ondervraagden meent dat Nederland kapot dreigt te gaan (30 % oneens, 31 % niet eens/niet oneens, 3 % weet niet).

Remedies
Hoe kan de kloof tussen Den Haag en de gewone burger gedicht worden? Intomart legde de respondenten een aantal remedies voor. Samengevat zeggen de resultaten: minder politiek is beter. Zo denken de meeste respondenten dat een bindend referendum (51 %) en een gekozen minister-president (45 %) een positieve uitwerking zal hebben. Een raadgevend referendum werd slechts door 17 procent genoemd.

Zoân 39 procent denkt dat een door de bevolking gekozen burgemeester een positieve uitwerking zal hebben. De burgemeester laten kiezen door de gemeenteraad werkt slechts volgens 13 procent. Een kwart van de ondervraagden meent dat de regering minder moet regelen en meer aan de samenleving moet overlaten.

Denk mee!
Heeft u serieuze, haalbare ideeën om de problemen in ons land op te lossen? U kunt uw reactie mailen naar de redactie van Netwerk via het adres webredactie@netwerk.tv. Vermeld desgewenst uw telefoonnummer. Als we over een paar maanden alle klachten en adviezen op een rij hebben gezet, komt er een grote uitzending over de Nederlandse maatschappij. Daarin gaan we Nederland bij wijze van spreken helemaal opnieuw opbouwen, met uw hulp. Wat houden we? Waar willen we vanaf? En wat gaan we veranderen?