Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)


IJmuiden, 30 augustus 2005
PERSBERICHT: Nieuwe reddingboot voor Texel-de Koog

Het reddingstation Texel-De Koog van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) krijgt de beschikking over een nieuwe reddingboot. De reddingboot met de naam Francine Kroesen (type Atlantic 75) wordt zaterdag 3 september gedoopt. Met de doop wordt de Francine Kroesen ook officieel overgedragen aan het reddingstation. De reddingboot kon worden gebouwd van de opbrengsten van een jubileumactie in 2004. Van alle gevers doneerde de heer Kroesen de grootste bijdrage. De doopplechtigheid wordt verricht door mevrouw N. Caljé, een nicht van de schenker. De heer Kroesen vernoemde de reddingboot naar zijn overleden dochter Francine.

De Atlantic 75 is een rubberboot met vaste bodem met een lengte van 7,50 meter, een breedte van 2,64 meter en een diepgang van 0,70 meter. De twee motoren van elk 75 pk geven de reddingboot een maximum snelheid van 32 knopen. Aan boord is plaats voor drie bemanningsleden en twaalf geredden.De Francine Kroesen is uitgerust met twee marifoons, een kaartplotter met GPS, een echolood, een portofoon en een vloeistofkompas. De belangrijkste inventaris zijn een EHBO-uitrusting, twee zoeklichten, ankergerei, een stopzak, sleeptrossen en parachutefakkels.

De indienststelling van de Francine Kroesen is het gevolg van een donateursactie, die eind vorig jaar, ter gelegenheid van het 180-jarig bestaan van de KNRM werd gehouden. Er kwamen zodanig veel jubileumgiften binnen, dat van alle bijdragen samen een reddingboot kon worden gebouwd. Van alle jubileumgiften was de bijdrage van de heer Kroesen de grootste.

Achtergrondinformatie reddingstation Texel - De Koog De indienststelling van de Francine Kroesen maakt deel uit van het vlootplan van de KNRM. Het vlootplan is gebaseerd op een noodzakelijke gereddencapaciteit binnen een bepaalde afstand van de kust. De Francine Kroesen vervangt op Texel de reddingboot Zalm van het type Float 500. De Zalm had plaats voor vijf geredden, de Francine Kroesen heeft een gereddencapaciteit van twaalf personen. Door op alle Waddeneilanden de reddingboten van het type Float 500 te vervangen door een Atlantic 75, is de totale gereddencapaciteit in het Waddengebied en op de Noordzee aanzienlijk vergroot. Naast een grotere gereddencapaciteit beschikt de Atlantic 75 ten opzichte van de Float 500 ook over meer motorvermogen, een grotere zeewaardigheid en meer vaarcomfort voor de bemanning. Tegelijkertijd behoudt de Francine Kroesen de voordelen van de kleine Float 500, te weten een geringe diepgang en een hoge snelheid. Daarom zijn de Waddeneilanden naast een grote reddingboot ook uitgerust met een tweede, kleinere reddingboot.
Tot het moment dat in De Koog een groter boothuis beschikbaar komt voor een grotere bootwagen met tractor, zal de Francine Kroesen alleen aan de waddenkant van het eiland worden gelanceerd. De reddingboot Zalm blijft tot die tijd beschikbaar voor lancering vanaf het Noordzeestrand.

Achtergrondinformatie KNRM
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij draagt zorg voor de organisatie van het reddingwerk op de Noordzee, de Zeeuwse en Zuid-Hollandse stromen, de Waddenzee, het IJsselmeer en de Randmeren. Vanuit de hoofdvestiging in IJmuiden worden de 39 reddingstations. De KNRM bestaat volledig van vrijwillige bijdragen, jaarlijkse donaties, erfenissen en legaten. Per jaar is 11 miljoen euro nodig om de gehele organisatie, de 800 vrijwilligers, de 10 beroepsredders en de 60 reddingboten direct inzetbaar te houden. De reddingstations van de KNRM zijn dag en nacht, het gehele jaar door en onder alle (weers)omstandigheden inzetbaar.

EINDE PERSBERICHT