Gemeente Barneveld


Plan van aanpak verbetering brandweer

Het college van B&W heeft een plan van aanpak voor de verbetering van de gemeentelijke brandweerorganisatie opgesteld. Dit plan is gebaseerd op de aanbevelingen die de heer Eenhoorn eerder in een verkenning heeft gedaan alsmede uit bevindingen binnen het korps en de regio. De doelstelling ervan is te komen tot een brandweerorganisatie waar met onderling vertrouwen, respect en loyaliteit wordt samengewerkt en die opereert vanuit een eenheid in visie, beleid, organisatie en kwaliteit. Na het formele advies van de ondernemingsraad van de brandweer en behandeling in de commissie Bestuur van de gemeente wordt het plan vastgesteld en uitgevoerd.

Constateringen Eenhoorn

In juni van dit jaar heeft de heer Eenhoorn in opdracht van de burgemeester een verkenning uitgevoerd naar de situatie bij de gemeentelijke brandweerorganisatie in Barneveld, specifiek het brandweerkorps Barneveld-Dorp. In zijn analyse karakteriseerde Eenhoord de situatie bij de brandweerorganisatie als volgt:

· groot gebrek aan communicatief vermogen

· gebrek aan leiderschap

· spanning tussen dagdienstmedewerkers en vrijwilligers

· onduidelijkheid over de zeggenschap van de afdelingen

· mentaliteit en omgangsvormen; verenigingsleven naast de brandweerprofessie

Kortgezegd betreffen zijn bevindingen enerzijds de organisatie van het werk en de verantwoordelijkheden, anderzijds de cultuur van de organisatie. De bevindingen en aanbevelingen van de heer Eenhoorn zijn door het gemeentebestuur overgenomen.

Plan van aanpak

Als vervolg op de verkenning is een plan van aanpak opgesteld met als doel de brandweerorganisatie te verbeteren. De hoofddoelstelling van het plan luidt:

Te komen tot een brandweerorganisatie waar met onderling vertrouwen, respect en loyaliteit wordt samengewerkt en die opereert vanuit een eenheid in visie, beleid, organisatie en kwaliteit.

Uitgaande van de landelijke ontwikkelingen binnen de brandweer is de verwachting dat de gemeentelijke brandweer de komende 10 jaar blijft bestaan uit vrijwilligers en een dagdienstondersteuning. Voor de zogenoemde repressieve brandweertaken is vrijwilligheid van essentiële betekenis. Dit vraagt om een goede aansturing door de brandweerleiding. Het college staat een organisatie voor waarbij de afdelingscommandanten samen met en onder eindverantwoordelijkheid van de gemeentelijk commandant de centrale regie in handen hebben. Door het starten van een management-development-traject, wil het college de communicatie- en managementvaardigheden van de commandanten verbeteren en komen tot een duidelijker organisatiestructuur, betere communicatielijnen en meer eenheid.

Werving nieuwe vrijwilligers

Na de aanvaarding van de ontslagaanvragen van 10 vrijwilligers, is een advertentie geplaatst om voor het korps Barnveld-Dorp nieuwe vrijwilligers te melden. Mogelijk dat er daarnaast nog aanvullende wervingsacties nodig zijn.

Assessment commandanten

Het leiderschap kreeg ook kritiek in het rapport van Eenhoorn. De gemeentelijk commandant en de afdelingscommandant Barneveld-Dorp krijgen een assesmentonderzoek. Daaraan voorafgaand heeft het college de kernkwaliteiten behorende bij deze functies benoemd.

Uitrukken overdag

In overleg met de brandweermedewerkers wordt onderzocht wat een optimaal uitrukmodel is voor Barneveld-Dorp. Het gaat om een model dat er rekening meer houdt dat overdag niet alle vrijwilligers beschikbaar zijn.

Scheiding vereniging en organisatie

De sociale activiteiten die de brandweerverenigingen organiseren versterken de onderlinge band en de kameraadschappelijkheid die van belang is voor een effectieve uitrukorganisatie. Er is echter geen noodzaak voor inmenging van de verenigingen op het beleid en bedrijfsvoering van de professionele organisatie. Een werkgroep gaat voorstellen ontwikkelen om de huidige verwevenheid tussen beide (vereniging versus organisatie) weg te nemen.

Uitvoering

Het college stelt voor de uitvoering van het plan van aanpak een projectleider aan. Deze legt verantwoording af aan een stuurgroep onder voorzitterschap van burgemeester J.A.M.L. Houben. Het traject voor de uitvoering van het plan van aanpak duurt ongeveer een half jaar.

Barneveld, 30 augustus 2005 Mutatiedatum 02/09/2005