Gemeente Deventer

Week 34, 2 september

RESULTATEN BEWONERSONDERZOEK OVER MILIEUGEDRAG EN MILIEUCENTRUM

De afdeling Onderzoek en Statistiek heeft een onderzoek gedaan onder 264 bewoners in Deventer naar hun milieugedrag en de bekendheid met het MilieuCentrum. Dit onderzoek vloeit voort uit het Milieubeleidsprogramma. De helft van de bewoners blijkt bewust met het milieu bezig. In wijk 5 (Colmschate-Noord en -Zuid) kent tachtig procent het MilieuCentrum, in de rest van Deventer is dat veertig procent. De activiteiten in het MilieuCentrum krijgen een hoge waardering met een 7,5. De resultaten gebruikt de gemeente om milieucommunicatie en -educatie in Deventer verder vorm te geven. Het MilieuCentrum verzorgt dit voor een belangrijke deel met subsidie van de gemeente.

De resultaten van het onderzoek kent drie onderdelen:


1 Milieu in het dagelijks leven

De helft van de bewoners is bewust met het milieu bezig met als hoofdreden dat het belangrijk is voor de toekomst. Te weinig tijd of te veel moeite zijn redenen om niet bewust met het milieu bezig te zijn. Van de milieubewuste bewoners blijkt dat de meerderheid vaak /regelmatig afval scheidt, de fiets gebruikt, rommel op straat opruimt en milieubewuste verf gebruikt. Ook hebben milieubewuste bewoners in ruime meerderheid water- en energiebesparende maatregelen genomen.


2 MilieuCentrum

Wat betreft de bekendheid met en het bezoek aan het MilieuCentrum is er een duidelijk verschil tussen wijk 5 (Colmschate-Noord en -Zuid) en de rest van de stad. In wijk 5 kent tachtig procent van de bewoners het MilieuCentrum en in de rest van Deventer veertig procent. Rond de helft van de bewoners uit wijk 5 heeft het MilieuCentrum wel eens bezocht. Voor de rest van Deventer is dat ongeveer twintig procent. Voor de bezoekers zijn de kinderspeelplaatsen en/of de stadsboerderij de belangrijkste trekkers. De meeste activiteiten op het MilieuCentrum worden rond de 7,5 gewaardeerd, zoals stadsboerderij, speelplaatsen, tentoonstelling, oogstfeest, workshops. De informatiebalie en het groene café worden iets minder gewaardeerd. De bezoekers missen op het MilieuCentrum met name een kinderboerderij, ruimere openingstijden en meer activiteiten voor kinderen en informatie over (leren omgaan met) natuur en dieren.


3 Informatiebehoefte

Gevraagd naar de informatiebehoefte wil veertig procent van de bewoners meer informatie ontvangen over het MilieuCentrum; de meerderheid via een nieuwsbrief of huis-aan-huis krant. Tachtig procent van de bewoners krijgt genoeg informatie over natuur en milieu in het algemeen. De twintig procent die wel meer informatie wil noemen ook een nieuwsbrief of huis-aan-huiskrant als belangrijkste informatiebron. Bijna driekwart van deze bewoners verwacht deze informatie van de gemeentelijke overheid.

Vervolg
De resultaten geven een eerste inzicht in het milieugedrag en de bekendheid van en waardering voor het MilieuCentrum. Het onderzoek biedt de mogelijkheid om de ontwikkelingen te monitoren. De resultaten betrekt de gemeente bij het verlenen van subsidie aan het MilieuCentrum. De gemeente maakt jaarlijks afspraken met het centrum over de te leveren prestaties op het gebied van milieucommunicatie en
-educatie.

Publicatiedatum: 2-9-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 2 september 2005