Gemeente Arnhem

Stedenbouwkundig plan Coberco-kwartier in hoofdlijnen akkoord Op 30 augustus 2005 heeft het college van B&W het stedenbouwkundig plan voor het Coberco-kwartier in hoofdlijnen akkoord bevonden. Voorwaarde is wel dat er een hoogwaardige uitwerking plaatsvindt van het gepresenteerde plan.
Coberco-kwartier is de naam voor het gebied van de voormalige Coberco-fabriek (Westervoortsedijk, Badhuisstraat, Nieuwe Kade, Ooststraat) en maakt deel uit van het plangebied Centrum-Oost. Het gepresenteerde plan gaat uit van ongeveer 330 woningen, horeca aan een binnenplein en een programma met commerciële en culturele functies. Er ontstaat een nieuwe doorsteek voor voetgangers tussen Westervoortsedijk en Nieuwe Kade.

Het stedenbouwkundig plan is opgesteld in opdracht van een ontwikkelcombinatie van AM Wonen, Arcadis en BallastNedam. Bureau BVR (Riek Bakker) tekende samen met GroupA-Aukett voor het ontwerp. Al eerder werd door deze ontwikkelcombinatie een plan gepresenteerd onder de naam Art Garden. Onder meer vanwege veranderde marktomstandigheden is dat plan gewijzigd.
Zo werden aan de zijde van de Badhuisstraat lagere, grondgebonden woningen op een parkeerdek geïntroduceerd in plaats van appartementen in een hoger bouwblok. Delen van het oude Coberco-complex blijven behouden en worden geïntegreerd in het ontwerp; deze vertegenwoordigen een cultuurhistorische waarde (wederopbouwarchitectuur). Het plan laat eveneens het bestaande pand van Van Ginkel ongemoeid.

Ontwikkelingsvisie Centrum Oost
Het Coberco-kwartier maakt deel uit van het plangebied van Centrum-Oost, waarvoor de gemeente eerder een ontwikkelingsvisie heeft opgesteld. Deze schetst als ontwikkelingsperspectief voor de Coberco-locatie, een nieuw stedelijk gebied met een mix aan functies waarbij wonen de boventoon voert. De Nieuwe Kade wordt verkeersluw waardoor een aantrekkelijk verblijfsgebied met een promenadefunctie kan ontstaan. Het stedenbouwkundigplan voor het Coberco-kwartier geeft invulling aan deze gemeentelijke visie.

Hoogwaardige architectuur
Het college heeft een aantal wezenlijke aandachtspunten genoemd waarvoor een hoogwaardige uitwerking moet plaatsvinden bij de vertaling van het huidige plan naar architectuur. Dat gaat ondermeer over de inpassing van de te behouden fabrieksdelen aan de Westervoortsedijk ten opzichte van hogere bouwmassas rondom. De eerste-klas-locatie, gelegen aan de singel, aan een belangrijke stadsradiaal en aan het rivierfront van de stad, vraagt ook om een eerste-klas-invulling.
Ook is het streven om een deel van de halruimtes van de Coberco-fabriek als open ruimte te benutten en te behouden. De mogelijkheden die deze ruimten bieden werden nog eens bewezen door het succes van de Modebiënnale waarin een hoofdrol was weggelegd voor deze ruimtes op het Coberco-complex.


1 september 2005