Gemeente Delft

Wethouder zet zich in voor verdere professionalisering allochtoon ondernemerschap

Wethouder Vuijk heeft op donderdag 1 september een bezoek gebracht aan vier allochtone ondernemers in winkelcentrum de Hoven. Hij heeft gesproken met de eigenaren van Derya (café-restaurant), DIWAN (juwelier), Aladdin (supermarkt) en Yasmine (banketbakkerij). De wethouder heeft met hen gesproken over problemen die zij tegen komen bij het opzetten en runnen van een eigen bedrijf. Daarnaast waren ook vertegenwoordigers aanwezig van de Kamer van Koophandel, MKB Delft, Allochtone Business Club Delft en Van de Vorm Vastgoed.

Wethouder Vuijk die o.a economie in zijn portefeuille heeft hoorde dat allochtone ondernemers grote problemen ondervinden bij het aanvragen van bedrijfsfinanciering bij banken, bij het krijgen van specifieke starterinformatie en het aansluiten bij ondernemersnetwerken. Het voldoen aan de ingewikkelde Nederlandse regelgeving is door verschillen in taal en cultuur moeilijk. In het bijzonder is het voor vluchtelingen die zonder familie of vrienden, volkomen berooid en zonder bezittingen in Nederland aankomen bijna onmogelijk een bedrijf te starten.

De wethouder erkent dat deze problematiek het voor allochtone ondernemers vaak erg lastig maakt in Nederland een bedrijf te starten en draaiende te houden. Het college voert daarom actief beleid ter bevordering en professionalisering van allochtoon ondernemerschap. Professionalisering kan onder meer worden bereikt door een grotere deelname van de ondernemers aan ondernemersnetwerken.

De wethouder is van mening dat voor het oplossen van deze problemen naast een zekere rol voor de overheid, een belangrijke rol is weggelegd voor het georganiseerd bedrijfsleven. Daarom is het van groot belang dat Delftse allochtone ondernemers zich aansluiten bij de Delftse ondernemingsorganisaties. Daarnaast zou bij het verder ontwikkelen van de economie in de wijken meer gerichte aandacht gegeven kunnnen worden aan allochtoon ondernemerschap.

Wethouder Vuijk wil later dit jaar een vervolggesprek over deze problematiek met de Allochtone Business Club Delft, MKB Delft, de Kamer van Koophandel en VNO-NCW Delft.