BaMa structuur bevordert mobiliteit studenten

Intelligence group

BaMa structuur bevordert mobiliteit studenten tussen universiteiten en naar de arbeidsmarkt.

Rotterdam, 2 september 2005 Bijna driekwart van de universitaire studenten wil na het behalen van zijn/haar bachelor meteen gaan doorstuderen. 1 op de 6 (18%) studenten geeft aan dit op een andere universiteit te willen gaan doen. Ruim 20 procent van de studenten gaat na het behalen van zijn/haar bachelor werken in loondienst, in het buitenland of voor zichzelf. De nieuwe BaMa-structuur vergroot daarmee enerzijds de mobiliteit van studenten tussen universiteiten en anderzijds vergroot zij ook de mobiliteit van bachelors naar de arbeidsmarkt. Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group dat onder 238 WO bachelor studenten is gehouden in het eerste halfjaar van 2005.


1 op de 6 bachelor studenten (WO) wil master behalen aan andere universiteit.

De BaMa-structuur heeft onder andere als doelstelling de mobiliteit van studenten tussen universiteiten te bevorderen. Van de bijna driekwart studenten die direct na het behalen van de bachelor wil doorstuderen, geeft 18 procent aan dit te willen doen aan een andere universiteit. Hiermee lijkt de nieuwe BaMa-structuur inderdaad de mobiliteit van studenten tussen universiteiten te vergroten.
Ruim een kwart van de studenten wil na het behalen van zijn/haar bachelor iets anders gaan doen. 14 Procent wil in loondienst werken, 5 procent wil (tijdelijk) in het buitenland gaan werken en 3 procent heeft het voornemen een eigen bedrijf te beginnen.

Wat wilt u gaan doen na het behalen van uw bachelor(s)?

Werken in loondienst 14%
Eigen bedrijf beginnen 3%
Doorstuderen aan mijn huidige universiteit 61%
Doorstuderen aan een andere universiteit 13%
Wereldreis/sabbatical leave 2%
Werken in het buitenland 5%
Ontwikkelingswerk 1%
Vrijwilligerswerk 0%

Studenten eerder op de arbeidsmarkt door BaMa-structuur

Een ander effect van de BaMa-structuur is de beweging van studenten naar de arbeidsmarkt, hetgeen een gevolg is van het feit dat studenten na het behalen van hun bachelor niet beginnen aan de master. Deze beweging wordt enerzijds ingegeven door de studenten zelf en anderzijds door werkgevers die door de vergrijzing en de schaarste van hoger opgeleid personeel hun werving steeds meer gaan verleggen van de masters naar de bachelors. Het is hierdoor aannemelijk dat in de komende jaren minder studenten een master zullen gaan behalen.

Bedrijfskunde studenten naar andere universiteit

De studenten aan de technische universiteiten zijn het meest loyaal aan hun universiteit. 87 Procent van de studenten Techniek is voornemens aan de huidige universiteit door te studeren. Studenten Bedrijfskunde zijn daarentegen het minst loyaal. Ruim een kwart is voornemens zijn/haar master te behalen aan een andere universiteit. Ten opzichte van andere studies valt bovendien op dat maar 55 procent van de studenten Bedrijfskunde na het behalen van de bachelor wil gaan doorstuderen. Een kwart van de bachelors Bedrijfskunde wil gaan werken in loondienst. Ook het werken in het buitenland (9%), ontwikkelingswerk (3%) en vrijwilligerswerk (3%) zijn populairder dan bij de andere studenten.

% door studeren aan andere universiteit

Bedrijfskunde 28%
Gedrag en maatschappij 26%
Recht 24%
Economie 21%
Gezondheidszorg 17%
Natuurkunde, biologie, chemie, wiskunde 17%
Techniek 13%

Voor meer informatie,

Voor meer informatie kunt u kijken op www.intelligece-group.nl of contact opnemen met:

Geert-Jan Waasdorp
T: 010-2809010
M: 06-48337283
E: info@intelligence-group.nl
www.intelligence-group.nl