TROS

Afdeling Communicatie

Hilversum, 30-08-2005

Televisie

IK VERTREK

Uitzending vanaf vrijdag 2 september

Nederland 2 - 21.30 uur

HUIS EN HAARD ACHTERLATEN IN NIEUW

TROS-PROGRAMMA 'IK VERTREK'

Huis en haard laten ze achter voor het grote avontuur. Weg uit het natte Nederland, weg uit de files. In het nieuwe TROS-programma IK VERTREK, dat vanaf vrijdag 2 september wordt uitgezonden, worden Nederlanders gevolgd die hun geluk in het buitenland gaan beproeven.

Om uiteenlopende redenen vertrekken steeds meer mensen uit ons land. De zon, de vrijheid, de mentaliteit of ouderwets ondernemersschap spelen een rol in de verstrekkende beslissing om je voorgoed in het buitenland te vestigen.

In deze achtdelige reeks worden uiteenlopende gezinnen en stellen gevolgd. Waar gaan ze naar toe? Waarom en wat laten ze achter? We zien de laatste voorbereidingen in Nederland, het emotionele afscheid van vrienden en familie en de eerste onzekere stappen in het land van bestemming. Hoe goed is alles voorbereid en zullen de kinderen de school leuk vinden? Hoe regel je een loodgieter als je de taal niet goed spreekt en is de verbouwing klaar voordat de eerste gasten in je nieuwe pension komen? Van alle voorspoed en tegenslag is de kijker direct getuige gedurende de eerste spannende maanden in het nieuwe thuisland.

In de eerste afleving wordt het gezin Smakman uit Middelburg gevolgd. Geslaagd als ondernemer in Nederland besluit de familie zich te vestigen in Normandië waar een prachtig Frans landgoed is aangekocht met bestemming vakantieoord voor sportvliegers. Eenmaal aangekomen blijkt de oude eigenaar echter nog de nodige addertjes onder het gras te hebben verstopt en dat leidt tot grote spanning voor de familie. Ketst de koop op het laatste moment af, net nu alles in Nederland is achtergelaten en de kinderen op het punt staan hun nieuwe klasgenootjes voor het eerst te ontmoeten?




TROS