Ingezonden persbericht


(onder embargo tot donderdag 13.00 uur)

Vluchtelingen nemen leegstaande woningen in gebruik.

Vandaag, 1 september heeft een aantal vluchtelingengezinnen, met ondersteuning van Onbegrensd een zestal woningen aan de Zwanenbloemlaan te Arnhem in gebruik genomen. Deze actie is ondernomen om een einde te maken aan de situatie waar de vluchtelingen dankzij het huidige vluchtelingenbeleid in terecht komen, een situatie waarin hen alle middelen van bestaan ontnomen zijn, en zij zelf maar moeten zien hoe zij zich redden.

Onlangs is echter door de Centrale Raad van Beroep in een voorlopig voorziening bepaald dat het uitsluiten van kinderen van essentiële middelen in strijd is met het Verdrag voor de rechten van het kind. In ditzelfde verdrag wordt in artikel 27, met name in lid 1 en lid 3 bepaald dat de overheid ervoor zorg moet dragen dat kinderen een goede levensstandaard zullen hebben, en dat zij 'met name wat betreft voeding, kleding en huisvesting' voor ondersteuning dient te zorgen. Het mag duidelijk zijn dat het beleid dat in Nederland, ondanks steeds ruimere kritiek, gevoerd wordt, dit verdrag met voeten treedt. In plaats van ondersteuning te bieden, is het antwoord van de Nederlands staat op de hulpvraag die een asielaanvraag is, het rücksichtslos op straat zetten van hen die als 'ongewenst' of 'kansloos' worden aangemerkt. Dit landelijke beleid, krijgt handen en voeten middels de lokale overheden die in woord zeggen te protesteren, maar hun daden telkens weer laten zien dat zij niet bereidt zijn consequenties aan hun protest te verbinden.

Vandaar dat er niet langer gewacht kan worden met het openstellen van woonruimte. Dit is geen papieren probleem waartegen men vrijblijvend protest kan aantekenen. Dit is een probleem van mensen, gezinnen en kinderen, die dagelijks ondervinden wat het betekent geen huis te hebben, en afhankelijk te moeten zijn van overheden die zich ogenschijnlijk niet voor je interesseren. Met het ingebruik nemen van deze zes woningen, is het stadium van vragen om een woning overgeslagen. De gemeente wordt direct geconfronteerd met het probleem en zal ditmaal in daden moeten laten zien of loyaliteit uitgaat naar een beleid dat in strijd is met de mensenrechten en het verdrag voor de rechten van het kind, of dat zij zich wil houden aan deze internationaal geratificeerde verdragen.

Sinds lange tijd wordt door vluchtelingen en verschillende ondersteunende groepen geageerd tegen het huidige vreemdelingenbeleid. Een beleid dat, zoals gezegd een schending van de mensenrechten betekent, door onder meer dagelijks mensen, zonder middelen van bestaan, op straat te zetten. Ook in Arnhem is dit aan de orde van de dag. Dit wordt zoveel mogelijk verzwegen, omdat bij het introduceren van het nieuwe beleid belooft is, dat niemand meer op straat gezet zou worden.

Verscheidene particuliere organisaties proberen de ergste nood te ledigen, maar vaak lukt dit niet.Daarom stonden anderhalve maand geleden al vluchtelingen bij de gemeente Arnhem op de stoep om te eisen dat er een oplossing gevonden werd voor dit probleem. Verscheidene malen is gevraagd om leegstaande woningen weer in gebruik te mogen nemen, maar telkens waren slechts excuses van de kant van de gemeente het antwoord. Een dergelijke vrijblijvendheid kunnen vluchtelingen zich niet langer permitteren, een oplossing moet gevonden worden, en blijkt niet eens zo heel moeilijk, immers, er staan huizen leeg. Als het de onwil of desinteresse van de politiek is die een oplossing tegenhoudt, dan zullen wij zelf een oplossing moeten vinden. De actie van vandaag vormt hiertoe een goed begin. Ondersteuning van deze actie door de gemeente, geeft de gemeente alsnog de mogelijkheid om haar nalatigheid te compenseren, en de internationale verdragen te respecteren.

Noten voor de redactie:

* (