Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal
Binnenhof4
Den Haag Directie Personenverkeer, Migratie en Vreemdelingen Zaken
Afdeling Asiel- en Migratiezaken
Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag
Datum1 september 2005BehandeldDPV/AM
KenmerkDPV/AM-320/95Telefoon+31-70-348.56.12
Blad1/1Fax+31-70-348.50.46
Bijlage(n)1sander.vis@minbuza.nl
BetreftHLWG Asiel en Migratie
Zoals aan uw kamer is toegezegd tijdens het Algemeen Overleg inzake de Werkgroep op Hoog Niveau voor Asiel en Migratie (HLWG) op 18 mei 2000, gaat u hierbij, mede namens de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, het verslag toe van de HLWG-bijeenkomst van 28 juli 2005.
De Staatssecretaris voor Europese Zaken,
Atzo Nicolaï
VERSLAG VAN DE BIJEENKOMST VAN DE WERKGROEP OP HOOG NIVEAU VOOR ASIEL EN MIGRATIE (HLWG) OP 28 JULI 2005
Samenvatting
De eerste vergadering onder Brits Voorzitterschap stond in het teken van de onderhandelingen over readmissie en visa met Rusland en China. In de ochtend informeerde het Voorzitterschap over de Britse prioriteiten voor de HLWG: readmissie, samenwerking met derde landen op het gebied van vluchtelingenbescherming en migratiebeheer, versterking van de buitengrenzen en versterking van de samenwerking tussen EU-lidstaten. Samen met de Commissie gaf het Voorzitterschap een update van de samenwerking met Libië, een seminar over hervestiging van uitgenodigde vluchtelingen dat 4 en 5 juli gehouden is in Londen, de WTO/DDA onderhandelingen en Aeneas 2004.
Bericht
Programma en prioriteiten van het Brits Voorzitterschap
Het Brits Voorzitterschap zet de samenwerking met derde landen op het gebied van migratie hoog op de agenda. Deze samenwerking is niet los te zien van het geheel van betrekkingen van de EU met derde landen. Het Voorzitterschap heeft aangegeven zoveel mogelijk aansluiting te zullen zoeken bij de fora en instrumenten waarbinnen de externe betrekkingen van de EU vormgegeven worden, zoals bijvoorbeeld het Euro-mediterrane partnerschap.
Voor wat betreft migratiebeheer zullen de inspanningen zich vooral richten op de buurlanden van de EU. Voor het Voorzitterschap heeft de verdere invulling van de samenwerking met Libië prioriteit. De Europese Commissie zal hiervoor een actieplan presenteren dat dit najaar in de HLWG behandeld wordt.
Voor de regio's van herkomst ligt de focus op de versterking van de bescherming van vluchtelingen en het tijdig realiseren van duurzame oplossingen. De HLWG zal in september een voorstel van de Europese Commissie bespreken voor 1 of meer pilots met een Regionaal Beschermingsprogramma. Het is de bedoeling dat deze Europese proefbeschermingsprogramma's eind 2005 van start gaan in een regio van oorsprong. Hiermee wordt een begin gemaakt met de uitwerking van de raadsconclusies "Betere toegang tot duurzame oplossingen" die vorig jaar onder Nederlands voorzitterschap zijn aangenomen.
Verder zal het Brits Voorzitterschap zich ervoor inzetten om resultaat te boeken in de onderhandelingen met Rusland, de Oekraïne en Marokko over readmissie-overeenkomsten en wil het Voorzitterschap een start maken met de onderhandelingen hierover met China, Pakistan en Turkije. Ook de versterking van de samenwerking tussen EU-lidstaten op het gebied van asiel, integratie en informatie-uitwisseling staat op de agenda, evenals de versterking van de buitengrenzen van de Unie.
De Europese Commissie heeft aangegeven voor de eerstvolgende bijeenkomst van de HLWG op 22 en 23 september de voorstellen te zullen presenteren voor de proefbeschermingsprogramma's, de tweede mededeling Ontwikkeling en Migratie en een mededeling over Integratie.
Informatie van de Europese Commissie en het EU Voorzitterschap over de follow-up inzake Raadsconclusies Libië, seminar hervestiging uitgenodigde vluchtelingen en de WTO/DDA onderhandelingen.
Libië
Het Voorzitterschap gaf een overzicht van de ontwikkelingen sinds de HLWG van 7 april. Het Voorzitterschap en de Commissie hebben, op basis van conclusies over de samenwerking met Libië die op 3 juni jl door de RAZEB zijn aangenomen, gesprekken gevoerd met de Libische autoriteiten.
Het Voorzitterschap, de Commissie en verschillende delegaties benadrukten het belang van de ad hoc samenwerking met Libië, maar onderstreepten nogmaals dat concrete invulling van de samenwerking gebonden is aan de voorwaarden van een zichtbare verbetering op het gebied van de mensenrechten en het verschaffen van toegang tot Libisch grondgebied aan UNHCR. Structurele samenwerking met Libië kan alleen vorm krijgen binnen het Barcelona proces.
Malta verzorgde een terugkoppeling van een eerste expert seminar over 'search and rescue at sea and in the desert' dat op 21 juli gehouden is in Valetta. Technische experts van EU-lidstaten en Libië hebben hier informatie uitgewisseld over de wijze waarop 'search and rescue' operaties georganiseerd worden door de verschillende landen en wat de huidige problemen zijn op de Middellandse Zee en in de Libische woestijn. De bevindingen van het seminar zullen door de Commissie meegenomen worden in het actieplan dat zij deze zomer zal opstellen en dat in het najaar zal worden voorgelegd aan de HLWG. De Commissie informeerde lidstaten verder dat zij in oktober besprekingen zal voeren met de Commissie van de Afrikaanse Unie over mogelijke samenwerking met landen in Sub-Sahara Afrika voor het oplossen van de migratieproblematiek via de Middellandse Zee.
Hervestiging van uitgenodigde vluchtelingen
Het Voorzitterschap gaf een korte terugblik op het seminar over hervestiging dat zij georganiseerd heeft op 4 en 5 juli in Londen. In informele sfeer was ruim gelegenheid voor het uitwisselen van ideeën. Ook verschillende non-gouvernementele organisaties, zoals ECRE en Vluchtelingenwerk Nederland, en UNHCR en IOM waren aanwezig. Volgens het Voorzitterschap bood deze gedachtewisseling een goede aanzet voor de besprekingen binnen de HLWG over een EU-hervestigingsprogramma op vrijwillige basis. De Razeb heeft de Commissie onder Nederlands voorzitterschap verzocht hiervoor een voorstel uit te brengen.
WTO/DDA onderhandelingen
De Commissie verschafte lidstaten een uitleg over het herziene EU aanbod van 2 juni in het kader van de WTO-dienstenonderhandelingen. In 2003 heeft de EU een aanbod gedaan om de tijdelijke markttoegang voor hoogopgeleide professionals te verruimen. Het gaat hierbij m.n. om zgn.
'Contractual Service Suppliers' (CSS) en 'Independent Professionals' (IP's).
Het EU-aanbod op dit terrein geldt o.a. voor verschillende typen werknemers en zelfstandig opererende professionals uit derde landen die op basis van een contract gedurende maximaal 6 maanden (binnen een periode van een jaar) hun diensten komen verlenen in de EU. Hiervoor geldt tevens de eis van een universitaire graad. Het aanbod geldt bijv. voor architecten, ingenieurs, accountants, belastingadviseurs, onderzoekers, computerexperts, management consultants en vertalers.
Inmiddels heeft de EU op 2 juni 2005 een herziene versie van haar GATS-aanbod ingediend. De categorieën 'Contractual Service Suppliers'die worden aangeboden blijven gelijk. Het aanbod voor 'Independent Professionals' is uitgebreid met zelfstandige juridische dienstverleners.
Monitoring en evaluatie rapport
De Commissie deelde tijdens de vergadering een rapport uit met een voorlopige evaluatie van de samenwerking met Albanië, China, Libië, Marokko, Rusland, Servië en Montenegro, Tunesië en de Oekraïne. Het rapport is een belangrijke follow-up van de ER Sevilla-conclusies die beoogden om voor een aantal prioritaire landen de voortgang van de samenwerking op asiel/ migratie terrein te bezien, en te overwegen of bijzondere (negatieve dan wel positieve) prikkels moeten worden ingezet om de samenwerking te bevorderen.
Een nadere discussie is voorzien voor de HLWG bijeenkomst van september.
AENEAS projectvoorstellen voor 2004
De Commissie deelde mee dat de beoordeling van binnengekomen projectaanvragen onder de call for proposals voor Aeneas 2004 nog niet afgerond was. De Commissie verwacht in oktober een selectie voor te kunnen leggen aan het budgetcomité van Aeneas ter besluitvorming.
Readmissie en visumfacilitatie
De Commissie informeerde de HLWG dat binnenkort de benoeming van de speciale vertegenwoordiger voor Readmissie doorgang zal vinden. Hierom heeft de Raad verzocht in het Haags Programma inzake vrijheid, veiligheid en recht in de EU.
De Commissie informeerde de Raad verder over de voortgang van de onderhandelingen met Rusland over readmissie en visumfacilitatie. De hoop bestaat dat op beide dossiers tijdens de eerstkomende EU-Rusland Top in oktober 2005 een akkoord kan worden gesloten. De HLWG besprak enkele openstaande punten uit de visumfacilitatieovereenkomst, t.w. de vraag of diplomatieke paspoorthouders moeten worden vrijgesteld van de visumplicht, de hoogte van de leges en de reikwijdte van de facilitering voor bepaalde familieleden van EU-ingezetenen en in de EU woonachtige Russische onderdanen.
Tevens werd gesproken over de mogelijkheden om met China onderhandelingen te starten over een readmissieakkoord. China verlangt als tegenprestatie afspraken op het terrein van visumverlening. In de discussie werd duidelijk dat de effecten van de op 1 september 2004 in werking getreden overeenkomst inzake toeristisch bezoek (het zgn. ADS-akkoord) vanuit China bij de beoordeling van de wenselijkheid van eventuele onderhandelingen dient te worden betrokken.
Ministerie van Buitenlandse Zaken