Gemeente Tilburg


1 september 2005
Kredietverstrekkers en gemeenten

willen betere schuldenregistratie

DSB groep NV (o.a. Postkrediet en Lenen.nl), het Leger des Heils en de gemeente Tilburg hebben gezamenlijk het initiatief genomen om te bezien op welke wijze de registratie en melding van schulden van particulieren kan worden verbeterd. Daarvoor hebben zij een overleg opgestart. Na een eerste bijeenkomst is besloten ook andere betrokken belanghebbende partijen voor dit overleg uit te nodigen, zoals de NVB (Nederlandse vereniging van banken), NVVK (Nederlandse vereniging van Volkskrediet) en Aedes, de overkoepelende organisatie van de woningbouwcorporaties en EnergieNed (Federatie van energiebedrijven). Ook met afgevaardigden van die partijen is er inmiddels een bijeenkomst geweest. Wethouder Mevis (Groen Links): "Het is ons er om te doen een oplossing te vinden waardoor kwetsbare mensen minder snel in financiële nood komen. Het thema "schulden" is nu al een maatschappelijk probleem dat steeds ernstiger wordt. Het wordt tijd dat het Rijk zijn verantwoordelijkheid neemt." Dirk Scheringa (DSB groep NV): "Zorgplicht is voor ons uitermate belangrijk. Om daaraan te kunnen voldoen is in elk geval ook een adequate schuldenregistratie noodzakelijk."

Circa 150.000 mensen in Nederland zitten met schulden die voor hen een onoverkomelijk probleem zijn geworden. Dit probleem wordt vervolgens veelal met gemeenten besproken die helpen bij het vinden van oplossingen en sanering van de schulden. Deze situatie legt een zware druk niet alleen op cliënten van de gemeenten maar ook op de gemeentelijke organisaties zelf. Ook hebben kredietverstrekkers financieel nadeel wanneer klanten niet aan hun aflossingsverplichtingen kunnen voldoen.

Eén van de oorzaken voor het ontstaan van dit probleem ligt in een onvolledige registratie. Er zijn nog talloze leningen en kredieten die niet zijn geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Voorbeelden daarvan zijn: huurschulden, studiebeurzen en uitkeringsvorderingen en niet te vergeten roodstanden. Het risico daarvan is dat leningen worden verstrekt aan mensen die daardoor nog verder in de problemen komen. Uitkomst van het overleg moet zijn dat alle vormen van leningen en schulden van een particulier bekend zijn en meewegen in het behandelen van nieuwe kredietaanvragen. Hoelang het zal duren voordat dit is geregeld is nu niet te zeggen. De initiatiefnemers vinden dat er haast moet worden gemaakt met een goede en deugdelijke registratie. Ine Voorham (Leger des Heils): "Hiermee kan mede invulling worden gegeven aan de zorgplicht zoals deze in de nieuwe Wet financiële dienstverlening is opgenomen. Het is daarom belangrijk dat alle andere betrokken partijen hun verantwoordelijkheid onderkennen en aanschuiven bij dit overleg". Het aantal mensen dat in de financiële problemen komt door een inadequate schuldenregistratie is groeiende. Een van de gevolgen is dat het aantal huisuitzettingen weer toeneemt.

Informatie voor de pers
Frans Jan Lathouwers, woordvoering wethouder Mevis, tel 013 542 89 91 Klaas Wilting, DSB Groep NV, tel 06 534 592 56
Jeroen Hoogteijling, Leger des Heils, tel 036 539 82 50 / 06 461 344 49

Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 90155
5000 LH Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 89 91
Faxnummer
013 542 88 95