Ingezonden persbericht
Veranderingen bij edmund burke stichting
Den Haag, 1 september 2005
In het Haagse café Schlemmer besloot een groep jonge mensen op 31 december 2000 een conservatief discussieplatform op te richten en hun stichting te vernoemen naar Edmund Burke, de grondlegger van het conservatisme als politieke filosofie. De publieke oprichtingsvergadering had plaats in februari 2001 in de Waalse kerk aan het Noordeinde in Den Haag. Anderhalf jaar later kon de Edmund Burke Stichting, schuin tegenover deze kerk, haar eigen kantoor openen.
Bijna vijf jaar na die bijeenkomst in Schlemmer staan we als Edmund Burke Stichting dus aan de vooravond van ons eerste lustrum - na jaren van hard werken, van debatten en interviews, optredens voor radio en tv, seminars en congressen, lezingen, artikelen en boeken, jaren waarin wij erin zijn geslaagd het conservatisme een erkende plaats te geven in het publieke debat in Nederland.
Het bereiken van het lustrum van de Edmund Burke Stichting zal met enkele ingrijpende veranderingen gepaard gaan. Over die veranderingen willen wij u hierbij informeren.
De Edmund Burke Stichting heeft vanaf het begin een wat hybride karakter gehad. Dat heeft tot onduidelijkheden geleid waaraan wij een einde willen maken.
Wij hebben ons altijd in de eerste plaats gepresenteerd als een instituut dat de inhoud en betekenis van het conservatisme als politieke filosofie wil uitdragen, in de publieke opinie (door middel van boeken, artikelen en interviews) en vooral ook aan een groeiende groep scholieren, studenten en jonge academici (door conferenties, master classes en zomerscholen). Conservatisme was en is voor ons in de eerste plaats een cultureel-pedagogisch ideaal, het teruggrijpen naar de eeuwige wijsheden van de Grieks-Romeinse en Joods-christelijke tradities.
Daarnaast hebben wij vanaf oktober 2003 een 'public policy'-programma ontwikkeld. Dat programma was gericht op beleidsmakers in Den Haag, en heeft geleid tot baanbrekende publicaties en bijeenkomsten op het terrein van de gezondheidszorg, subsidies en belastingen, defensie en buitenlands beleid, ontwikkelingssamenwerking en andere terreinen. Dat programma is steeds meer tijd, geld en energie gaan opeisen, zozeer zelfs dat de eigenlijke en oorspronkelijke doelstelling van de stichting steeds meer op de achtergrond is geraakt.
Om aan die hybride structuur een einde te maken hebben wij in goed overleg met alle betrokkenen besloten het 'public policy'-programma te verzelfstandigen. Onze medewerkers Eline van den Broek en Sander Boon, die nu nog aan de Edmund Burke Stichting verbonden zijn, zullen leiding gaan geven aan deze zelfstandige vrije-markt-denktank. Zij hebben inmiddels voldoende financiële toezeggingen om, in samenwerking met een aantal economische onderzoekers, een doorstart mogelijk te maken. Volgende week zullen Boon en Van den Broek zelf met hun plannen, de naam en het programma naar buiten treden.
De Edmund Burke Stichting zelf keert terug tot haar core business: het bediscussiëren en uitdragen van de conservatieve filosofie. De hervormde Edmund Burke Stichting zal de komende maanden en jaren vorm krijgen. In eerste instantie gaan wij bescheiden van start, zonder een eigen kantoor en omvangrijke staf in vaste dienst, omdat dat vooralsnog financieel niet mogelijk is gebleken. Bart Jan Spruyt, sinds oktober 2002 als directeur aan het hoofd van het bureau van de Stichting, zal daarom niet als directeur maar als onbezoldigd nieuw bestuurslid van de stichting - samen met medebestuursleden en medeoprichters A. A. M. Kinneging en M. Visser - zijn krachten aan de formulering en verbreiding van het conservatisme blijven geven.
Met een vriendelijke groet,
A.A.M. Kinneging B. J. Spruyt M. Visser
voorzitter bestuur bestuurslid bestuurslid