Provincie Noord-Holland

30-8-2005

Onderwerp

Bestuursovereenkomst Nieuwe Hollandse Waterlinie

Marieke Ottevanger

Op donderdag 1 september aanstaande ondertekent Minister Veerman samen met de gedeputeerden van de vijf Waterlinieprovincies (Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant) de bestuursovereenkomst voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Namens de provincie Noord-Holland, is gedeputeerde Rinske Kruisinga aanwezig bij de ondertekening waarin afspraken over samenwerking en uitvoering formeel worden vastgelegd.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt van Muiden (Noord-Holland) tot aan de Biesbosch (Noord-Brabant). De provincie Noord-Holland is verantwoordelijk voor het het meest noordelijke gedeelte van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Vechtstreek-Noord. Dit gedeelte valt binnen het grondgebied van Noord-Holland en heeft vrijwel geheel overlap met de Stelling van Amsterdam. De vestingsteden Muiden en Weesp en de forten bij Pampus, Uitermeer en Hinderdam horen zowel tot de Stelling van Amsterdam als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze vestingen en forten hebben dan ook een dubbelfunctie gehad, zowel voor de Stelling van Amsterdam als de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Rinske Kruisinga: De Nieuwe Hollandse Waterlinie is van groot belang omdat het als ruimtelijke structuur en als verdedigingssysteem vrijwel geheel gaaf bewaard is en dat in onze drukke Randstad. In Noord-Holland hechten we veel belang aan de overlap met de Stelling van Amsterdam omdat deze laatste verdedigingslinie speerpunt van beleid is voor Noord-Holland. Alle investeringen die wij doen in het gebied Vechtstreek-Noord moeten dus zowel de Stelling als de Waterlinie ten goede komen. Wij richten ons op de publieke toegankelijkheid, recreatie en toerisme. Maar ook op restauratie van forten en waterstaatkundige elementen en de ruimtelijke ontwikkeling van het gebied.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie daterend uit de 19^de eeuw die van Muiden tot aan de Biesbosch loopt, op basis van de Nota Belvédère en de Architectuurnota van het Rijk, is in 1999 benoemd tot Nationaal Project. Doel van het project is om de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot een herkenbare ruimtelijke eenheid te maken en deze duurzaam in stand te houden. Hiertoe is een ruimtelijke visie opgesteld, Panorama Krayenhoff geheten.