Gemeente Utrecht

Leerlingen De Spits openen Fortenmaand wandelend

September is traditioneel in de provincie Utrecht de Fortenmaand. In de hele provincie zijn dan forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie open voor het publiek. Ook de gemeente Utrecht werkt hier aan mee door op de zaterdagen in september enkele forten open te stellen. Op donderdag 1 september opent wethouder Harm Janssen op fort Lunet 1 de Fortenmaand in de stad Utrecht. Hij doet dit door met twee klassen van basisschool De Spits een deel van de nieuwe wandelroute Waterlinie - Houtense Vlakte te lopen. Alvorens te gaan wandelen krijgen de wethouder en de kinderen eerst een rondleiding over Lunet I.

In de Fortenmaand staat de Nieuwe Hollandse Waterlinie centraal. De Linie is aangelegd tussen 1814 en 1940, is 85 km lang en gemiddeld 5 km breed tussen Muiden en Werkendam bij de Biesbosch. Als verdedigingslinie is de Nieuwe Hollandse Waterlinie uniek in de wereld. De Waterlinie bestaat uit ruim 50 verschillende forten, die met elkaar verbonden zijn door middel van zo'n 1000 waterbouwkundige en militaire objecten. Het hele gebied kon bij oorlogsdreiging onder water worden gezet. Een laagje water van 40 cm diep was genoeg om het land onbegaanbaar te maken voor mensen, paarden en voertuigen. Tegelijkertijd was het te ondiep om per boot te bevaren. Na de Tweede Wereldoorlog verloor de Waterlinie haar militaire functie. Er ontstonden vaak schitterende natuur- en recreatiegebieden, waarvan men vandaag de dag nog volop kan genieten.

Fortenmaand Utrecht
Van de Waterlinieforten zijn er 8 in het bezit van de gemeente Utrecht. Van noord naar zuid Fort de Gagel, Fort aan de Klop, Fort Blauwkapel, Fort op de Biltstraat, Lunet 1, Lunet 2, Lunet 3 en Lunet 4. Tijdens de Fortenmaand worden de volgende forten opengesteld:

3 september Lunet 1
10 september Fort Blauwkapel en Fort op de Biltstraat 17 september Fort aan de Klop in combinatie met Fort de Gagel 24 september Fort op de Biltstraat
Het programma tijdens de open dagen omvat steeds rondleidingen en een tentoonstelling over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Per fort zijn er daarnaast verschillende andere activiteiten. Een volledig programma voor de Utrechtse forten is te vinden op www.utrecht.nl/forten . Voor openstelling van en activiteiten op andere forten zie www.fortenmaand.nl.

Wandelroutes
Zoals de naam al zegt loopt de wandelroute Waterlinie - Houtense Vlakte door het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De route is één van de vijf zogenaamde Utrecht-te-voet wandellijnen, die in het voorjaar van 2005 zijn ontwikkeld. De vijf tochten voeren vanuit het centrum van de stad in verschillende richtingen naar het buitengebied. De route Waterlinie - Houtense Vlakte loopt van de Tolsteegbrug langs de Kromme Rijn via Lunet I, landgoed Amelisweerd en Fort Rhijnauwen naar Fort Vechten. Het eindpunt is het NS station in Houten. Daarvandaan kan de wandelaar per trein of bus weer terug naar het centrum van Utrecht.

Noot voor de media:
U bent van harte uitgenodigd om de opening van de Fortenmaand in Utrecht bij te wonen en (een deel van) de wandeltocht mee te lopen. De opening op Lunet 1 begint om 9.00 uur. Aansluitend is de rondleiding over het fort. De verwachting is dat het lopen van de wandeltocht ongeveer om 10.00 uur begint.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Scholten, telefoon 030 286 1015 of 06 25 032 739.