Persbericht
Afdeling Communicatie
nummer: 244
datum: 25 augustus 2005
Informatieavond over baggeren in Zielhorst, Kattenbroek en Randenbroek
De waterbodems van een aantal watergangen in Zielhorst, Kattenbroek en Randenbroek krijgen een schoonmaakbeurt. Het baggeren is deze maand gestart en begin 2006 klaar. Gemeente en waterschap organiseren twee informatieavonden voor bewoners en belangstellenden. Op 1 september is er een informatieavond om 20.00 uur over het baggeren in wijkcentrum Het Middelpunt voor Zielhorst en Kattenbroek. Op 8 september is er voor de wijk Randenbroek een informatieavond om 20.00 uur over het baggeren in basisschool Prins Willem Alexander, Weberstraat 5. Bewoners van de betreffende wijken zijn per brief geïnformeerd.
Het gaat om om de watergangen langs de Bruggensingel en Het Masker in Kattenbroek en het grootste deel van de watergangen in Zielhorst. Ook de Vosheuvelbeek, de Barneveldse Beek in Amersfoort, de sloten rond en in Park Randenbroek en de watergangen in de omgeving van het G. van Eijkenerf worden schoongemaakt. De gemeente en Waterschap Vallei & Eem werken nauw samen om de waterbodems schoon te krijgen. Een deel van de wateren is in beheer bij de gemeente en een deel bij het waterschap.
Bagger op de bodem
Op de bodem van iedere sloot of vijver ligt een zwarte laag bagger. Dit bestaat uit blad, dode waterplanten, stof en zand. Deze baggerlaag groeit elk jaar 1 á 2 centimeter. Zo'n dikke laag bagger kan ervoor zorgen dat bij warm weer het water gaan stinken. Ook wordt de afvoer van water belemmerd en kan vissterfte optreden. Dan is het tijd te gaan baggeren. Dat is een ingrijpende klus.
Hoe te werk?
Het baggeren gebeurt op twee manieren: droog en nat. Bij droog baggeren worden de wateren helemaal leeggepompt, zodat er goed zicht is op de te baggeren waterbodems. Een kraan graaft de sliblaag af tot op het schone zand eronder. Bij droog baggeren worden de vissen zorgvuldig van tevoren gevangen en uitgezet in de Eem. Na alle werkzaamheden komt er weer water in de sloten. Het is niet de bedoeling dat er dan vis wordt uitgezet. In pas gebaggerde sloten is nog te weinig voedsel voor vissen en ze zouden de bodem gaan omwoelen op zoek naar voedsel. Na verloop van tijd komen er vanzelf weer vissen in de sloten. Eitjes van vissen blijven aan de poten van watervogels hangen en komen zo vanuit andere sloten in het water terecht. Het natuurlijk evenwicht herstelt zich dan geleidelijk. Als een sloot niet droog gelegd kan worden, gebeurt het baggeren met een baggerbootje. Dit is een bootje dat alle bagger naar één plek duwt. Hier wordt het met een kraan in een vrachtwagen geladen.
Informatie: Faouzzia Zaghdoud, communicatieadviseur sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 033 469 47 82 of e-mail f.zaghdoud@amersfoort.nl of Kim Slaats, persvoorlichter Waterschap Vallei & Eem, telefoon 033 434 63 28 of e-mail kslaats@wve.nl.
---- --
Gemeente Amersfoort