Gemeente Bronckhorst

Inspraakavond in- en uitbreidingsplan begraafplaats Vorden

Inspraakavond op 1 september

De algemene begraafplaats van Vorden raakt vol. Er is tot eind 2011 ruimte om te begraven. Om tijdig in te spelen op de toekomstige behoefte hebben burge-meester en wethouders een plan opgesteld met de mogelijkheden voor ruiming, inbreiding en uitbreiding op deze sfeervolle, bosrijke begraafplaats met z'n rijke historie. De basis voor het plan vormen de uitgangspunten die de gemeenteraad van de voormalige gemeente Vorden eind september 2003 hebben vastgesteld. Tijdens een gecombineerde commissievergadering/openbare inspraakbijeen-komst op 1 september a.s. om 20.00 uur in het Dorpscentrum in Vorden wordt het in- en uitbreidingsplan besproken. Geïnteresseerden zijn van harte welkom deze bij te wonen en hun reactie te geven. Het plan is alvast na te lezen op de website van de gemeente www.bronckhorst.nl onder infobalie, plannen en projecten.

Het plan
Het plan geeft aan dat de belangrijkste kwaliteiten van de begraafplaats het boskarakter, de beslotenheid en de rijke historie zijn. Knelpunten zijn: een moeilijke oriëntatie doordat er geen onderscheid is tussen hoofd- en nevenpaden en bewegwijzering ontbreekt, de kwaliteit van de beplanting op sommige plaatsen laat te wensen over, voorzieningen als banken, een bezinnings/verblijfsruimte en gedenkvoorziening op de strooivelden ontbreken. Het behoud van het historische karakter vraagt ook om aandacht voor storende elementen zoals moderne grafmonumenten.

Ruimingsmogelijkheden
De ruimingsmogelijkheden zijn onderzocht. De Vordense gemeenteraad heeft aangegeven het oudste deel van de begraafplaats vanwege de grote cultuurhistorische waarden te willen behouden. De gedeelten die cultuurhistorisch niet waardevol zijn, hebben echter wel landschappelijke waarden en kunnen daarom ook niet geheel geruimd worden. Omdat individueel ruimen te kostbaar is, te weinig graven oplevert om in de behoefte te voorzien en er weerstand is tegen ruimen, stellen burgemeester en wethouders in hun plan voor voorlopig van ruiming af te zien.

Inbreidingsmogelijkheden
De begraafplaats heeft grote cultuurhistorische en landschappelijke waarden. Inbreiden mag dan ook niet ten koste gaan van de ruimtelijke kwaliteit. Het aantal inbreidingslocaties is daardoor gering. De begraafplaats bestaat uit vijf delen. In het eerste en derde gedeelte is geen ruimte voor inbreiding. In het tweede gedeelte is wel ruimte en kunnen tussen de bestaande graven 140 extra graven worden gerealiseerd. Ook kunnen hier langs de noordgrens aan de bosrand nog 85 graven komen. Zonder de beeldkwaliteit aan te tasten kunnen hier dus 225 nieuwe graven worden aangelegd. Op het vijfde gedeelte van de begraafplaats is in de noordoost hoek is ruimte om extra graven te realiseren met behoud van de huidige landschappelijke kwaliteiten. Er zijn twee schetsen gemaakt. Bij beide mogelijkheden blijft bos bestaan tussen het huidige vijfde deel, het rooms-katholieke deel en de nieuwe grafvelden. Ook zijn de nog niet uitgegraven graven van het vijfde deel betrokken in de ontwerpen. In de schetsen is verder een locatie voor een verblijfs/bezinningsruimte opgenomen. Hiervoor is echter ook een mogelijkheid in het vierde deel. In het plan is aangegeven dat deze ruimte een enigszins besloten plek met omringd met hagen en een water element zou kunnen worden. Beide ontwerpen leveren 260 nieuwe graven op.

Uitbreidingsmogelijkheden
Het in- en uitbreidingsplan moet voorzien in grafruimte voor een periode van 40 jaar. Om aan de behoefte voor 2044 te voldoen zijn in principe 1430 nieuwe graven nodig. Inbreiden op het tweede en vijfde deel levert 485 graven op. De begraafplaats moet dus uitgebreid worden met 975 graven. De voorkeur van de Vordense raad voor uitbreiding gaat uit naar de noordoost hoek van de begraafplaats dat aansluit aan het vijfde gedeelte. Dit terrein valt echter buiten de huidige bestemming 'begraafplaats' en is geen eigendom van de gemeente. Er zou in waardevol bos moeten worden uitgebreid en de bestemming zou moeten wijzigen van 'bos' in 'begraafplaats'. Dit vergt lange procedures. Uitbreiden op deze plek hebben burgemeester en wethouders van Bronckhorst daarom niet opgenomen in het plan. Binnen de huidige bestemming begraafplaats zijn wel twee andere gebieden waar uitbreiding mogelijk is. Deze liggen aan weerszijden van de huidige toegangsweg en de beheerderswoning en zijn in het plan opgenomen. Eén mogelijkheid is uitbreiden in het bos ten oosten van de beheerderswoning. De andere mogelijkheid is ten westen van de beheerswoning en de toegangsweg. Beide mogelijkheden hebben een gunstige ligging ten opzichte van entree, parkeren, beheerderswoning en opslagruimte. Wel gaat de uitbreiding in deze gebieden (deels) ten koste van het aanwezig bos. Maar dit heeft een veel geringere impact op de omgeving dan uitbreiden in noordoostelijke richting. In het plan zijn in totaal vier mogelijkheden voor de invulling van deze twee gebieden gemaakt. De optie ten oosten van de beheerderswoning, die 570 graven oplevert, heeft de voorkeur van het college van Bronckhorst.

Conclusie
Voor het verkrijgen van de benodigde voldoende grafruimte in de toekomst is ruimen geen optie. De capaciteit moet verkregen worden door in- en uitbreiding. Het plan geeft hiervoor verschillende mogelijkheden. Begraven moet in principe kostendekkend zijn. De in-en uitbreidingsvoorstellen hebben gevolgen voor de grafrechten. De voorkeur gaat daarom uit naar de mogelijkheden met de laagste kosten per graf. Inbreiden in het tweede deel met 225 graven, inbreiden in het vijfde deel met 260 graven en uitbreiden ten oosten van de beheerderswoning met 570 graven. Deze opzet levert voldoende graven op tot 2037. Dit is niet helemaal het vereiste aantal, maar wordt voorlopig voldoende geacht. Met de aanleg van de inbreidingsgebieden kan begonnen worden zo gauw het plan door de Bronckhorster raad is vastgesteld (waarschijnlijk gebeurt dat in december). De uitbreiding kan rond 2010 gereed zijn.


---
Hengelo Gld, augustus 2005

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.


---- --