Koninklijke Nederlandse Schaakbond


Opgeven of Doorspelen?

Een onderzoek naar uitval onder jonge talentvolle schakers

Ieder jaar zijn er deelnemers aan de landelijke trainingsgroepen van de KNSB die stoppen met een serieuze beoefening van de schaaksport. Talentvolle jonge schakers die tot de landelijke top in hun categorie behoren - waarom stoppen zij? En als we de redenen kennen, is die uitval dan te minimaliseren? Moeten de trainingsvormen wellicht worden aangepast? Valt er zelfs te selecteren op bepaalde eigenschappen die een jonge sporter tot een echte doorzetter maken? Het is duidelijk dat het talentontwikkelingsbeleid van de KNSB veel te winnen heeft bij het vinden van antwoorden op dergelijke vragen.

De KNSB heeft daarom in samenwerking met de Erasmus Universiteit onderzoek gedaan naar uitval onder 80 (voormalige) landelijke toptalenten. Dit onderzoek werd mogelijk gemaakt door een subsidie van NOC*NSF in het kader van een zogenaamd BOK-project (BOK= Body of Knowledge). De resultaten van dit onderzoek zijn recentelijk gepubliceerd onder de titel: 'Opgeven of doorspelen? Een studie naar de invloed van motivatie en training op uitval in het schaken'. Belangstellenden kunnen het hele verslag downloaden middels de onderstaande link.

Uit het onderzoek komt onder andere naar voren dat de uitvallers al van jongs-af-aan minder intensief getraind hebben. Daarnaast blijkt dat stoppers in het algemeen een lagere prestatiemotivatie hebben. Ook trainen meisjes over het algemeen duidelijk minder dan jongens, wat een belangrijke indicatie is voor het niveauverschil. Het onderzoek bevat een aantal concrete aanbevelingen. De KNSB zal deze gaan implementeren in haar talentontwikkelingsprogramma.

De onderzoeksgroep bestond uit Anqiue de Bruin (psychologe, Erasmus Universiteit), Esther de Kleuver (psychologe en internationaal damesschaakmeester) en Jeroen Bosch (hoofd topsport, KNSB). Meer informatie over het onderzoek leest u in een interview met Anique de Bruin in het augustus/september nummer van Schaakmagazine.

Het volledige onderzoeksverslag kunt u hier downloaden (1,1 Mb). Of download het volledige onderzoeksverslag hier als gezipte versie (460 Kb). Zie het origineel

(Jeroen Bosch)

---