Date : Wednesday, August 31, 2005
Sender Name: BELGISCHE BROUWERS - BRASSEURS BELGES
Belgische Brouwers weerleggen de aantijgingen van Test Aankoop over de Pilsbieren
De Belgische Brouwers zijn boos op Test Aankoop voor de beweringen
dat 1/3 van de Belgische pilsbieren de naam 'pils' niet waardig zijn,
niet beantwoorden aan de gangbare kwalitetitsnormen en dat
"kattenpis" voor pils wordt verkocht. Test Aankoop gebruikte voor het
onderzoek totaal voorbijgestreefde criteria en informeert de
consument foutief over een aantal
belangrijke aspecten. De brouwersfederatie stelt de bierliefhebbers
gerust: er is niets fout met ons pilsbier dat in het buitenland als
synoniem geldt voor kwaliteit.
De brouwersfederatie kon gisteren pas kennis nemen van het artikel
verschenen in Test Aankoop en betreurt bijzonder de negatieve
conclusies en commentaren van de organisatie die consumenten eerlijk
en objectief wenst voor te lichten. Voorzitter Theo Vervloet "Van
Test Aankoop verwondert het ons niet dat er kritiek is op onze
producten of op de sector in het algemeen, maar zowel bij de
conclusies als bij de methode van dit onderzoek plaatsen wij de
grootste vraagtekens. De aantijgingen kunnen voor ernstige
economische schade zorgen bij de brouwers die niet goed scoorden in
het onderzoek, maar kunnen ook algemeen nefast werken voor ons goede
imago als bierparadijs".
Test Aankoop hanteerde voor dit onderzoek een totaal achterhaald
criterium: de wettelijke indeling van bieren in categorieën werd
door de Belgische en Europese overheid in 1993 afgeschaft. Er is
wettelijk niets verkeerd om een lager extractgehalte te hebben dan
11°P. Een lager extract resulteert in minder alcohol en zolang dit op
het flesje correct vermeld staat is alles in orde. Een afwijking in
'stamwort' is zeker niet te correleren met een verminderde kwaliteit.
De brouwer kan in sommige gevallen oordelen dat een verlaagde alcohol
concentratie (en dus lager stamwort) in het bier beter is omwille van
de aandacht die alcohol krijgt in de media, of bvb. omwille van de
verkeersveiligheid.
Bovendien blijkt de uitleg over het extractgehalte foutief. Het
extract in °P (graden Plato) is de som van alle opgeloste
moutcomponenten in 100 g extract, voor vergisting. Hoe hoger het
extractgehalte, hoe meer mout er gebruikt wordt, maar 12°P betekent
dus NIET dat er 12 gram grondstof gebruikt is. Dit is een te
eenvoudige en zelfs foutieve uitleg.
Test Aankoop gaat dus uit van een technisch aspect om kwaliteit te
meten: de verhouding droge grondstoffen in het eindproduct is niet
norm voor kwaliteit.
De consument weegt prijs en smaak af om te beslissen of hij het bier
drinkt of niet. De omschrijving van smaak is bijzonder mager in het
onderzoek. Er bestaan nochtans procedures voor de sensorische
evaluatie van bieren. Welke zijn hier gebruikt? Brouwers weten dat
het onmogelijk is om 60 bieren beschrijvend te degusteren op 2 dagen
tijd.
1/3 van de Pilsbieren in België? In het artikel staat de
"onvoldoendes" vooral worden toegekend aan exclusieve huismerken van
distributeurs. Het gaat dus hooguit om 10 % van het volume pilsbier
op de Belgische markt.
Het voorstel van TA om terug te gaan naar een strikte wettelijke
omschrijving van Pils en om dit te beschermen gaat in tegen de
vroeger gehoorde kritiek van Test Aankoop. Toen evolueerden de
Pilsbieren te veel naar "eenheidsworst". Nu wordt de grote
verscheidenheid punt van kritiek.
Het is inmiddels voldoende gekend dat Belgisch Bier internationaal
als norm voor kwaliteit beschouwd. Dat geldt zeker ook voor ons
pilsbier dat gerust als de motor van onze sector en van onze know-how
mag beschouwd worden. Net omdat de rijke diversiteit en de
creativiteit van onze brouwers belangrijk is om zich te onderscheiden
van andere bierproducerende landen, moet men vermijden om de
receptuur van de biertypes streng te gaan reglementeren.
Wat de etikettering betreft : Test Aankoop vergist zich wat de
ingrediëntenlijst betreft. Dit is wettelijk verplicht wanneer het
alcoholvolumegehalte onder de 1,2 % ligt en niet onder 1 % zoals
staat vermeld. Het aanduiden op het bieretiket van de categorie is
louter facultatief en de houdbaarheidsdatum mag aangebracht worden
aan de hand van inkepingen. Wat de afwijkingen van
alcoholvolumegehalte betreft, er is wettelijk een tolerantie
toegelaten : De toleranties, in positieve en in negatieve zin, die
bij de vermelding van het alcoholgehalte zijn toegelaten, zijn
uitgedrukt in absolute waarden en voor bieren met een alcoholgehalte
van maximum 5,5 % vol is dat 0,5 % vol.
De brouwersfederatie stelt de bierliefhebbers gerust: er is niets
fout met ons pilsbier dat in het buitenland als synoniem geldt voor
kwaliteit. De tevreden consumenten die jaarlijks in ons land 28
miljard glazen pils met smaak drinken bewijzen het.