Published: 07:30 31.08.2005 GMT+2 /Source: Van Lanschot /AEX: VLAN /ISIN: NL0000302636
Solide groei halfjaarwinst Van Lanschot
Overname CenE Bankiers en groei kernbedrijf stuwen resultaat
* Nettowinst mede door overname CenE Bankiers met 30,1% gestegen van ¤ 59,0 miljoen eerste halfjaar 2004 tot ¤ 76,8 miljoen eerste halfjaar 2005; winst per aandeel met 15,3% toegenomen van ¤ 2,03 naar ¤ 2,34
* Integratie CenE Bankiers goed op schema
* Succesvolle introductie nieuwe beleggingsproducten en groei cliëntenbestand stimulansen voor groei kernbedrijf
* Verwachte stijging winst per aandeel 2005 ten minste 10%
"Van Lanschot houdt de vaart er goed in", aldus Floris Deckers, voorzitter Raad van Bestuur Van Lanschot NV, "De winst ontwikkelt zich naar wens, de integratie van CenE Bankiers ligt goed op schema en op veel fronten ontwikkelt de bank nieuwe initiatieven. Zo zijn met succes nieuwe beleggingsproducten geïntroduceerd. De integratie van CenE Bankiers stelde ons in staat om onze organisatie nog beter aan te passen aan de behoefte van de klant. Dit begint reeds zijn vruchten af te werpen".
Vooruitzichten
Economische indicatoren wijzen voor de komende kwartalen op enig conjunctuurherstel. Samen met een zich verbeterend beeld voor de bedrijfswinsten kan dit de vraag naar bedrijfskredieten stimuleren. Een aanhoudende druk op de rentemarge zal het positieve effect van een verdere groei van de zakelijke en particuliere kredietverlening op de resultaten van de bank echter beperken. Beleggers lijken langzaamaan wat meer vertrouwen in de beurs te krijgen. Dit kan de provisie-inkomsten positief beïnvloeden.
Op basis van de geschetste vooruitzichten stelt Van Lanschot haar winstverwachting voor 2005 bij in de zin dat, onvoorziene omstandigheden voorbehouden, nu wordt verwacht dat de stijging van de winst per aandeel dit jaar ten minste zal voldoen aan de middellangetermijn-doelstelling van gemiddeld 10% per jaar.
Belangrijke strategische ontwikkelingen
1) Voorspoedige integratie CenE Bankiers resulteert in versnelde synergie-effecten Tijdens het eerste halfjaar is op alle fronten hard gewerkt aan de volledige integratie van CenE Bankiers. Deze ligt goed op schema en de verwachting blijft daarmee dat de integratie reeds eind dit jaar volledig zal zijn afgerond. Dankzij het voorspoedige verloop van het integratieproces zal al eerder dan verwacht kunnen worden geprofiteerd van de kostensynergieën die het gevolg zijn van de samenvoeging van CenE Bankiers met Van Lanschot Bankiers. Van Lanschot verwacht nu de volledige realisatie van de oorspronkelijk begrote kostensynergieën ad ¤ 11 miljoen per jaar reeds in 2006 in plaats van in 2007.
De integratie heeft aanleiding gegeven dat de eigen organisatie kritisch tegen het licht is gehouden. Zo is business banking een aparte lijn in de organisatie geworden, passend bij de ambitie van de bank om zich ook op dit terrein breder te manifesteren. Belangrijk is daarnaast de segmentering die wordt doorgevoerd bij zowel private banking als business banking, iets waar CenE Bankiers al veel ervaring mee had. Hiermee kan nog meer maatwerk worden geleverd. Bij private banking betekent dat bijvoorbeeld aparte desks voor directeuren-grootaandeelhouders, jonge inkomensdoelgroepers, expats en mensen die werkzaam zijn in de media & entertainment-wereld of de sport. Bij business banking betekent het onder meer 'specialties' als een vastgoedteam en een afdeling 'structured and leveraged finance', die zich bezighoudt met overnamefinancieringen, opvolgingskwesties en vermogensherstructureringen.
2) Groei kernbedrijf
Van Lanschot heeft in het eerste halfjaar een groei van haar kernbedrijf gerealiseerd dankzij een verdere groei in het aantal relaties en de succesvolle introductie van een aantal nieuwe beleggingsproducten. De hypotheekportefeuille groeide met 4,6% en de zakelijke kredietverlening nam met 6,0% toe. Met veel succes werd het Van Lanschot Bond Opportunity Fund op de markt gebracht. Dit fonds richt zich niet, zoals het gros van de obligatiefondsen, alleen op staatsobligaties en obligaties van grote, zeer kredietwaardige bedrijven, maar op alle vastrentende assetcategorieën. Ook werden Van Lanschot Euro/Turkse Lira Notes geïntroduceerd. Dit beleggingsproduct, met een looptijd van 4 jaar, kent een relatief hoge couponrente (5%) omdat voor 30% van de hoofdsom wordt belegd in Turkse lira. Vermeldenswaard zijn daarnaast de Van Lanschot Egeria Private Equity Notes. Deze bieden beleggers de mogelijkheid te investeren in niet-beursgenoteerde ondernemingen. Geen startende ondernemingen, maar bedrijven die hun waarde al hebben bewezen, zoals familiebedrijven waar geen opvolger voorhanden is. De minimale inschrijving per cliënt voor dit fonds bedroeg ¤ 100.000. Voorts kunnen worden genoemd de Certificaten van aandelen Golf Team Holland. Met deze certificaten wordt geïnvesteerd in Golf Team Holland BV, die zich richt op de ondersteuning van talentvolle Nederlandse golfprofessionals.
3) Modernisering informatiesystemen
Zoals bekend wil Van Lanschot haar informatiesystemen de komende jaren moderniseren. De besluitvorming hierover zal naar verwacht voor het jaareinde worden afgerond.
Winst eerste halfjaar 2005
De nettowinst van Van Lanschot is over het eerste halfjaar van 2005 flink hoger uitgekomen dan over het eerste halfjaar van 2004. De verwerving van CenE Bankiers per 30 september vorig jaar leverde hieraan een significante bijdrage. Maar ook zonder de effecten van de acquisitie van CenE Bankiers was van een goede winststijging sprake. Het kernbedrijf werd positief beïnvloed door een verdere uitbreiding van het cliëntenbestand met 2,5% in de eerste helft van 2005.
In totaal is de nettowinst met 30,1% gestegen van ¤ 59,0 miljoen in het eerste halfjaar van 2004 tot ¤ 76,8 miljoen in het eerste halfjaar van 2005. Dit was de resultante van een batenstijging van 25,7% (van ¤ 194,0 miljoen naar ¤ 243,9 miljoen) en een lastenstijging van 22,8% (van ¤ 119,3 miljoen naar ¤ 146,5 miljoen). Rekening houdend met de toename van het gemiddeld aantal uitstaande aandelen van 28,2 miljoen naar 31,9 miljoen als gevolg van de emissie van vorig najaar, is de winst per aandeel met 15,3% gestegen van ¤ 2,03 in de eerste helft van 2004 tot ¤ 2,34 in de eerste helft van 2005. Pro forma (dat wil zeggen gebaseerd op de combinatie Van Lanschot en CenE in de eerste helft van 2004) zou sprake zijn van een stijging van de nettowinst met 9,9%.
Ontwikkeling resultaten
De oversluitmarkt voor hypotheken bleef dankzij het verder dalen van de hypotheekrentetarieven stevig. Met name hierdoor konden de netto rentebaten, die exclusief de post amortisatie agio met 35,4% toenamen, ook pro forma een verdere stijging laten zien van 5,1%. De concurrentie op de markt voor hypotheekverstrekking nam in het eerste halfjaar verder in hevigheid toe. In combinatie met de aanhoudende concurrentie op de markt voor creditgelden zorgde dit ervoor dat de rentemarge, die vorig jaar al een daling had gekend van 1,43% naar 1,32%, in het eerste halfjaar verder verkrapte naar 1,17%.
Mede dankzij de succesvolle plaatsing van een aantal nieuwe beleggingsproducten lieten de provisies een stijging zien met 22,3% van ¤ 68,1 miljoen tot ¤ 83,3 miljoen. Hiervan namen de effectenprovisies met 17,3% toe van ¤ 47,5 miljoen tot ¤ 55,7 miljoen. Pro forma stegen de totale provisies met 8,0%, waarbij de toename van de effectenprovisies 7,9% bedroeg.
De opbrengsten uit effecten en deelnemingen stegen van ¤ 6,7 miljoen naar ¤ 8,7 miljoen als gevolg van een hoger resultaat uit beleggingen en hogere dividendontvangsten. Mede onder invloed van IFRS steeg het resultaat uit financiële transacties van ¤ 10,1 miljoen naar ¤ 12,0 miljoen.
De bedrijfslasten stegen met 23,9% van ¤ 111,8 miljoen tot ¤ 138,5 miljoen. Pro forma was de toename 5,0%. De personeelskosten stegen met 26,2% van ¤ 71,6 miljoen tot ¤ 90,3 miljoen. Pro forma was de stijging 4,6%, met name als gevolg van IFRS-regelgeving inzake personeelsbeloning (daardoor kwamen de pensioenlasten, verplichtingen ziektekostenverzekering en kosten aandelenoptieplan personeel in totaal ¤ 3,2 miljoen hoger uit). Het personeelsbestand verminderde in de eerste jaarhelft, gerekend naar volledige arbeidsplaatsen, van 2.068 naar 2.032. De bank heeft in het eerste halfjaar een extra dotatie aan het pensioenfonds verricht ter waarde van ¤ 30 miljoen. Met name hierdoor is de dekkingsgraad van het pensioenfonds in het eerste halfjaar toegenomen van 111% naar 129%. De andere beheerskosten, die met 18,2% toenamen van ¤ 32,4 miljoen tot ¤ 38,3 miljoen, toonden pro forma een stijging van 3,4%, met name door hogere marketingkosten.
De afschrijvingen daarentegen (die toenamen van ¤ 7,7 miljoen naar ¤ 9,8 miljoen) waren ook pro forma flink hoger door onder meer afschrijving op immateriële vaste activa als uitvloeisel van de overname van CenE Bankiers.
De toevoeging aan de waardeveranderingen van vorderingen steeg licht van ¤ 7,5 miljoen naar ¤ 8,0 miljoen, maar pro forma was sprake van een flinke daling dankzij de goede kwaliteit van de debiteurenportefeuille. De belastingen over het bedrijfsresultaat bedragen ¤ 20,5 miljoen, hetgeen een belastingdruk impliceert van 21,1% (eerste halfjaar 2004: 21,0%).
Als gevolg van vorenstaande ontwikkelingen toonde de efficiency ratio (de verhouding tussen bedrijfslasten en baten) over het eerste halfjaar van 2005 met 56,8% een verbetering met 0,8 procentpunt in vergelijking met de eerste helft van 2004.
Van Lanschot België
Van Lanschot België wist in het eerste halfjaar haar cliëntenbestand opnieuw stevig uit te breiden: het aantal relaties steeg met 4,5%. Het totaal door cliënten toevertrouwde vermogen (off- en on-balance) nam met 11% toe van ¤ 2,2 miljard naar ¤ 2,5 miljard. De kredietverlening nam met 13% toe van ¤ 263 miljoen tot ¤ 298 miljoen. Zowel de rentebaten als de provisies toonden in vergelijking met het eerste halfjaar van 2004 een sterke toename en omdat de lastenstijging daarbij duidelijk achterbleef was voor Van Lanschot België per saldo sprake van een flink hoger resultaat.
International private banking
Bij Van Lanschot Luxemburg liet het resultaat dankzij hogere provisies een duidelijke stijging zien. Van Lanschot Zwitserland zag haar resultaat juist afnemen als gevolg van lagere provisie-inkomsten, doordat een aantal relaties zijn vermogen naar België repatriëerde. Bij Van Lanschot Curaçao bleef het resultaat nagenoeg onveranderd.
Beheerd en bewaard vermogen
De verdere groei in het aantal doelgroeprelaties heeft er, in combinatie met de stijging van de beurskoersen en de succesvolle plaatsing van enkele nieuwe beleggingsfondsen, voor gezorgd dat het door de bank beheerde vermogen in het eerste halfjaar is toegenomen van ¤ 5,3 miljard tot ¤ 5,5 miljard. Het totaal voor cliënten bewaard vermogen steeg van ¤ 16,1 miljard tot ¤ 17,2 miljard.
Aan vermogensbeheer is een nieuw concept toegevoegd: Van Lanschot Manager of Funds, dat primair is gericht op cliënten met een vermogen tussen ¤ 100.000 en ¤ 500.000. Het betreft een echt gemaksproduct voor cliënten: op basis van het centrale beleggingsbeleid van Van Lanschot wordt hun portefeuille, bestaande uit beleggingsfondsen en garantieproducten, voor hen actief beheerd. De beheerders richten de portefeuille in, passen de beleggingen aan de marktomstandigheden aan en letten erop dat de portefeuille blijft aansluiten bij het risicoprofiel van de relatie.
Balans
Het balanstotaal kwam per 30 juni 2005 uit op ¤ 17,6 miljard, tegen ¤ 16,5 miljard per 1 januari 2005. De kredietverlening steeg van ¤ 12,6 miljard tot ¤ 13,2 miljard, een toename van 4,5%. Hiervan liet het hypotheekbedrijf een groei zien van ¤ 308 miljoen, waardoor de hypotheekportefeuille met 4,6% is gegroeid van ¤ 6,7 miljard tot ¤ 7,0 miljard.
De oversluitmarkt vormde opnieuw een belangrijke impuls, maar wat de groei drukte was de stevige concurrentiestrijd die gaande is tussen de hypotheekaanbieders, welke zich vertaalde in uiterst scherpe offertes. De zakelijke kredietverlening nam met ¤ 257 miljoen (6,0%) toe van ¤ 4,3 miljard naar ¤ 4,5 miljard.
De verplichtingen private sector stegen in het eerste halfjaar met 5,2% van ¤ 11,1 miljard tot ¤ 11,7 miljard. Zowel de spaargelden (plus ¤ 137 miljoen ofwel een stijging van 5,3%) als de overige toevertrouwde middelen (plus ¤ 442 miljoen, een groei van 5,2%) ontwikkelden zich daarbij naar tevredenheid. De funding van de bank werd daarnaast gesteund door de uitgifte onder het Euro Medium Term Note-programma van ¤ 749 miljoen aan nieuwe Floating Rate Notes. Met name hierdoor is de post schuldbewijzen in het eerste halfjaar met ¤ 666 miljoen gestegen. Als resultante van een daling van de achtergestelde schulden met ¤ 47 miljoen en een stijging van het eigen vermogen met ¤ 58 miljoen, bleef het aansprakelijk groepsvermogen per saldo met ¤ 1.365 miljoen vrijwel constant.
Gecorrigeerd voor de (rente op de) perpetuele lening kwam het rendement op het gemiddelde eigen vermogen over het eerste halfjaar uit op 17,0%, tegen 13,0% over het jaar 2004. De naar risico gewogen activa van de bank stegen de eerste helft van 2005 van ¤ 10,6 miljard tot ¤ 11,3 miljard. De BIS-ratio kernkapitaal kwam uit op 8,3% (2004 9,2%) en bleef zich daarmee ruim boven de minimumnorm van 4% bevinden. De BIS-ratio voor het totale toetsingsvermogen bedroeg 10,9% (2004: 11,8%), eveneens ruim boven de daarvoor gestelde minimumnorm van 8%.
Gevolgen International Financial Reporting Standards (IFRS) Van Lanschot rapporteert sinds 1 januari 2005 conform de regels van IFRS. De vergelijkende cijfers over 2004 zijn daaraan aangepast. Echter, zoals door IFRS 1 is toegestaan, zijn de vergelijkende cijfers voor 2004 niet aangepast voor de invloed van IAS 32 en IAS 39.
De invloed van IFRS op het resultaat 2004 blijkt zeer beperkt te zijn geweest: de nettowinst over 2004 kwam onder IFRS uit op ¤ 100,8 miljoen, tegen ¤ 102,6 miljoen onder Dutch GAAP. Deze daling is voornamelijk het gevolg van IAS 19 Employee Benefits. Het eigen vermogen per 1 januari 2005 is volgens de IFRS-standaarden ¤ 1.017 miljoen, ¤ 198 miljoen hoger dan onder Dutch GAAP. Deze stijging is onder meer het gevolg van de herrubricering van de perpetuele lening en de vrijval van het FAR. Zie hiervoor verder de bijlagen bij dit persbericht.Voorts zijn onder IFRS verworven goodwill en immateriële vaste activa afzonderlijk op de balans geactiveerd. Bij de verwerking van de acquisitie van CenE Bankiers zijn goodwill voor ¤ 35,1 miljoen en immateriële vaste activa voor ¤ 19,7 miljoen onderkend per 1 januari 2005. Goodwill werd onder Dutch GAAP ten laste van het eigen vermogen gebracht.
In het eerste halfjaar 2005 beïnvloedde IFRS de nettowinst in positieve zin met ¤ 2,1 miljoen, vooral als gevolg van verwerking van derivaten, interest perpetuele lening, employee benefits en impairment kredieten.
De nieuwe boekhoudregels hebben een grotere volatiliteit van de gerapporteerde resultaten tot gevolg. Voor Van Lanschot moet daarbij met name worden gedacht aan enkele 'non-cash items' en reorganisatievoorzieningen. De 'non-cash items' die in dit kader relevant zijn betreffen:
- de post 'amortisatie agio' in het kader van de overname van CenE Bankiers
- de afschrijving op immateriële vaste activa
- het ongerealiseerde resultaat op derivaten die onder IFRS niet als hedge erkend worden, maar wel als zodanig worden gebruikt (zoals de hedge die de bank heeft voor haar perpetuele lening)
- het ongerealiseerde resultaat op beleggingen dat voorheen via het resultaat liep en nu via het eigen vermogen
Bij reorganisatievoorzieningen kan bijvoorbeeld worden gedacht aan de reorganisatielast die vorig jaar is genomen voor de integratie van CenE Bankiers.
Bovengenoemde posten hebben de volgende invloed gehad op de nettowinst over het eerste halfjaar van 2005:
- Amortisatie agio CenE (netto) ¤ 5,4 miljoen (-)
- Afschrijving immateriële vaste activa ¤ 0,6 miljoen (-)
+ Ongerealiseerd resultaat hedging derivaten ¤ 6,3 miljoen (+)
- Ongerealiseerd resultaat beleggingen ¤ 5,2 miljoen (-)
Aanpassing beschermingsstructuur
De Raad van Commissarissen en Raad van Bestuur hebben na overleg met het bestuur van de Stichting Administratiekantoor Gewone Aandelen A Van Lanschot besloten om het beschermingskarakter van de certificering van aandelen op te heffen. Van Lanschot wil de certificering weliswaar handhaven, maar is bereid om aan certificaathouders te allen tijde een stemvolmacht te verlenen. De 1% regeling in de statuten, die beperkingen stelt aan de overdraagbaarheid van het Van Lanschot-aandeel en daarmee aan de uitoefening van het stemrecht, zal worden geschrapt.
Hierdoor zal slechts één beschermingsmaatregel in de zin van bijlage X van het Fondsenreglement resteren, te weten de mogelijkheid om preferente aandelen C uit te geven. Van Lanschot wil de bevoegdheid van de Stichting Preferente Aandelen C tot uitgifte van beschermingsprefs verhogen van 50% naar 100% van het geplaatste aandelenkapitaal. In lijn met de usances zal Van Lanschot voorstellen om de periode waarbinnen zij aan de aandeelhoudersvergadering een voorstel tot intrekking van de beschermingsprefs moet doen in te korten van 24 tot 12 maanden.
Van Lanschot is voornemens om deze voorstellen aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders die wordt gehouden op 10 mei 2006 ter goedkeuring voor te leggen.
Wij verwijzen naar de verklaring van het Bestuur van de Stichting Administratiekantoor Gewone Aandelen A Van Lanschot in de bijlage.
Kalender 2006
Publicatie jaarcijfers 2005 16 maart 2006 Aandeelhoudersvergadering 10 mei 2006 Publicatie halfjaarcijfers 2006 17 augustus 2006
Klik op onderstaande link om het persbericht inclusief alle tabellen te kunnen lezen: Zie het
F. van Lanschot Bankiers NV is de oudste onafhankelijke bank van Nederland met een geschiedenis die teruggaat tot 1737. De bank richt zich op een drietal doelgroepen: de vermogende particulier, het middelgrote (familie)bedrijf en de institutionele belegger. Van Lanschot staat voor kwalitatief hoogwaardige dienstverlening, waarin integrale advisering, persoonlijke service en maatwerk centraal staan. Van Lanschot NV is genoteerd aan de Euronext Amsterdam Stock Market.
Perscontacten: F.L. Bouman, woordvoerder
Telefoon +31 (0)73 548 36 76; mobiel +31 (0)6 54 91 46 87; telefax +31 (0)73 548 33 49
Perscontacten F. van Lanschot Bankiers België: F. Depickere, Gedelegeerd Bestuurder, voorzitter van het Directiecomité Telefoon +32 (0)3 286 43 22; mobiel +32 (0)4 75 49 43 33; telefax +32 (0)3 286 78 01
Investor Relations: drs A.J.J. Barens, directeur Corporate Communicatie Telefoon +31 (0)73 548 3096; telefax +31 (0)73 548 33 49
Bezoek onze website voor meer informatie over Van Lanschot: