Gemeente Nijmegen

Nijmeegse Spoorbuurt en Bomenbuurt beschermde stadsbeelden

De Bomenbuurt en de Spoorbuurt in de wijk Hengstdal in Nijmegen zijn zo beeldbepalend en karakteristiek dat ze volgens burgemeester en wethouders de monumentale status Beschermd Stadsbeeld verdienen.

De buurten worden beschermd om de karakteristieke sfeer te behouden en onnodige sloop te voorkomen. Naast de bescherming van het hele gebied krijgt een aantal adressen met karakteristieke onderdelen de status van stadsbeeldobject. Voor eventuele wijzigingen van deze objecten is een monumentenvergunning nodig. Bescherming betekent niet dat er niets meer veranderd kan worden aan de huidige situatie. Wijzigingen moeten wel met respect voor de omgeving worden uitgevoerd.

Het Beschermd Stadsbeeld Spoorbuurt bevat de woonbuurt ten zuiden van de van t Santstraat, grenzend aan het Limosterrein, en de buurt die omsloten wordt door de Koolemans Beynenstraat, Daalseweg en van t Santstraat. De woonbuurt is voor het grootste deel in de periode
1923-1930 gebouwd.

Het Beschermd Stadsbeeld Bomenbuurt bevat de buurt die omsloten wordt door de Acaciastraat, Tooropstraat, Broerdijk en Hengstdalseweg; de buurt die omsloten wordt door de Dommer van Poldersveldtweg, Vlierestraat, Elzenstraat en Postdwarsweg; en de buurt die omsloten wordt door Hengstdalseweg, Broerdijk, Sleedoornstraat en Elzenstraat. De woningen zijn gebouwd in de periode 1915-1935.

Korte geschiedenis

Eind 19^de eeuw, na de ontmanteling van de vestingwerken, kon Nijmegen eindelijk uitbreiden. De eerste uitbreiding bestond uit wat we nu kennen als de 19^de-eeuwse stadsuitleg. Tot 1910 werden hier hoofdzakelijk particuliere huizen gebouwd voor gegoede burgers. Volkswoningbouw was beduidend minder lucratief en de minder bedeelden bleven achter in de overvolle en onhygiënische stad.

Landelijk ontstond langzamerhand het besef dat de huisvesting van arbeiders moest verbeteren. Dit leidde tot de bouw van arbeiderswoningen in het Waterkwartier, het Willemskwartier en de Wolfskuil. De meer geschoolde bovenlaag van de arbeiders kregen woonruimte via De Gezonde Woning en De Gemeenschap in de wijken Hengstdal en Nijmegen-Oost. De tuinstadgedachte was bepalend voor de vormgeving van woningen en de stedenbouwkundige opzet. Kernbegrippen daarbij waren doelmatig, gevarieerd en kleinschalig, gebouwd op de schaal van een dorp. Dat resulteerde in een overzichtelijke en hiërarchische structuur met pleinen, rechte hoofdstraten en korte intieme woonstraten waar ruimte was voor achter- en soms ook voortuinen.

Procedure

Het collegebesluit tot voornemen bescherming is de eerste stap in de procedure. Belanghebbenden kunnen na de terinzagelegging hun zienswijzen naar voren brengen. Daarna volgt het eindadvies van de Commissie Beeldkwaliteit. Daarna vlogen het definitieve collegebesluit en het besluit van de gemeenteraad.

De rapporten waarin nader wordt ingegaan op de beschermwaardige kwaliteiten van de Spoorbuurt en de Bomenbuurt, liggen gedurende vier weken ter inzage in het gemeentelijk informatiecentrum Open Huis.