D66

De leden van de fractie van D66 hebben met belangstelling kennis genomen van het voorstel tot wijziging van het Reglement van Orde der Staten-Generaal en van het Reglement van de commissie voor de Verzoekschriften in verband met de invoering van het burgerinitiatief. Het mag als bekend worden verondersteld dat deze leden groot voorstander zijn van verdere democratisering van het bestel. De ervaring heeft hen echter geleerd dat democratisering in Nederland met kleine stapjes gaat. Hoewel ieder stapje in het proces van het herstellen tussen de band tussen kiezers en gekozenen volgens deze leden valt toe te juichen, willen zij waarschuwen dat het burgerinitiatief niet als panacee mag worden beschouwd. Om de problemen als gevolg van het verouderde Nederlandse systeem op te lossen, is volgens hen meer nodig: directe zeggenschap over de keuze van ambtsdragers zoals burgemeesters, Commissarissen der Koning, en de Minister-president; verandering van het kiesstelsel en last but not least de mogelijkheid tot corrigeren van het beleid via correctieve referenda.

Inhoud

De leden van de D66-fractie zouden graag enige toelichting ontvangen op de uitsluitingsgrond dat het burgerinitiatief geen vraag over, klacht of bezwaar tegen het regeringsbeleid kan betreffen. Zij weten niet goed hoe zij dit moeten zien; een ondersteuning van het beleid zal het onderwerp van een burgerinitiatief immers doorgaans niet zijn. Betekent dit niet dat veel onderwerpen bij voorbaat zijn uitgesloten van een burgerinitiatief? Wat blijft er volgens het presidium dan nog wel over als onderwerp voor een burgerinitiatief?

Handtekening

De leden van de D66-fractie willen graag weten of er nog nadere (vorm)vereisen worden gesteld aan de vereiste handtekeningen ter ondersteuning van het verzoek. Zou bijvoorbeeld een (belangen)organisatie een lijst met (elektronische) handtekeningen van leden of sympathisanten kunnen overleggen en daarmee een burgerinitiatief kunnen afdwingen? Of ligt het meer in de lijn der verwachting dat er -zoals ook in de Tijdelijke Referendumwet was geregeld- wordt geregeld dat de handtekening op het secretariaat van de gemeente moest worden gezet?

Advies

De leden van de D66-fractie vragen of het voorstel ook voor advies is voorgelegd aan bijvoorbeeld het Referendum Platform of andere organisaties die zich met burgerparticipatie bezighouden.

Evaluatiebepaling

De leden van de D66-fractie vragen zich af of het presidium er bewust voor gekozen heeft geen evaluatiebepaling in het voorstel op te nemen.

31-8-2005 16:40