Ingezonden persbericht
Proefproject wijst uit: ICT kan effectief, veilig, gemakkelijk en goedkoop in het primair onderwijs worden geïntegreerd
Samenwerkingsproject LogicaCMG, Microsoft en de schoolbegeleidingsdienst OnderwijsAdvies (OA) bij basisschool 'De Oostwijzer'
Schiphol-Rijk, 31 augustus 2005 - Integratie van ICT in de onderwijsmethoden van het primair onderwijs komt nog niet vaak voor. Debet hieraan zijn onder meer hoge beheerlasten voor hard- en software en vaak ruimtegebrek om op grote schaal PC's aan leerlingen en personeel beschikbaar te stellen. Een vorig jaar gestart samenwerkingsproject van LogicaCMG, Microsoft en de schoolbegeleidingsdienst OnderwijsAdvies (OA) bij basisschool 'De Oostwijzer' wijst echter uit, dat ICT effectief, veilig, gemakkelijk en goedkoop in het primair onderwijs te integreren is.
Om aan te tonen dat ICT effectief, veilig, gemakkelijk, kleinschalig en kosteneffectief inzetbaar is in het primair onderwijs, hebben de ICT-bedrijven LogicaCMG en Microsoft in samenwerking met de schoolbegeleidingsdienst OnderwijsAdvies (OA) vorig jaar september het initiatief genomen tot het proefproject 'ICT in de klas'. Dit project is uitgevoerd voor de leerstof van groep 7, gedurende het schooljaar 2004 - 2005.
Het project richt zich niet alleen op het gebruik van ICT voor het onderwijs in de klas. Leerkrachten kunnen nu gemakkelijk thuiswerken - bijvoorbeeld thuis huiswerk nakijken - en ouders zijn betrokken bij het leerproces en de resultaten van het kind. Dit alles heeft bijgedragen tot een betere realisatie van de onderwijsdoelstellingen van leerkrachten, leerlingen en ouders, zoals samenwerken, communiceren en informatie uitwisselen.
"We hebben het project met beide handen aangegrepen. Om ervaring op te doen, zijn we in groep 7 begonnen en het is door de kinderen leuk ontvangen. Ook de samenwerking met LogicaCMG en Microsoft is goed bevallen", zegt Gertie Konings, directeur van 'De Oostwijzer'. "Maar de praktijk leert dat leerkrachten veel tijd nodig hebben om ICT in de klas toe te passen: het vraagt op dit moment nog veel van hen. Het zou ook handig zijn om tot een uitwisseling te komen over toepassing van ICT binnen het onderwijs, bijvoorbeeld met een andere school of een pabo. Met behulp van het leermanagementsysteem Microsoft Class Server hebben we de kinderen op verschillende manieren lesstof kunnen aanbieden, zowel individueel als in groepen en op verschillende momenten. Het project heeft ons in de klas goed geholpen en het is zeker de moeite waard om ermee door te gaan."
"Het is gebleken dat een school een aantal cruciale stappen moet nemen om ICT in de klas tot een succes te maken. Allereerst moet de school een duidelijke visie hebben: wat wil de school met ICT en hoe moet ICT worden ingezet. Daarnaast moet ook de schoolorganisatie worden ingericht op kennisbevordering: hoe kan ICT het beste voor het onderwijs worden ingezet", zegt Marsjanne Damen, Educatie Manager van Microsoft. "Binnen het project is ICT duidelijk een middel en dat blijkt in de praktijk geen obstakel te zijn geweest. Vanaf nu gaat de school zelfstandig verder met het project. Wij streven ernaar om belanghebbenden uit het Nederlandse onderwijs samen te brengen in een community, waar zij kennis en ervaringen kunnen uitwisselen."
Van de initiatiefnemers heeft LogicaCMG de projectcoördinatie verzorgd en geadviseerd over de inrichting van de ICT-infrastuctuur, gebaseerd op technologie van Microsoft. Deze infrastructuur bestaat uit negen PC's (waarvan drie zeer compacte) en een server, waarvoor LogicaCMG het beheer op afstand verzorgt. Microsoft heeft verder het leermanagementsysteem Microsoft Class Server ter beschikking gesteld. Met dit systeem kunnen leerkrachten en leerlingen vanuit elke locatie werken en kunnen onderwijsinstellingen de computer integreren in het lesprogramma, onder meer voor de registratie van de bereikte resultaten.
"De resultaten van het proefproject zijn bemoedigend. We hebben gemerkt dat het voor leerkrachten niet altijd makkelijk is om met iets nieuws aan de slag te gaan, maar met enthousiasme en goede begeleiding lukt het wel. Verder is gebleken dat het in de praktijk heel goed mogelijk is om de server zodanig in te richten dat de beheerinspanning - op afstand - minimaal is. Door het beheer zoveel mogelijk uit handen te nemen, kan alle aandacht van de school uitgaan naar het inzetten van ICT voor het onderwijs in de klas", zegt Richard Bremer, Associate Director van LogicaCMG. "De samenwerking met Microsoft in het onderwijs is ons goed bevallen en we staan open voor meer van dit soort samenwerkingen."
De schoolbegeleidingsdienst OA heeft 'De Oostwijzer' geadviseerd over de mogelijkheden van het inzetten van digitale content en de selectie hiervan. Daarbij heeft de begeleidingsdienst ondersteuning gehad van experts van Kennisnet.
Verder is er op de Oostwijzer vanuit Microsoft een inhoudelijk project gedaan. Samen met vijf leden van het team van de Oostwijzer zijn er drie professionaliseringsdagen geweest, waarbij inhoudelijk naar Class Server is gekeken. Na een educatieve training hebben de leerkrachten ideeën gevormd over hoe zij hun onderwijsproces en lespraktijk kunnen inrichten met behulp van ICT. Ook konden zij hun eigen visie vormen over inzet van ICT en hebben zij gaandeweg de benodigde ICT-vaardigheden opgedaan. Om dit met succes verder te ontwikkelen, zal de school de mogelijkheid moeten geven aan de leerkrachten om hiermee verder te werken, samen tot nieuwe lesideeën te komen en deze te integreren in hun dagelijkse lespraktijk.
Over LogicaCMG
LogicaCMG is een belangrijke internationale speler in ICT dienstverlening en draadloze telecommunicatie. Zij levert diensten op het gebied van management en ICT consultancy, systeemintegratie en outsourcing. LogicaCMG's klanten zijn actief in diverse markten, zoals telecommunicatie, bank- en verzekeringswezen, energie en utilities, industrie, distributie, transport en de overheid. Het bedrijf heeft een meerderheidsbelang in Endinfor S.A., één van de grootste ICT dienstverleners in Portugal met activiteiten in Spanje en Brazilië. LogicaCMG heeft ongeveer 21.000 medewerkers in dienst en kantoren in 34 landen. Het bedrijf heeft ruim 40 jaar ervaring in de ICT dienstverlening. LogicaCMG heeft haar hoofdkantoor in Europa en is genoteerd aan de beurzen van Londen en Amsterdam (LSE: LOG; Euronext: LOG). Meer informatie is beschikbaar via www.logicacmg.com/nl.