Vereniging Milieudefensie
Persbericht
Oproep Milieudefensie aan nieuwe WTO-directeur Pascal Lamy:
'Stel mens en milieu boven handelsafspraken'
Amsterdam, 31 augustus 2005 --- Milieudefensie en zusterorganisatie Friends of the Earth Europe roepen Pascal Lamy, de nieuwe directeur-generaal van de WTO, op om de belangen van mens en milieu voorop te stellen bij de Wereldhandelsorganisatie. Lamy, tot vorig jaar de Europese handelscommissaris, heeft zich tot nog toe laten kennen als een eenzijdig pleitbezorger van het bedrijfsleven, zonder oog voor het milieu of sociale rechtvaardigheid. Op 1 september treedt hij aan als nieuwe directeur van de WTO.
De komende maanden zijn cruciaal voor de Wereldhandelsorganisatie. Er wordt te weinig vooruitgang geboekt op belangrijke onderwerpen als landbouw en diensten. De onderhandelingen in juli over NAMA (Non-Agricultural Market Access) zijn op niets uitgelopen. Dit is een belangrijk dossier voor milieukwesties, omdat hierbij thema's besproken worden als bossen, visserij en grondstoffen.
Uit een onafhankelijke studie die de Europese Commissie in mei dit jaar bekendmaakte, blijkt dat de huidige voorstellen uit de NAMA-onderhandelingen voor sommige landen een toename in illegale kap en ontbossing zullen betekenen. Milieudefensie doet een klemmend beroep op Lamy om de aanbevelingen van dit onderzoek over te nemen en landen in staat te stellen aanvullend beleid te ontwikkelen (bijvoorbeeld door wetgeving tegen kaalkap) voordat ze liberaliseren.
Anne van Schaik, campagneleider Globalisering bij Milieudefensie: 'De gevolgen die liberalisering heeft voor de almaar toenemende ontbossing in de wereld moet eerst worden onderzocht voordat landen onomkeerbare afspraken maken die desastreus zullen uitpakken. Lamy moet zijn leven beteren en de bossen redden voordat er niets meer overeind staat om over te verhandelen.'
Pascal Lamy begint als WTO-topman een krappe vier maanden voor de belangrijke ministeriële bijeenkomst van Hong Kong. Tegen de wensen van bijna alle ontwikkelingslanden
Is Lamy altijd blijven vasthouden aan het introduceren van nieuwe, met name voor ontwikkelingslanden risicovolle, onderwerpen als investeringen, concurrentiebeleid en overheidsaanbestedingen. Mede hierdoor mislukten de toppen van Seattle (1999) en Cancun (2003).
Vereniging Milieudefensie