FNV

Werknemer moet keuze over vrij spaarloon kunnen maken

De FNV protesteert tegen het terugstorten van vrijvallende spaarloontegoeden. De meeste banken zetten het geld - veel gevallen zo'n 2800 euro - donderdag ineens op de tegenrekening van de klant terwijl de Eerste Kamer nog over het wetontwerp over het deblokkeren moet beslissen.
De FNV vindt dat de keuze bij de spaarder moet liggen. Maar de banken vinden dat veel te ingewikkeld. Bij het vrijvallen van de premiespaarregeling kregen de banken van veel werknemers bovendien de kritiek dat ze het geld van de spaarders onder zich hielden.

"Maar op gewone rekeningen krijg je minder of helemaal geen rente", bedrukt Chris Driessen, beleidsmedewerker van de vakcentrale FNV. "Bovendien wordt het spaarbedrag dan gezien als vermogen en daarover moet vermogensbelasting worden betaald."

"Met die vermogenbelasting zal het voor de meeste werknemers wel loslopen", nuanceert zijn collega Ad Leegerstee, adviseur in dienst van vakbond FNV Bondgenoten. "De vrijstelling voor de heffing bedraagt 38.504 euro voor samenwonende werknemers. Kom je daar boven, dan is de aanslag tien euro voor elke duizend euro vrijvallend spaarloon. Dan kom je in het uiterste geval dus nog niet eens op veertig euro aan belasting."

Leegerstee benadrukt dat de vrijval vooral prettig voor de mensen is. "Je hebt belastingvrij gespaard en je kunt het geld nu ook belastingvrij opnemen en er mee doen wat je wilt. Ook op een spaarrekening met meer rente zetten bijvoorbeeld."

Met de Wet Deblokkeren Spaarloon wil het kabinet de binnenlandse bestedingen bevorderen. "Maar je kunt je natuurlijk afvragen of dat ook echt gebeurt", zegt Leegerstee. "De meeste mensen zullen het bedrag op een spaarrekening zetten of schulden aflossen."

Het spaarloon is destijds ingevoerd om bij loonmatiging toch iets extra's te kunnen bieden. De fiscaal aantrekkelijke regeling om via het brutoloon te sparen is vooral populair onder werknemers met middelhoge inkomen. Leegerstee: "Wie minder verdient, kan het geld echt niet opzij zetten."

Een paar jaar geleden is de aantrekkelijke premiespaarregeling, waarbij de werkgever ook kon doneren, al gesneuveld. En het is de vraag hoe lang het spaarloon, waarbij het bedrag vier jaar wordt vastgezet, blijft bestaan. Per 1 januari 2006 komt er een nieuwe spaarvorm bij: levensloopsparen. Werknemers moeten dan uit een van beide vormen kiezen. De overheid geeft geen fiscaal voordeel voor beide spaarvormen.