Gemeente Buren


Persbericht: Korte samenvatting van besluiten van burgemeester en wethouders (30-08-05)

Financiële situatie gemeente stabiel
De gemeente Buren loopt financieel in de pas. Dat blijkt uit de budgetrapportage over de eerste acht maanden van dit jaar. Na de eerdere bezuinigingen dreigde precies een jaar geleden een tekort van acht ton, dat de gemeente grotendeels heeft weten op te vangen. Op het ogenblik heeft de gemeente voor dit jaar een meevaller van netto ongeveer een ton. Structureel zou de komende jaren een tekort kunnen ontstaan van om en nabij 40.000 euro. Dit bedrag wordt grotendeels veroorzaakt door een hogere verzekeringspremie. Vergeleken met de situatie van een jaar geleden is dat een grote verbetering. De gemeenteraad spreekt in de vergadering van 4 oktober over de financiële situatie.

In 2005 heeft de gemeente op een aantal posten hogere inkomsten en lagere uitgaven. Over het algemeen zijn die eenmalig. Zo houdt de gemeente geld over aan de Wet Werk en Bijstand: gevolg van het feit, dat de inkomsten vorig jaar 171.000 euro hoger lagen dan verwacht. Grote eenmalige meevallers waren er ook door een lagere naheffing van de Belastingdienst (140.000 euro) en door extra rente-inkomsten (118.000 euro). De uitkering die de gemeente van het rijk ontvangt, is ondanks een tegenvallende bevolkingsgroei netto 60.000 euro gestegen: des te gunstiger, omdat dit een jaarlijks terugkerend voordeel is. In het peuterspeelzaalwerk is de CAO duurder geworden, zijn de arbo-eisen verzwaard en gelden hogere kwaliteitseisen voor het speelmateriaal: die inhaalslag kost de gemeente één keer 90.000 euro extra. Door de stagnerende bouw vallen de inkomsten uit vergunningen (leges) dit jaar 72.000 euro tegen. De gemeentelijke gebouwen zijn opnieuw getaxeerd, de dekking van de verzekering is uitgebreid en de verzekeringspremies voor onroerend goed zijn toch al omhoog gegaan: dat levert blijvend een 35.000 euro hogere premie per jaar op. Daarnaast doen zich risicovolle ontwikkelingen voor, zoals: de bouwer van 25 woningen op het terrein Nout/Verhoef in Beusichem stapt naar de rechter om de gemeente geen exploitatiebijdrage te hoeven betalen
de kosten van het legaliseren van Villapark Lingemeer zijn wellicht niet volledig op de eigenaren te verhalen
een benodigd noodlokaal voor extra leerlingen op basisschool De Hoeksteen in Maurik, omdat de nieuwbouw pas in 2009 gereed komt. Het nieuwe gemeentehuis in Maurik zit binnen z'n begroting: van de totale kosten van 14 miljoen wordt ongeveer de helft gefinancierd uit de opbrengst van andere gebouwen.

streep.JPG

Bureau Buren volop aan de slag
De gemeente Buren werkt volop aan de versterking van de stad Buren op economisch, recreatief en toeristisch gebied. Het doel is de stad Buren sterker te profileren zodat de bedrijvigheid, het bezoek en de bestedingen toenemen. De gemeenteraad heeft daarvoor een jaarbudget van 20.000,- beschikbaar gesteld. Burgemeester en wethouders hebben de uitvoering opgedragen aan Bureau Buren.
Bureau Buren heeft een website met logo gemaakt, werkt aan een tweejarige promotiecampagne en nieuwe evenementen en aan vergroting van het aantal winkels en horecazaken. Omdat het budget vorig jaar nauwelijks is gebruikt, wordt dit doorgeschoven naar 2006. Dit najaar vindt de evaluatie plaats en worden beleidsregels opgesteld. Bureau Buren heeft alle ruimte om zijn taak te vervullen en initiatief te nemen, maar de besteding van het gemeentebudget vereist goedkeuring van burgemeester en wethouders. Zij gaan akkoord met een promotiecampagne van 10.000,- per jaar waarbij de site www.burenoranjestad.nl wordt gepromoot met o.a. low budget-advertenties en ansichtkaarten, een enquête onder bewoners en bezoekers, en een weggevertje met de sitenaam. Het Regionaal Bureau voor Toerisme Rivierenland (RBT), dat actief is betrokken bij de profilering van de stad Buren, gaat de promotiecampagne uitvoeren. Verder keuren B en W de bijdragen voor diverse evenementen goed.

streep.JPG

Natuur langs oevers Maurikse Wetering en in Zoelense en Ommersche veld

Waterschap Rivierenland krijgt -als er geen afwijzende reacties binnenkomen- een vergunning voor de aanleg van natuurvriendelijke oevers langs de Maurikse Wetering. Daardoor verbeteren de omstandigheden voor flora en fauna, de waterkwaliteit en de waterberging. Omdat de wetering in archeologisch waardevol gebied ligt, gaat een archeoloog eerst onderzoeken of er restanten van oude nederzettingen, ontginning e.d. liggen die behouden moeten blijven. Verder liggen aanvragen ter inzage voor de afgraving van oevers en de aanplant van bomen langs sloten aan de Oostertiendweg en Koopsestraat in het Zoelensche veld. Aanvragen voor aanlegvergunningen voor de Harensestraat en de Ommerenwal in het Ommersche veld zijn in onderzoek.
De gemeente publiceert eerst de vergunningaanvragen, zodat belanghebbenden erop kunnen reageren.

streep.JPG

Nieuwe agrarische bedrijven
De gemeente vraagt advies aan de Dienst ruimte, economie en welzijn van de provincie over de vestiging van nieuwe agrarische percelen aan de Hogeweg nabij huisnummer 3 in Lienden (fruitteelt) en aan de Zandbergseweg in Rijswijk (kwekerij voor snijheesters en bloemen). Bij een positief advies, dat het bedrijf zich kan ontwikkelen tot volwaardig agrarisch bedrijf, starten burgemeester en wethouders de procedure voor het aanpassen van de bestemmingsplankaart.

streep.JPG

De Bloesemtuinen
Voor de ontwikkeling van het recreatiegebied De Bloesemtuinen (noordplas De Beldert) hebben burgemeester en wethouders een nota van randvoorwaarden vastgesteld. Het plan omvat een hoofdgebouw met hotel, welness-ruimten en tuinen. De nota beschrijft aan welke voorwaarden ontwikkelaar Arcadis moet voldoen. In april heeft de gemeenteraad de intentieovereenkomst goedgekeurd. De provincie heeft de grootschalige ontwikkeling van toerisme en recreatie in De Beldert opgenomen in het streekplan. Rond de zuidplas ontwikkelt Recreatiemaatschappij Rivierengebied een plan voor een groter recreatiestrand met uitbreiding van parkeerplaatsen, dat gepaard gaat met een verbinding tussen de zuid- en noordplas en opheffing van de Mauriksestraat ter plaatse.
De nota van randvoorwaarden geeft het ruimtelijke, sociaal-economische, technische en programmatische kader aan voor Arcadis. In overleg met Arcadis is de mogelijkheid opgenomen om ook de ruim 100 jaar oude boerderij en schuren te bestemmen voor verblijfsrecreatie. De moderne schuren worden dan vervangen door gebouwen die passen bij deze karakteristieke Betuwse boerderij. Verder is afgesproken dat Arcadis een rapportage maakt van veiligheidseffecten, waarbij ook de ligging van het hoofdgebouw ten opzichte van de provinciale weg wordt betrokken. Het plan en de voorwaarden zijn besproken met omwonenden

streep.JPG

Plan van aanpak uitwerking Masterplan Maurik
Burgemeester en wethouders hebben het plan voor de uitwerking van Masterplan Maurik vastgesteld. Het vorig jaar vastgestelde masterplan omvat grootschalige uitbreiding voor wonen, werken en recreëren aan de oostkant van de kern: nieuwe woningen ten zuiden van de Homoetsestraat, een nieuw bedrijventerrein Homoet naast Doeijenburg, een nieuwe ontsluitingsweg, verplaatsing van scholen, verplaatsing van sportvelden naar de zuidkant van de Homoetsestraat. Het gebied valt gedeeltelijk onder de wet Voorkeursrecht gemeenten, waardoor de gemeente het eerste recht heeft op aankoop van grond. In 2006/2007 worden de procedures voor het bestemmingsplannen doorlopen en naar verwachting begint medio 2007 de daadwerkelijke uitvoering. De gemeente brengt eerst de mogelijkheden en beperkingen in beeld, bijvoorbeeld op het gebied van bodem, geluid, water, verkeer, veiligheid, archeologie, natuur en landschap enz. De behoefte aan nieuwe woningen wordt onderzocht, evenals de wensen die er leven ten aanzien van de sportvelden. Na het opstellen van stedenbouwkundige randvoorwaarden wordt een voorkeursmodel ontwikkeld, mede op basis van de haalbaarheid.
Met bewoners, omwonenden, sportverenigingen, grondeigenaren en andere betrokkenen voert de gemeente overleg.

streep.JPG

Bezwaar tegen garage
De bewoner van Ibisstraat 5 heeft bezwaar gemaakt tegen de bouwvergunning voor een garage bij een nieuw te bouwen woning aan Ibisstraat 3. De garage komt direct naast zijn tuin te staan, waardoor die ingesloten wordt. De bouw van een garage op de grens van een perceel is echter gebruikelijk. Voor een garage die hoger is dan 4½ meter, kunnen burgemeester en wethouders vrijstelling geven tot 6 meter hoogte (in het ontwerp-bestemmingsplan voor de kom Maurik is dit zondermeer de toegestane hoogte): de nok van de betreffende garage, die een lage goothoogte krijgt, wordt 5,7 meter hoog.

streep.JPG

Illegaal tuinhuis moet weg
Het tuinhuis aan De Schoorsteen 6 in Kerk-Avezaath moet verdwijnen. De bewoner heeft het op het achtererf neergezet op een plaats, waar dat niet mag. Er is ook geen vrijstelling voor te verlenen, omdat het tuinhuis veel open ruimte in beslag neemt en de buren nadeel berokkent.

streep.JPG

Limburgse gemeente verlaat regio
De Limburgse gemeente Mook en Middelaar stapt uit de regio Gelderland-Zuid (hulpverlening en veiligheid) en gaat over naar de regio Noord- en Midden-Limburg. De gemeente betaalt als afkoopsom eenmalig de bijdrage die zij anders de komende vier jaar aan de regio Gelderland-Zuid betalen zou: 88.500,-. De andere gemeenten in de regio krijgen dus vanaf 2010 te maken met een iets hogere bijdrage wegens het wegvallen van Mook en Middelaar. Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor in te stemmen met het uittreden van die gemeente.