Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Stichting van de Arbeid Postbus 90801 2509 LV Den Haag Postbus 90405 Anna van Hannoverstraat 4 2509 LK Den Haag Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
S.A. 05.05.842/EB AV/CAM/05/67590

Onderwerp Datum
Financiering WW 31 augustus 2005

Geacht bestuur,

In mijn brief van 19 augustus jl. heb ik u het eerder toegezegde onderzoek naar de voorstellen van de SER met betrekking tot de financiering WW aangeboden. Hierin benadrukt het kabinet te hechten aan financiering van werknemersverzekeringen door werknemers en werkgevers. Ook wordt gewezen op de onevenwichtige negatieve inkomenseffecten en de stijging van de arbeidskosten op minimumniveau als gevolg van de SER-voorstellen. De compensatie van deze gevolgen zou leiden tot een fors budgettair beslag.

In uw brief van 25 augustus jl. stelt u de conclusie van het kabinet te betreuren, waarbij u nogmaals de onderliggende filosofie van de SER-voorstellen toelicht. U geeft ook aan dat de SER geen negatieve koopkrachteffecten en andere effecten heeft beoogd. Deze moeten worden "voorkomen dan wel opgevangen". Met het oog op 2006 ziet het kabinet hiertoe echter geen reële mogelijkheden en het kabinet zal voor 2006 dan ook vasthouden aan de bestaande premieverdeling, met dien verstande dat het werknemersdeel AWf-premie 2006 wel zal worden verlaagd.

U geeft zelf ook al aan te denken aan een meer geleidelijke invoering van het door de SER voorgestelde regime, teneinde tegemoet te kunnen komen aan de negatieve effecten. Het kabinet plaatst uw verzoek tot heroverweging van het genomen besluit dan ook in het licht van de langere termijn.

Voor de langere termijn acht het kabinet een nadere verkenning denkbaar. In een dergelijke verkenning zou gesproken moeten worden over de door het kabinet aangegeven negatieve effecten en over de principiële wenselijkheid van medefinanciering door het rijk van werknemersverzekeringen. Hierbij lijkt het behulpzaam het vizier breder te richten dan


2

alleen op de WW en zou het kabinet zich voor kunnen stellen dat de problematiek wordt ingepast in het nog uit te brengen middellangetermijnadvies van de SER.

Het kabinet stelt tenslotte voor hierover in het aanstaande Najaarsoverleg verder te spreken.

Hoogachtend,
de Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)