FloraHolland


Weekbericht week 34: vestiging Naaldwijk

NAALDWIJK (30 aug. 2005) - Snijbloemen
Week 34 was zo goed als een kopie van vorige week. Het weer was gematigd en de aanvoer viel weer tegen. Er waren 3 miljoen stelen minder dan vorig jaar in week 34. Hierdoor waren de prijzen weer gunstig, met op maandag en dinsdag 0,24 gemiddeld. Woensdag en donderdag zakte de gemiddelde prijs van 0,23 naar 0,19. De week werd afgesloten met 0,21.

De lelies hebben weer een goede week gedraaid. De vraag was weer groter dan het aanbod. Door het koele weer komt de buitenproductie maar moeilijk op gang en door de slechte prijzen vorig jaar hebben de kwekers ook minder en later lelies gepoot. De gevolgen hiervan zijn al weken merkbaar op de klok.
De Aziaten scoorde deze week gemiddeld 0,317 ten opzichte van 0,14 vorig jaar.
De Longiflorum behaalden deze week gemiddeld 0,606 ten opzichte van 0,19 vorig jaar.
De LA-Hybride brachten gemiddeld 0,359 op ten opzichte van 0,19 vorig jaar.
De Orientals als laatste brachten 0,791 op ten opzichte van 0,35 vorig jaar.

Gyps moest deze week qua prijs inleveren. De aanvoer was iets toegenomen met 180.000 stelen deze week. De prijs daarentegen zakte van 0,235 naar 0,19 gemiddeld.

De Nederlandse Hypericum is nu goed losgekomen. Hier en daar een bladpuntje door het slechte weer van de afgelopen tijd, maar over het algemeen is de kwaliteit goed te noemen en zijn de kleuren mooi vol. De import aanvoer komt ook goed op gang en ook hier is de kwaliteit goed te noemen. Met name de Equador aanvoer heeft weer mooie volle kleuren. De totale aanvoer lag afgelopen week zo'n 10 procent onder de aanvoer van vorig jaar met een aanvoer van 829.705 stelen. De prijs is echter goed met 0,142 ten opzichte van 0,113 vorig jaar.

De troschrysanten hadden een goede week. De gemiddelde prijs steeg naar 0,159, vorige week was dit nog 0,125 gemiddeld. Dinsdag was de topdag met gemiddeld 0,19.
Pluischrysanten werden ook zeer goed betaald. Deze week brachten de pluizers gemiddeld 0,40 op. Uitschieters waren op woensdag Anastasia Sunny met 0,705, Zembla Yellow 0,751, Inga 1,12 en Tom Pearce met 2,04 per steel.

Planten
Groene planten
De Lucky Bamboo's trekken behoorlijk aan, zowel qua aantallen als qua de prijs. Wel is er kwalitatief verschil tussen de verschillende kwekers.
Chlorophytum lijkt ook een artikel waarin het ene jaar flink aan wordt getrokken om het een ander jaar weer te laten vallen; al met al loopt het dit jaar goed door.
De Dracaena in al z'n soorten en maten lijken op het moment ook weer goed te scoren. Vooral de enkele stammen doen het in verhouding best aardig.
Van de Calathea's lijkt de markt ook niet genoeg te kunnen krijgen, vooral de grotere maten scoren op het moment goed. Met Pachira's is de markt erg wisselend, de ene week kan het niet op, terwijl de week erop weer erg heen en weer schommelt.

Bloeiende planten
Bij bloeiende planten zijn er goede prijzen voor de meeste artikelen op de klok, vooral maandag en dinsdag waren zeer in trek. Deze week vielen de prijzen op woensdag in verhouding tegen, vrijdag was dit weer redelijk rechtgetrokken. We bevinden ons nog steeds in een vraag markt, waardoor er minder stuks voor de klok worden aangeboden tegen gemiddeld betere prijzen.
Orchideeën, Spathiphyllum en Begonia worden zeer goed gewaardeerd. Bromelia's liggen goed in de markt, vooral Aechmea zijn duur met prijzen tot 5,- De cyclamen aanvoer komt ook op gang, de prijzen zijn zeer goed met Super Serie wit 35 diameter tot 2,90. De prijsvorming van chrysant was deze week minder stabiel omdat de aantallen per dag behoorlijk zijn toegenomen tot ± 130 karren per dag. Vooral de prijs van drie stek komt hierdoor onder druk. Capsicum, Solanum, Crossandra, Exacum en Hibiscus zijn producten waarbij de prijzen een grillig verloop laten zien. Van de kleinere producten zijn Medinilla, Schlumbergera, Nepenthes en Gerbera erg gewild.

Seizoen- en tuinplanten
Bij bolchrysanten komt de aanvoer behoorlijk op gang. De prijzen van de grote maten is goed. Voor diameter 50-55 ligt de gemiddelde prijs boven 2,50.
Voor herfstproducten wordt er behoorlijk veel Calluna aangeboden in diverse soorten. De aanvoer van Veronica en Erica gracilis moet nog op gang komen.
Bij heesters is er een behoorlijke aanvoer van Buxus in diverse potmaten en modellen.
Van de Skimmia rubella komt ook meer aanvoer voor de klok. Bij tuinplanten is er een goede aanvoer van sedum in diverse maten. De aanvoer van bloembollen komt ook goed op gang.


---