Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


Verbeteren bodemkwaliteit zandgrond in Lisse 30 augustus 2005

Bij Praktijkonderzoek Plant & Omgeving in Lisse wordt de bodemkwaliteit verbeterd in het project "Bodemkwaliteit op zand". Hiertoe worden de volgende maatregelen genomen:

Organische stofgehalte verhogen
Begin mei is in het biologisch teeltsysteem een mengsel van veen en stalmest opgebracht en ondergewerkt. Hiermee wordt getracht het organische stofgehalte van 0,7 naar 1,4% zien te verhogen. Tevens wordt gekeken in hoeverre de verhoging van het organische stofgehalte tot een betere bodemkwaliteit (bodemleven, structuur, etc.) en gewasontwikkeling leidt.

Vruchtwisseling verruimen
Door een ruimere vruchtwisseling met bollen, vaste planten, zomerbloemen, sierheesters en rustgewassen wordt een verbetering van de bodemgezondheid verwacht.
Opname van boomkwekerijgewassen in de vruchtwisseling van een bloembollenbedrijf is te beschouwen als een rustjaar voor de grond. Dit komt omdat de ziekteproblematiek in sierheesters heel anders is dan bij bollen. Het gaat hierbij om éénjarige teelt van sierheesters die passen in het exportpakket van bollen en vaste planten. Deze vruchtwisseling wordt zowel in een geïntegreerd als in een biologisch teeltsysteem getoetst.
In mei/juni zijn de sierheesters, vaste planten en zomerbloemen geplant en gezaaid. De teelt van sierheesters op zandgrond in de Bollenstreek is ongebruikelijk, vanwege het lage organische stofgehalte van de grond. Dit vereist een zorgvuldige keuze van soorten. Als uitgangsmateriaal worden bewortelde stekken gebruikt.

Inpassen in het landschap
Het project wordt uitgevoerd in de stedelijke omgeving. Aspecten zoals natuurbeleving en inpassing in het landschap spelen een belangrijke rol. In de keuze van de locatie is bewust gekozen voor een perceel naast het project "Natuurvriendelijke oevers" en naast hagen (zie foto).