Gemeente Amsterdam

Bewoners stemmen voor projecten in Straat van 1000 culturen

30 augustus 2005
---
Zuidoost Bewoners van Zuidoost kunnen hun stem uitbrengen op één van de 6 genomineerde projecten voor de Straat van 1000 culturen.

In de Straat van 1000 culturen worden projecten gerealiseerd die bijdragen aan de levendigheid en (economische) ontwikkeling van Zuidoost doordat ze jongeren activeren, ondernemerschap stimuleren of een toeristisch karakter hebben.

De stadsdeelraad heeft geld beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van twee extra projecten in dit gebied. De winnende projecten ontvangen een bijdrage van maximaal EUR 20.000.

Straat van 1000 culturen

De Straat van 1000 culturen is geen echte straat, maar een gebied waar bewoners en ondernemers uit Amsterdam een kans krijgen zelf iets toe te voegen aan de vernieuwingen in het gebied.

De `Straat' loopt van het Anton de Komplein naar winkelcentrum Kraaiennest. In 2004 is de ontwikkeling van de Straat in een stroomversnelling gekomen. Het stadsdeel organiseerde toen een ideeënwedstrijd om bewoners te betrekken bij de ontwikkelingen in het gebied en een bijdrage te leveren aan de levendigheid en (economische) ontwikkeling van Zuidoost.

De wedstrijd leverde ruim 50 plannen en ideeën op voor de Straat. Een onafhankelijke jury beloonde 7 projecten met een bijdrage uit het Stimuleringsfonds. Drie andere projecten kregen een aanmoedigingsprijs. Inmiddels zijn een aantal projecten gerealiseerd: een gezamenlijk kunstwerk op het Hoekenrodeplein, het succesvolle Kinderboeken- en verhalenfestival in het Bijlmerpark en in september worden drie weekeinden op een rij films vertoond in een openluchtbioscoop in het Bijlmerpark.

Ook de uitvoering van de andere winnende projecten is in volle gang.

6 projecten genomineerd

De stadsdeelraad heeft in 2005 opnieuw geld beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van de Straat van 1000 culturen. Hiervoor zijn uit de inzendingen van 2004 nog eens zes projecten geselecteerd die passen bij het karakter van de Straat.

Het gaat om een Afrikaanse Markt, een project waarbij billboards van mensen uit Zuidoost worden geplaatst, een muzikaal podium voor aanstormend talent, een soap over het leven in Zuidoost, een musical voor onbekend theatertalent en een multicultureel partycentrum en restaurant.

Bewoners stemmen

De bewoners van Zuidoost mogen aangeven welk project zij het liefst gerealiseerd zien in hun stadsdeel. Zij kunnen hiervoor hun stem uitbrengen in de stand van de Straat van 1000 culturen op de Dag van de 1000 culturen en op internet via www.straatvan1000culturen.nl.

De Dag van 1000 culturen, de eerste uitmarkt van Amsterdam Zuidoost, vindt plaats op 1 september van 15.00 tot 20.00 uur op het Klein Bijlmerplein en het Anton de Komplein. Half september worden de stemmen geteld. Daarna is duidelijk welke twee projecten een bijdrage krijgen uit het stimuleringsfonds. Onder de stemmers op een van de winnende projecten wordt een speciale prijs verloot.

subnav Zie ook Wij Amsterdammers