|Datum | |30 augustus | |2005 | |Nummer | |170 |
Zuid-Nederland claimt eenderde Europees geld
De drie zuidelijke provincies, Noord-Brabant, Limburg en Zeeland, vinden dat zij recht hebben op eenderde van de gelden die het rijk vanuit Brussel krijgt voor de periode 2007-2013. Dit staat in het 'position paper', samen met de grotere steden opgesteld en vandaag door GS vastgesteld, dat wordt ingezet in de discussie rondom de verdeling van de inzet van de EFRO-(Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling)-middelen.
Afhankelijk van de besluitvorming in Brussel, zal de claim van eenderde van de middelen voor Zuid-Nederland naar verwachting 300 miljoen euro bedragen. De afgelopen periode ging 140 miljoen euro naar Zuid-Nederland en heeft deze regio zich mede daardoor weten te ontwikkelen tot een Europese topregio op het gebied van o.a. innovatie en toptechnologie.
Zuid-Nederland pleit ook voor een gedecentraliseerde inzet van de ESF (Europees Sociaal Fonds)-middelen.
Zuid-Nederland is verantwoordelijk, zo staat ook in de rijksnota Pieken in de Delta, voor een derde van de ontwikkeling van de nationale economie. Het realiseren van de door de Nederlandse regering onderschreven Lissabon-doelstellingen worden hiermee gehaald. De drie provincies vinden dat zij dan ook recht hebben op een vergelijkbaar percentage van de Europese middelen.
Wie Nederland wil opstuwen in de vaart van de kenniseconomie, kan niet om Zuid-Nederland heen. De doelstellingen van de Lissabonagenda kunnen in Nederland alleen worden bereikt als het gebied waarin de private R&D het beste is ontwikkeld, een doorgroei in die lijn laat zien. Daarvoor is een forse publieke impuls nodig via kennisinstellingen, onderwijs en overheid, gecombineerd met en afgestemd op private inspanningen. En die impuls heeft dan niet alleen betrekking op hightech en economie, maar vergt een brede agenda met aandacht voor sociale en ecologische processen. Om dat traject te versnellen en te verbeteren, zijn extra overheidsmiddelen voor Zuid-Nederland onontbeerlijk.
Op het gebied van innovatie en kenniseconomie is Zuid-Nederland - met name Zuidoost-Nederland - koploper in Nederland en Europa: 45% van de Nederlandse private R&D vindt plaats in Zuid(-oost) Nederland. De totale uitgave aan R&D is 2.457 miljoen euro, 31% van het Nederlands totaal (in 2002). Voor Brabant is dit 3,0% van het bruto regionaal product (Nederland 1,8%). Hiermee is Zuid-Nederland de enige regio in Nederland die
deze belangrijke indicator van de Lissabondoelstelling haalt.