|Openbare besluitenlijst | |Vergadering Gedeputeerde Staten | |d.d. 30 augustus 2005 |
1. Overloopgebied Overdiepse Polder
De eerste halfjaarlijkse voortgangsrapportage over de planstudie voor het project Overdiepse Polder op hoofdlijnen, is vastgesteld. Eind vorig jaar hebben Gedeputeerde Staten met de minister van Verkeer en Waterstaat een overeenkomst gesloten over een vervolgstudie naar de rivierverruiming in de Overdiepse Polder. In de rapportage wordt verslag gedaan van de activiteiten over het eerste halfjaar. GS zenden het verslag aan de minister en ter kennisneming aan de statencommissie voor Ruimte en Milieu.
2. Overhevelingen van budgetten
Budgetten vanuit de provinciale begroting 2004 die zijn overgeheveld naar 2005, komen te vervallen als die niet vóór 1 oktober 2005 zijn aangewend. Dat hebben GS besloten. Tevens hebben zij een notitie vastgesteld die inzicht geeft in de aanwending van de overgehevelde middelen uit 2004.
3. 9e wijziging begroting 2005
De 9e wijziging van de provinciale begroting voor 2005 wordt door GS voorgelegd aan Provinciale Staten. De wijziging bevat de ramingen van lasten en baten die het gevolg zijn van besluiten van GS zoals de Europese samenwerking bij hergebruik en nazorg van stortplaatsen, de uitvoering van het Europese samenwerkingsproject 'Lifescape - your landscape', subsidiëring van de uitvoering van ecologische verbindingszones en de wijziging van de uitkering als gevolg van de Wet op de jeugdzorg.
4. Rechtmatigheid bestedingen
Vanwege rijksregelgeving beoordeelt de accountant ook of provinciale baten, lasten en balansmutaties rechtmatig tot stand zijn gekomen. De provincie moet zelf aantonen aan de accountant dat er rechtmatig wordt gehandeld. Om over het begrotingsjaar een rechtmatigheidoordeel te kunnen verkrijgen heeft de provincie een plan van aanpak opgesteld om daaraan te kunnen voldoen. GS hebben nu een voortgangsrapportage die aangeeft wat momenteel de stand van zaken is bij de uitvoering van het plan van aanpak.
5. Ontwerp begroting 2006
Volgens de ontwerp begroting 2006 zal de provincie ruim 648 miljoen euro beschikbaar hebben. De ontwerp begroting 2006 van de provincie Noord-Brabant is door GS vastgesteld en wordt aangeboden aan Provinciale Staten. In de ontwerp begroting is aangegeven wat de provincie wil bereiken, wat de provincie hiervoor gaat doen en wat dit gaat kosten. De behandeling van de begroting 2006 vindt plaats in de Statenvergadering van 4 november 2005.
6. Meststoffenwet
De afschaffing van de compartimentering van Nederland in de Meststoffenwet kan leiden tot een groei van het aantal varkens in Brabant met 500.000 tot 1,5 miljoen exemplaren extra. GS willen mogelijke maatregelen onderzoeken en een goed signalering- en monitoringssysteem opzetten. Een plan van aanpak moet medio november klaar zijn. Als zich groei voordoet zal de varkensstapel in de provincie in het totaal uiteindelijk 5,5 miljoen tot 6,6 miljoen dieren groot zijn. Op dit moment heeft de Noord-Brabant een varkensstapel van 4,8 miljoen dieren. Groei van de varkensstapel leidt ook tot meer stallen waarmee de effecten van de "ruimte voor ruimteregeling" onder druk komen te staan. Dat blijkt uit een notitie over de gevolgen van de afschaffing van de compartimentering in de Meststoffenwet die Gedeputeerde Staten hebben opgesteld. Het is mogelijk deze effecten tegen te gaan. GS tekenen wel aan dat een invullen van nu niet gebruikte en wel vergunde mestrechten kan leiden tot een groei van de varkensstapel met circa 500.000 dieren.
7. Streekplanherziening
Vanaf 13 september ligt een voorstel voor een ontwerpherziening van het streekplan 2002 ter inzage in het provinciehuis en de Brabantse gemeentehuizen. Gedeputeerde Staten hebben, na bestuurlijk overleg, het ontwerp vastgesteld. De streekplanherziening herziet de regels voor de procedures rond streekplanafwijkingen.
8. Amendementen en moties
Provinciale Staten ontvangen een notitie van Gedeputeerde Staten die de stand van zaken rond de uitvoering van amendementen en moties die tijdens de behandeling van de gebieds- en reconstructieplannen zijn ingediend, beschrijft.
9. Versterking amateurkunst
Betere ondersteuning van allochtone amateurkunst en eenvoudiger subsidieverlening door gemeenten. Dat zijn de onderwerpen van twee onderzoeken die het PON in opdracht van de provincie heeft uitgevoerd. Om de allochtone amateurkunst te bevorderen gaat de provincie - mede op basis van het onderzoek 'Kleurrijke kunst' - investeren in meer structurele inbedding van Kosmose; een instelling die onder meer activiteiten ontwikkelt om allochtonen in de culturele sector te betrekken.
In samenwerking met de VNG zijn modelverordeningen voor de subsidiering van amateurkunstbeoefening onder de aandacht van alle gemeenten gebracht. Het gaat om twee verordeningen voor structurele subsidiëring en een voor incidentele activiteiten of projecten.
10. Baanbrekend
Samen met diverse gemeenten, de stichting Bevordering Vakmanschap en Omroep Brabant zal de provincie participeren in het programma 'Baanbrekend'. Het TV-programma vervult in het kader van het arbeidsmarktbeleid een belangrijke functie. Dat blijkt uit de notitie die Gedeputeerde Staten aan de statencommissie voor Bestuur en Middelen toezenden. Op grond van het provinciale kader "co-producties" kan de provincie onder voorwaarden participeren in mediaproducties.
11. E 6,5 miljoen voor scholing MKB
Middelgrote en kleine bedrijven extra mogelijkheden bieden om hun medewerkers te scholen. Met dat doel hebben GS van Noord-Brabant een projectaanvraag ingediend bij het Europees Sociaal Fonds (ESF). Naar schatting 600 bedrijven zullen gebruik maken van het project, waarmee een totaalbedrag van E 6,5 miljoen is gemoeid. De provincie draagt daar maximaal E 250.000,- aan bij.
De staatssecretaris van Sociale Zaken heeft de provincie bij uitzondering in de gelegenheid gesteld om deze aanvraag in te dienen. Dit onder meer vanwege de gunstige ervaringen die in Brabant tot nu toe zijn opgedaan met het provinciale ESF-steunpunt. Gemeenten en overheidsinstellingen hebben dankzij dit steunpunt de weg weten te vinden naar het ESF.
12. Position Paper Zuid-Nederland
De drie zuidelijke provincies, Noord-Brabant, Limburg en Zeeland, vinden dat zij recht hebben op eenderde van de gelden die het rijk vanuit Brussel krijgt. Dit staat in het 'position paper', door GS vastgesteld, dat wordt ingezet in de discussie rondom de verdeling van de toekomstige Europese Structuurfondsen (2007-2013) en de inzet van de EFRO-(Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling)-middelen. Zuid-Nederland is verantwoordelijk, zo staat ook in de rijksnota Pieken in de Delta, voor een derde van de ontwikkeling van de nationale economie. De drie provincies vinden dat zij dan ook recht hebben op een vergelijkbaar percentage van de Europese middelen. Het realiseren van de door de Nederlandse regering onderschreven Lissabon-doelstellingen wordt hiermee voor Zuid-Nederland gehaald.
13. Bezoek regio Stockholm in het teken van innovatie
Een delegatie uit Stockholm bezoekt Brabant van 31 augustus tot en met 2 september. GS hebben kennis genomen van het programma van dit tegenbezoek. Een werkgroep met vertegenwoordigers van Brabant en Stockholm presenteren eind 2005 een jaarprogramma met daarin concrete projecten op het gebied van innovatie, technologie, openbaar vervoer, industrieel ontwerpen, stedelijke ontwikkeling en gezondheidszorg. Het bezoek wordt afgesloten met het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst waarin deze ambitie wordt vastgelegd.
14. Subsidie
Benego, een grensoverschrijdend overleg voor grensgemeenten in West-Brabant en Antwerpen, krijgt geen subsidie meer van de provincie. GS vinden dat hiervoor externe financieringsbronnen aangewend zouden moeten worden. Benego heeft slechts enkele concrete activiteiten en uitkomsten voor de gemeenten en provincie bereikt.
15. Reorganisatie RPCP's en PPCP.
Quadrant Brabant wordt de nieuwe organisatie die de Regionale Patiënten en Consumenten Platforms, het Provinciaal Patiënten en Consumenten Platform, GGZ zorgvragers en Onderling Sterk (de organisatie van verstandelijk gehandicapten) zal vertegenwoordigen. Met Quadrant worden prestatieafspraken gemaakt waarvoor uit het budget Zorgvragersbeleid
E 353.000,- ter beschikking wordt gesteld. Dit hebben Gedeputeerde Staten besloten naar aanleiding van de eindrapportage over de reorganisatie van RPCP's en het PPCP van interim-manager F. Westerhout. Aan de heer Westerhout wordt een aanvullende opdracht verstrekt voor het afronden van een aantal resterende onderdelen van de reorganisatie.
16. Jeugdzorg
In 2007 zal 10% van de beschikbare doeluitkering voor de jeugdzorg flexibel worden ingezet. Het gaat hierbij om ongeveer 10 miljoen euro. Hiermee wordt een begin gemaakt met marktwerking. Gelet op de Wet op de jeugdzorg en de AWB kondigen Gedeputeerde Staten dit nu aan. Aan de zorgaanbieders zullen in 2006, op basis van de huidige subsidieverordening en in voorbereiding op 2007, aanvullende kwalitatieve eisen aan de zorgaanbieders worden gesteld. Deze worden in de subsidiebeschikkingen opgenomen.
17. Jeugdzorg
De politieke agenda zal voor wat de Jeugdzorg betreft in 2005 en 2006 door alle nieuwe ontwikkelingen worden gedomineerd. De nieuwe Wet op de Jeugdzorg, de problematiek rond de wachtlijsten in de jeugdzorg en het rapport Early Warnings van Provinciale Staten, zijn het vertrekpunt voor een noodzakelijke koerswijziging en aanpak in de jeugdzorg. Gewerkt wordt aan de ontwikkeling van een heldere provinciale besturingsvisie voor de jeugdzorg. Deze sturingsvisie is richtinggevend voor de wijze waarop nu en in de toekomst door alle partijen in de keten (samen)gewerkt moet worden. Aan de commissie ZWC wordt een overzicht gezonden waarin is aangegeven hoe en wanneer dossiers ter kennisname en ter besluitvorming zullen worden voorgelegd.
18. Statushouders
In de periode januari t/m juni 2005 zijn 555 statushouder (asielzoekers met verblijfsvergunning) gehuisvest. De taakstelling voor dit halfjaar bedroeg 256 statushouders. Door dit resultaat is de achterstand in huisvesting nog slechts 139. Op 1 juli 2004 bedroeg de achterstand nog 733. De intensivering van het toezicht op de Brabantse gemeenten die achterstanden hadden heeft resultaat gehad. Bij sommige gemeenten is de achterstand nog zodanig dat aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn.
19. Ruimtelijke plannen
Aan het bestemmingsplan Buitengebied, uitwerking Noordhoeksestraat 5 te Rijsbergen wordt algehele goedkeuring onthouden. Aan het bestemmingsplan Boxmeer-zuid wordt goedkeuring verleend en aan het verzoek van de gemeente Boxmeer om goedkeuring bestemmingsplan Partiële herziening buitegebied, RBV 2e tranche wordt gedeeltelijk goedkeuring verleend. Het bestemmingsplan Partiële herziening bestemmingsplan bebouwde kom Zundert en Wernhout, gedeelte Grote Heistraat wordt gedeeltelijk goedgekeurd.
Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl