Gemeente Utrecht
2005 Beantwoording SCHRIFTELIJKE VRAGEN gemeente Utrecht
88 Vragen van de heer drs. R. Vriezen
(ingekomen 16 augustus 2005)
College maakt eind aan vrijwillige Brandweer Vleuten/Haarzuilens
Vorig jaar zijn bij de begrotingsbespreking 2005 door onze fractie al vragen gesteld over de dreiging van het verloren gaan van de vrijwillige brandweer in Vleuten-De Meern. Daarover hadden ons toen al signalen bereikt. Door de corpsbeheerder tevens voorzitter van het college van B&W is dit destijds ontkend, maar naar nu blijkt gaat de gemeente Utrecht door met haar beleid om de vrijwillige Brandweer in Vleuten het werken onmogelijk te maken. Een Brandweer die al 75 jaar bestaat en die grote verdiensten heeft voor de lokale gemeenschap door de jaren heen. Naar verluidt is er inmiddels een volledige patstelling ontstaan tussen de gemeente en de vrijwilligers die voor het overgrote deel dreigen het bijltje erbij neer te gooien en wel binnen een termijn van 14 dagen. Volgens een zegsman hebben de vrijwilligers wel inspraak maar geen enkele invloed op de uitspraak. De inbreng van de vrijwilligers wordt op geen enkele manier gehonoreerd en wordt door het college van B&W volkomen genegeerd, aldus deze zegsman.
Enkele discussiepunten aangaande het door de gemeente opgedrongen keurslijf zijn het willen gaan betalen van de brandweermannen, die een deel daarvan moeten afdragen aan de clubkas. De vrije instroom van brandweermannen bij het uitrukken bij brand moet ook ingeperkt worden. Dat houdt in dat de te betalen "vrijwilligers" mee moeten doen aan een piketregeling. Verplicht aanwezig zijn in een bepaalde periode en zelf zorgen voor vervanging bij eventuele afwezigheid. Het huidige systeem werkt prima volgens de vrijwilligers en men heeft geen behoefte om in het Utrechtse keurslijf te worden gedwongen. Dat dit systeem van Utrechtificatie tot veel hogere kosten leidt spreekt voor zich. Of de kwaliteit van de Brandweer er mee geholpen is en of de bevolking van Vleuten hier mee geholpen is, is echter zeer de vraag.
Onze fractie heeft al eerder grote vraagtekens gezet bij het beleid van dit college waar vrijwilligerswerk blijkbaar op een laag pitje staat en het liefst alles door zogenaamde professionele krachten die veel geld kosten moet worden gedaan. Dat beleid is bijvoorbeeld zichtbaar bij de manier waarop met de vrijwillligers van Azotod wordt omgesprongen na zo veel jaar bijzonder actief te zijn geweest en die nu al een tijd met lege handen staan.
Bovenstaande brengt ons tot de volgende vragen:
1. Is het beleid van het college gericht op het stimuleren van het voortbestaan van de vrijwillige Brandweer in Vleuten/Haarzuilens?
2. Zo ja, hoe is het dan mogelijk dat ons binnen een jaar opnieuw signalen bereiken dat de vrijwilligers het bijltje erbij neer willen gooien? Zo nee, waarom moet de vrijwillige Brandweer Vleuten verdwijnen?
3. Bent u bereid om op zeer korte termijn serieus met de vrijwilligers van de Brandweer Vleuten te gaan overleggen om de patstelling te doorbreken en na te gaan op welke wijze de inzet van deze vrijwilligers gehandhaafd kan worden? Dat houdt dan in dat het nu door de vrijwilligers gevoelde opgedrongen keurslijf open staat voor discussie en wijzigingen.
4. Is het inzet van het college om ook de vrijwillige Brandweer in De Meern op deze wijze te behandelen?
Antwoorden van Burgemeester en wethouders
(verzonden 30 augustus 2005)
1. Het beleid van het College is gericht op het stimuleren van het voortbestaan van de vrijwillige Brandweer in Vleuten/Haarzuilens.
2. Momenteel is de dienst Brandweer bezig de drie vrijwillige posten conform de in het land gangbare en gebruikelijke kaders in te richten. De VNG heeft die kaders geschapen middels een model Rechtspositieregeling Vrijwilligers. In de vergadering van burgemeester en wethouders van 7 januari 2003 is het besluit genomen de rechtspositieregeling voor de gemeentelijke brandweer vast te stellen. De regeling is ingebracht in de commissie van Overleg op 20 februari 2003. De commandant is gemandateerd tot het uitvoeren van de rechtspositieregeling. De rechtspositieregeling is met terugwerkende kracht vastgesteld op 1 januari 2003. De regeling diende te zijner tijd te worden ingepast als vast onderdeel in het totaalplan voor de Brandweer. De Brandweer is nu zover om de vrijwillige brandweer ook daadwerkelijk in te passen in de totale organisatie. Uitgangspunt daarbij is dat binnen de kaders van wet- en regelgeving gewerkt dient te worden. Daarnaast wenst de Brandweer uitkomsten van onderzoeken van BZK-Inspectie Openbare Orde en Veiligheid hierin mee te nemen en de aanbevelingen die gedaan zijn, daar waar van toepassing, te implementeren in haar organisatie. Binnen die kaders kan er gekozen worden voor diverse uitwerkingen voor wat betreft organisatievormen van de Vrijwillige Brandweer. In het "project Vrijwillige Brandweer Utrecht" worden momenteel i.o.m. vertegenwoordigers van de vrijwillige posten een aantal belangrijke zaken uitgewerkt zoals hoe om te gaan met opleidingen en oefeningen, hoe de paraatheid te garanderen en hoe de vergoedingsregeling ingericht gaat worden. Een aantal leden is het pertinent niet eens met de kaders die geschapen zijn en wenst de organisatie te laten zoals het is en wenst daarom ook niet te praten over de invulling binnen die kaders. Het ongenoegen heeft met name betrekking op het feit dat van de "vrije instroom" regeling overgegaan dient te worden op een vorm van piket en dat er een vergoedingsregeling komt die fiscaal correct is en daarom op personen herleidbaar dient te zijn. Het ligt in de verwachting dat het "project Vrijwillige Brandweer Utrecht" per 1 januari 2006 afgerond zal zijn en de vrijwillige posten volledig geïncorporeerd zijn in de brandweer Utrecht.
3. Van een keurslijf is geen sprake. Momenteel draait al geruime tijd het project "Vrijwillige Brandweer Utrecht" waarin binnen de kaders in overleg met betrokkenen een aantal belangrijke zaken uitgewerkt worden. Het doel is om het project te volbrengen per 1 januari 2006.
4. De vrijwillige post de Meern draait evenals de vrijwillige post Zuilen mee in het project. Post Zuilen draait overigens al meer dan 30 jaar met een piketsysteem. Het uiteindelijk doel is om één brandweer te hebben in Utrecht, waarin plaats is voor zowel beroeps- als vrijwilligers en die werkt volgens landelijke en regionale richtlijnen en binnen eventuele wettelijke kaders.
---- --