Gemeente Zwolle

Inspraak vlotter en eenvoudiger geregeld

Wanneer en hoe kunnen inwoners van Zwolle en andere belanghebbenden officieel hun mening geven over gemeentelijke plannen? Het antwoord op die vraag wordt beschreven in de nieuwe inspraakverordening van de gemeente Zwolle. Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag 30 augustus 2005 besloten om de conceptverordening naar de gemeenteraad te sturen. Die neemt een besluit over het voorstel.

De aanleiding voor de nieuwe verordening is een aantal wetswijzigingen. Het doel van de nieuwe wetgeving is: harmonisatie, vereenvoudiging en versnelling van procedures. Zo ontstaan er in de toekomst bijvoorbeeld geen 'dubbele inspraakrondes' meer bij ruimtelijke plannen.

Met inspraak kunnen inwoners en belanghebbenden hun mening geven over beleidsvoornemens en kunnen ze worden betrokken bij het voorbereiden van beleid. Ook kan door gedachtewisseling draagvlak worden gecreëerd voor gemeentelijke plannen.

Bij sommige procedures (zoals artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en het voorbereiden van diverse plannen) is inspraak verplicht. Daarnaast kan de gemeente bij andere thema's de inspraakverordening van toepassing verklaren.

Inspraak begint met een openbare kennisgeving van het beleidsvoornemen of plan. Alle documenten die van belang zijn voor het onderwerp, liggen vervolgens ter inzage. Inwoners en belanghebbenden kunnen daarna gedurende zes weken hun zienswijze mondeling of schriftelijk naar voren brengen. Als afronding wordt een eindverslag opgesteld, waarin alle inspraakreacties en de reactie van het gemeentebestuur daarop worden beschreven.

http://www.zwolle.nl/cms/cms.nsf/V_LUSCW/73FDA042AE0928F1C12568AF00420EC6