Gemeente Utrecht

inrichtingsplan Fort aan de Klop

Fort aan de Klop behoudt zijn kleinschalige, authentieke sfeer. Dat blijkt uit het inrichtingsplan voor het Rijksmonument. Het inrichtingsplan is opgesteld in verband met de plannen om een kleine camping, een theehuis en een herberg met overnachtingsmogelijkheid te vestigen. Het inrichtingsplan is opgesteld in overleg met de toekomstige exploitant van deze voorzieningen. Omwonenden hebben erop kunnen reageren. Grote ingrepen worden niet gedaan en de cultuurhistorische waarde van het fort blijft gehandhaafd en wordt zelfs hier en daar versterkt. Ook zullen "vensters" in de beplanting meer zicht geven op de gerestaureerde gebouwen op het fort.

De plannen voor de indeling van het terrein, de bestrating, de beplanting en overige inrichting zoals verlichting en bewegwijzering sluiten nauw aan bij de huidige vormgeving of herstellen (deels) de situatie uit de tijd dat het fort nog een militaire functie had.

Het westelijk deel van het fort (achter het wachthuis en op de wallen) krijgt in de plannen de functie van camping. Het gaat hierbij om een kleinschalige (rugzak)camping met maximaal 25 plaatsen, vooral gericht op fietsers en wandelaars. De individuele kampeerplaatsen worden niet afgescheiden van elkaar.

Voor een beperkt aantal auto's is parkeerruimte beschikbaar in de garageloods op het fort. Rond het wachthuis (toekomstig theehuis) en de houten loodsen (herberg, vergaderingen, cursussen) komt er bestrating voor een terras en toegang van de gebouwen. De huidige hondenkennels kunnen in de loop van 2006 worden gesloopt, aangezien het hondentrainingsbedrijf haar activiteiten dan beëindigt.

Oorspronkelijk lag er een gracht rondom het wachthuis die in de 20ste eeuw is gedempt. Over 10 tot 15 jaar, wanneer de populieren die er nu staan gekapt moeten worden, valt het besluit of de gracht wordt hersteld. De bomen en struiken op de wallen van het fort behoren tot de oorspronkelijke militaire beplanting. In het najaar van 2005 wordt het forse achterstallig onderhoud aan deze beplanting weggewerkt. Dan komen er ook drie "vensters" in de beplanting waardoor passanten vanaf de Vechtdijk en de noordzijde zicht krijgen op het fort en de gebouwen.

Voor de toekomstige bestemming als camping, theehuis en herberg is een wijziging van het huidige bestemmingsplan noodzakelijk. De procedures hiervoor (inclusief zogenaamde Vrijstellingsprocedure) zijn gestart.

Naar verwachting zal Fort aan de Klop in de loop van 2006 zijn poorten voor het publiek kunnen openen. Fort aan de Klop is één van de acht forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die eigendom zijn van de gemeente Utrecht. De gemeenteraad heeft besloten dat op het fort een kleine camping, met maximaal 25 plaatsen, een theehuis en een herberg met overnachtingsmogelijkheid worden gevestigd. In het najaar van 2004 zijn het wachthuis (1851) en de houten loodsen op het fort, onder andere met een Europese subsidie, gerestaureerd. Begin 2005 heeft het college de toekomstig exploitant van camping, theehuis en herberg vastgesteld.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anton van Emst, Projectleider Fort aan de Klop, 030 286 75 22 (vrijdag afwezig).